Erre cseréled a régi állampapírod!

Erre cseréled a régi állampapírod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-17 Frissítve: 2021-06-18
 

Infláció felett 4%pontot fizet az állampapírok jelenlegi sztárja, az új 2020/I sorozat. Ezért most sokan bosszankodhatnak, hogy saját állampapírjuk mindössze 3%pont felárat biztosít az infláció felett. Érdemes-e eladni a meglévő értékpapírokat azért, hogy megvegyük az új üdvöskét? Ha hosszú távon gondolkodunk mindenképpen!

Múlt hét óta vásárolható a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) legújabb 2020/I sorozata, ami már az infláció felett 4%-kot fizet, szemben az eddigi 3%-kal. Ez olyan erős ajánlat, ami miatt érdemes lehet lecserélni a két évnél hosszabb, már meglévő Prémium Magyar Államkötvényünket. Nézzük a részleteket!

Miben más a 2020/I, mint a többi PMÁK?

A jelenleg aktív értékesítés alatt álló PMÁK-ok mind a kamat-megállapítás előtti naptári év éves átlagos inflációját határozzák meg kamatbázisnak és ezen felül fizetnek kamatprémiumot. Ebben az évben két sorozaton kívül a PMÁK-ok kamata 3%-ra csökken. Az előbbi két sorozatból az egyetlen értékesített a 2020/I, ahol a kamatfelár 3% helyett 4%! (Fontos kitétel, hogy abban az esetben, amikor negatív előjelű az infláció, akkor nem vonnak le semmit a kamatfelárból: ilyenkor a PMÁK kamata egyszerűen megegyezik a kamatfelárral.)

Miért érné meg lecserélni a meglévő PMÁK-om?

Látható, hogy az új sorozatnak a kamatbázisa ugyanaz, mint a már piacon lévő 2 évnél hosszabb Prémium Magyar Államkötvényeké, ám kamatfelára 1%pontal magasabb azoknál. 1%-kért miért éri meg eladni régi papírunkat? A kincstári árfolyamjegyzésből kiindulva a PMÁK eladásánál 2%pontot vonnak le eladásakor a papír árfolyamából. Ez azt jelenti, hogy ha közvetlenül kamatfizetés után akarjuk eladni a papírunkat, akkor 1.000 forint névérték helyett, csak 980 forintot kapunk vissza. Tehát 2%-ot elvesztünk.

Mikor éri meg mégis a csere?

Mivel évente 1%pontot nyerünk a cserén, így 2 év után, hiszen minden egyes évben 1%-kot nyerünk a cserével! Természetesen csak akkor, ha 2020-ig képesek és hajlandóak vagyunk megtartani az új PMÁK-ot. Amennyiben az újonnan vásárolt papírt is eladnánk futamidő előtt, akkor a bűvös határ az 4 év: e felett megéri lecserélni a PMÁK-kot, ez alatt nem.

Mi a helyzet a két évnél rövidebb papírokkal?

Az idén és jövőre lejáró papírok közül mindössze egynek ugyanaz a kamatbázisa (a 2015/K-nak), mint a fent említett papíroknak. A többi a különböző hónapok éves inflációjához képest fizetik a 3%-os felárat. Az idén lejáró papírok esetében csak abban az esetben érdemes visszaváltanunk a papírunkat, ha arra számítunk, hogy hamarabb befejezik a 2020/I értékesítését, mint a tervezett 2016 február 11-e. Egyébként érdemes megvárnunk a lejáratot majd a felszabaduló pénzért új PMÁK-ot vásárolni.

A jövőre lejáró papírok esetében már más a helyzet. Itt elképzelhető, hogy a 4%-os felár jövőre már nem lesz elérhető, így megérheti a 2016-ban lejáró PMÁK-unkat hosszabbara cserélni. De természetesen az sincs kizárva, hogy jövőre is ekkora, vagy még magasabb kamatfelárat kínál majd az Államkincstár. Ennek azért jelenleg sokkal kisebb az esélye…

Hirdetés
Hirdetés