EUR/HUF: fürdőruhában állunk a jégesőben

EUR/HUF: fürdőruhában állunk a jégesőben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-14
 

Kemény vihar tört ki tegnap a nemzetközi pénzpiacokon és nagyon úgy tűnik – legalábbis a nemzetközi befektetők megítélésében -, hogy Magyarország fürdőruhában áll a jégesőben. Zuhannak a részvény, kötvény, kriptodeviza árfolyamok. Mi történik jelenleg és mit tehet az átlagember?

Mi történik a világban?

A 2008-as nagy pénzügyi válságot követően először az USA, majd Európa is minden pénzügyi problémát pénznyomtatással kívánt megoldani (természetesen nulla közeli, vagy negatív kamatok mellett). Mindez egészen jól működött a COVID járványig, amikor is kicsit sikerült „túltolni a biciklit” és olyan mennyiségű pénz jutott közvetlen a lakossághoz, hogy az a járvány elmúltával és a vásárlások hirtelen újraindulásával érdemi inflációt generált.

Először úgy tűnt, hogy ez az infláció csak átmeneti lesz. Átmeneti is volt, de nem abban az értelemben, ahogy a jegybankok remélték: a helyzet fokozatosan romlott és ma már mind az eurózóna, mind az USA 8% feletti inflációval küzd. Érdemes lehet ehhez viszonyítási pontot keresnünk: az elmúlt 100 évben mindössze az esetek 4%-ában fordult elő ilyen magas infláció. Az elmúlt 40 évben pedig egyáltalán nem.

Az elmúlt napok eseményeiből a legfontosabbak, hogy az Európai Központi Bank beismerte, hogy lépéskényszerbe került és kamatot kell emelnie. Az USA-ban a már megkezdett kamatemelések gyorsításáról érkeznek hírek. Mindez oda vezetett, hogy a befektetők a kötvényeket már csak érdemben magasabb kamattal hajlandók megvenni (nem szép tőlük, hogy türelmetlenül már a jegybanki kamatemelés előtt több kamatot akarnak… de ez egy ilyen világ)

Leegyszerűsítve: a jegybankok rosszul kezelték a helyzetet, ez nyilvánvalóvá vált, ami egészen komoly piaci árfolyamesésekhez vezet.

A tomboló – teljesen jogos – inflációs félelmek hatására az elmúlt egy hétben:

  • az amerikai részvényindexek 10%-ot, vagy ezt meghaladóan veszítettek értékükből
  • a német részvénypiac 9%-ot zuhant
  • a befektetők a végső menedék felé indultak, az euró is érdemben gyengült a dollárral szemben
  • a kriptodevizák árfolyamzuhanása már csak „afterparty”-nak tűnik, a Bitcoin immár egyharmadát éri a pár hónappal ezelőtti csúcsértéknek (és ezzel sokkal jobban teljesít, mint a kisebb kriptodevizák)

Jelen helyzetben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt 14 évben alkalmazott „gyógymódok” ma nem bevethetők. Kamatcsökkentés helyett kamatemelésre, pénznyomtatás helyett a gazdaságban lévő pénz kivonására van szükség, mely értelemszerűen tovább ront a helyzeten.

Mi történik a Magyarországon?

Ugyanaz, mint a nemzetközi porondon, csak sokkal nagyobb hullámokkal. Ugyan itthon az MNB előbb és nagyobb mértékben emelt kamatot, de a befektetők ma nem díjazzák az „egyedi magyar” megoldásokat a gazdasági kiigazításokban. Negatívan fogadták a szektoriális különadókat, az árstopokat és mindemellett napról napra jobban hiányzik az EU forrásokról szóló megállapodás (amit úgy kellene tető alá hozni, hogy a magyar kormány és az EU álláspontja nagyon sok érdemi kérdésben rettenetesen távol áll egymástól).

Fentieknek köszönhető, hogy a forint sokkal rosszabbul teljesít, mint a cseh korona vagy a lengyel zloty.

Nem mellesleg a rezsicsökkentés fenntartása minden hajszálnyi forintgyengüléssel még többe fog kerülni.

A 400 forint feletti euró árfolyamnál szinte biztosra vehetjük, hogy kisebb nagyobb lépéseket tenni fog az MNB. Lehet ez váratlan kamatemelés, vagy a forint árfolyam megtámasztása a devizapiacon (a devizatartalék terhére.)

Kalkulálj
A kamatemelések begyűrűznek a hitelpiacra, a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönök piacán is komoly drágulás figyelhető meg, amely egyáltalán nem elhanyagolható tényező a hiteligénylés előtt állóknak. Hasonlítsd össze kalkulátorainkkal a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat!

Érdemi előrelépést a hazai árfolyam vonatkozásában azonban kizárólag az EU-s megállapodás jelenthet, vagy – marginális eséllyel – ha a nemzetközi pénzpiacokon hirtelen kisüt a nap.

Jelenleg 7,2 milliárd euró (közel 2 900 milliárd Ft) EU-s forrás lóg a levegőben Magyarország számára. Ez egy igen nagy összeg annak tükrében, hogy a májusban bejelentett kiigazítás 4 200 milliárd Ft-ot tett ki 2022-re és 2023-ra.

Hirdetés
Hirdetés