Erre számíthatsz, ha most kötnéd le a pénzed

Erre számíthatsz, ha most kötnéd le a pénzed
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-06 Frissítve: 2021-08-06
 

Jelenleg rendkívül alacsonyan állnak a betéti kamatok, az átlagos banki ajánlat már csak 0,5 százalékról szól éves alapon. Azonban kellő körültekintéssel találhatunk még kedvező lehetőséget: 1 éves lekötésünkre akár 2,25 százalékot is kaphatunk, ha vállaljuk a bank által elvárt plusz feltételeket. Ha ezzel sem vagyunk megelégedve, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen egy lakossági állampapírral vonzó hozam ütheti a markunk.

Ezt kínálják jelenleg a bankok

Manapság már senki számára sem okoz nagy meglepetést, hogy a bankbetétekkel már szinte semekkora kamatot sem érhetünk el. Teljesen más idők járnak már, mint 6-8 éve , amikor 8 százalékos betéti kamatok mellett fialtathattuk a pénzünket. Az alapkamat csökkenésének hatására a bankok is folyamatosan kevesebbet kínáltak a betétekre, de az is közrejátszott, hogy igazából nagy szükségük sem volt forintforrásokra.

A jegybank adatai és a Bankmonitor gyűjtése alapján az átlagosan elérhető betéti kamat jelenleg 0,5 százalék körül van, azonban ennél még jobb ajánlatokat is találhatunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a legmagasabb kamatról szóló betéti ajánlatokat, ami alapján az látható, hogy nem lehetetlen kedvező feltételek mellett gyarapítani a pénzünk.

A hazai lakosság körében átlagosnak mondható 1 millió forintos összeg esetében néztük meg mit is kínálnak a bankok, az emberek körében leginkább kedvelt lekötési idő tekintetében. Sokszor a bankok hajlandók magasabb kamatot is fizetni, ha cserébe valamilyen plusz feltételt is teljesítünk, mint például friss pénzt helyezünk el a banknál (bankon kívüli új forrás), vagy valamilyen kapcsolt terméket is igénybe veszünk. Először is azokat az ajánlatokat nézzük át, melyekhez nem társul semmilyen feltétel.

A nem akciós betétek esetében a lakosság által különösen kedvelt 3 hónapos lekötésre az FHB Banknál elérhető legjobb ajánlat 1,10 százalékos éves kamatot ad. Az 1 éves futamidejű betéteknél ezzel szemben a BNP Paribas ajánlata magaslik ki a mezőnyből, itt 1,6 százalékos kamat ütheti a markunk. Ha 2 évre is nélkülözni tudjuk a pénzünk, akkor még vonzóbb kamatot érhetünk el. Ekkor megint a BNP ajánlata bizonyul a nyerőnek, hiszen 2 évre 1,8 százalékos kamat mellett helyezhetjük el a pénzünk.

Hirdetés

Hirdetés

2% feletti ajánlatok is akadnak

Megnéztük az akciós ajánlatokat is, ahol azt is feltüntettük, hogy milyen feltétel teljesítését várja el tőlünk a bank. Jól látható, hogy az akciós ajánlatok esetében valamivel magasabb kamatot hajlandók fizetni a bankok, azon viszont már érdemes elgondolkodni, hogy a feltételek teljesítése milyen költséget jelent számunkra. Az is szembetűnő, hogy az akciós betéteknél a hosszabb futamidejű lekötések sem kínálnak magasabb kamatot, sőt gyűjtésünk alapján a 3 hónapos lekötésekkel járhatunk a legjobban.

3 hónapos futamidővel a MagNet Bank 2,45 százalékos kamatot kínál, amivel a legjobbnak bizonyul ebben a csoportban. Ha 1 évre szeretnénk lekötni az akciós ajánlat keretében a Gránit Banknál 2,25 százalékos kamattal tudjuk ezt megtenni, míg a 2 éves futamidő esetében szintén a Gránit Bank ajánlata a legjobb a kínált 2,4 százalékos betéti kamattal.

Korábban nagyon sokáig a BNP Paribas ajánlatai kecsegtettek a legjobb kamattal, még 2016-ban 2,4 százalékos kamatot érhettünk el az 1 éves lekötésre. Sajnos a BNP megszüntette ezt a kedvezményt így most náluk az 1 éves betétet 1,7, míg a 2 éves lekötést 1,9 százalékos kamat mellett érjük el.

1

Az állampapírok a legjobb betéteket is lekörözik

Azoknak, akik az alacsony betéti kamatokkal nincsenek megelégedve, még mindig van megoldás. Az elmúlt években az volt jellemző, hogy az emberek a megtakarításaikat a betétből kivették és az összegek egy részét a lakossági állampapírok felé csoportosították. Ez a lépés teljesen logikus, hiszen az állampapírok vonzóbb kamatozással kecsegtetnek, de a felvállalt kockázat terén egyáltalán nem különböznek a bankbetétektől. Viszont a lakossági állampapírok esetében a legkedvezőbb betéti ajánlatoknál jellemző többlet feltételektől eltekinthetünk, tehát kevesebb megkötés mellett juthatunk a vonzó hozamhoz.

A lakosság körében leginkább népszerű Féléves– és egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy rendre 2 és 2,25 százalékot kínálnak számunkra. Ugyanakkor, ha hosszabb időtávon is nélkülözni tudjuk a pénzünket érdemes a hosszabb lejáratú állampapírok között is nézelődni, hiszen ezek révén nagyobb hozam is ütheti a markunk. Például a 2019-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvény 2,75 százalékos hozammal kecsegtet, de ha a 10 éves Bónusz Magyar Államkötvényt választjuk akár 3,36 százalék is a miénk lehet.

Hirdetés
Hirdetés