Építkezel? Bővítesz? Kövesd nyomon online a munkálatokat! Nem hogy lehet, kötelező!

Építkezel? Bővítesz? Kövesd nyomon online a munkálatokat! Nem hogy lehet, kötelező!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-20
 

A statisztikák szerint szép lassan erőre kap az építőipar. Jó ötlet-e most belevágni egy új családi ház építésébe? Adminisztrációs feladatunk lesz bőven, ebben biztosak lehetünk. Manapság ugyanis a munkálatokat kötelezően e-építési naplóban kell vezetni. A vélemények eltérőek, van aki szereti, van aki nem. Ettől függetlenül kötelező! De talán ez a legkisebb probléma egy építkezésnél. Nagy fába vágja a fejszéjét, aki házat szeretne építeni. Buktató ide, nehézség oda, mégis akkor igazán jó egy ház, ha az a mi igényeinknek megfelelően épül. Nem mindenkinek megy ez önerőből. Sok dologra kell figyelnünk, ha banki finanszírozást is igénybe veszünk.

Vásárlás, vagy építés? 

A konstrukciót és árazást tekintve a vásárlási és az építési hitelek azonos kategóriába tartoznak, lebonyolítását tekintve azonban hatalmas a különbség. Építési hitel esetén sok olyan dolog van, amire kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Például arra, hogy a bank nem egyszerre folyósítja az igényelt hitelt, hanem szakaszosan, az építkezés üteméhez igazodva. Továbbá több dokumentumot és papírmunkát igényel, illetve extra költségek is kapcsolódnak hozzá.

Az általános gyakorlat szerint az építési hitel fedezete maga az épülő ingatlan, de ugyanúgy van lehetőségünk pót-, vagy eltérő fedezetet felajánlani. Az építési hitel előkészítése és összeállítása komoly szakmai feladat és igen vaskos dokumentációt jelent. Még a gondos előkészítés ellenére is rengeteg meglepetést tartogathat számunkra egy építkezés. 
Nagyon fontos előre és pontosan látni a kiválasztott bank építési hitellel kapcsolatos követelményeit. 


Mire készüljünk?

Ha már megvan a telek, kezdődhet az építkezés! Rendelkeznünk kell hatályos építési engedéllyel, és tervdokumentációval, melynek része a szakhatósági (víz, gáz, kémény,stb.) engedély is! 

Az építkezés finanszírozásának fontos része a
költségvetés is. Ezt a költségvetést készítheti az általunk megbízott építési vállalkozó, vagy mi magunk is. Az építési költségvetés tartalmazza tételesen az elvégzendő munkálatokhoz kapcsolódó kiadásokat, az anyag- és munkadíjat. Rendkívül ügyeljünk rá, hogy a költségvetés összhangban legyen a ténylegesen felmerülő költségekkel! A pénzintézet ugyanis a benyújtott költségvetés realitását is vizsgálja, és ez alapján finanszírozza az építkezést.

A kölcsön folyósítása
szakaszosan történik. Ez azt jelenti, hogy az építési munkálatok ütemekre vannak bontva. A bank előre odaadja az adott ütem befejezéséhez szükséges összeget, de a további összegeket csak akkor folyósítja, ha az előző összeget már felhasználtuk.
Ennek ellenőrzése műszaki szemle útján történik és alkalmanként díjköteles, általában tizenezres tételt jelent. 

A buktatók

1.  
Költségvetés

Ez az egyik legfontosabb dokumentum a hiteligénylés szempontjából. Az építési hitel összege nem lehet magasabb, mint a költségvetés összege. E miatt nagyon fontos, hogy jól legyen kiszámítva minden, az építkezéssel kapcsolatos költség, mivel a hitel jóváhagyása után utólag már nehezen lehet azon változtatni. Ez azt jelenti, ha többletköltség jelentkezik az építkezés alatt, azt saját zsebből kell kifizetni.  A banki értékbecslő értékeli a költségvetést, annak valódiságát és megvalósíthatóságát is. Így ha például túlzott költségek szerepelnek benne, korrigálni fogja azt. 

2.  Fizetési ütemterv 

Ahogy fentebb említettük, a bank az építkezést szakaszokra bontja, és mindig csak az adott szakasz elkészüléséhez szükséges összeget folyósítja. Ha elkészül egy szakasz, kijön a banki értékbecslő, megnézi, hogy tényleg elkészültünk-e a vállalt munkálatokkal. Ha igen, akkor folyósítják a következő hitelrészt. Az építési hitel utolsó részét csak a használatbavételi engedély kiadása után folyósítja a bank. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utolsó 5-10 % hitelrészt csak akkor kapjuk meg, miután már végeztünk az építkezéssel, így fontos, hogy legyen ennyi tartalékunk. Ezen kívül fel is kell tüntetni az építményt a térképmásolaton, amelyet a változási vázrajzzal tudunk igazolni.

A hitelszerződés megkötése után a bank a hitel teljes összegét egy zárolt számlára helyezi, ami itt rendelkezésünkre áll a további felhasználásra. Ezért a legtöbb esetben
rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetnünk, ami bankonként eltérő mértékű, de általánosságban elmondható, hogy éves szinten a még igénybe nem vett hitelösszeg 1-2 százaléka. A hitelszerződés megkötése és az utolsó részlet kiutalása közötti időszakra vagyunk kötelesek ezt a díjat megfizetni.


3.  Határidők

Ha banki hitelből építkezünk, kifejezetten ügyelnünk kell a kölcsönszerződésben megszabott határidőkre. Pontosan kikötik azt is, hogy az első részlet folyósításának meddig kell megtörténnie. Eddig az időpontig az önerőt be kell építenünk, amelyet szintén ellenőriznek. Tartalmazza továbbá a szerződés az építkezés végső befejezésének határidejét is, ameddig a használatba vételi engedélyt, illetve a változási vázrajzot be kell szereznünk.

Kalkulátorunk segítségével megnézheted, mennyi hitelt vehetsz fel akár építkezel, akár vásárolsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

E-építési napló

Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy 2013. októbere óta minden építkezésről elektronikus formában kell építési naplót vezetni. Aki ez előtt kezdett építkezni és papír alapon vezette az építési naplót, már amennyiben vezette, nem köteles áttérni az elektronikus formára.Építményfajtától függetlenül minden építtetőnek az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) nyilvános felületén keresztül kell kezdeményeznie az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését. 

Kötelező építési naplót vezetni minden

  • építésügyi hatósági engedélyhez
  • tudomásulvételi eljáráshoz kötött, építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről.

Egy építkezésen ritkán halad minden a tervek szerint. A rossz időjárás, pénzhiány, keresztül húzhatja a számításainkat. Az építési napló megkönnyebbülést jelenthet számunkra, hiszen áttekinthetően dokumentálja az építkezés minden folyamatát, szükség esetén bármely észlelt hiba azonnal jelezhető és korrigálható.

Az elektronikus építési napló előnyei:

  • interneten keresztül bárhonnan szerkeszthető és olvasható 
  • a bejegyzések kitöltését sablonok teszik könnyebbé
  • csatolhatóak hozzá szerződések, tervek, jegyzőkönyvek, igazolások, 
  • könnyen előkereshetőek korábbi bejegyzések, dokumentumok, fényképek
  • a rendszer e-mail értesítést küld a bejegyzésekről

Hogyan használjuk? 

Az e-építési napló egy webes alkalmazás, amit ügyfélkapus azonosítás után bárhonnan elérhetünk. Az építési napló tartalma és formai követelményei az elektronikus építési napló vezetéssel nem változtak. Egy beruházáshoz egyetlen e-építési napló tartozik, függetlenül attól, hogy az építkezés kapcsán hány kivitelezővel kötöttünk szerződést.  A lezárt építési naplók elektronikus formában kerülnek megőrzésre. Az archiválás központi tárhelyen történik. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés