Európai középmezőnyben a magyar lakosság nettó vagyona

Európai középmezőnyben a magyar lakosság nettó vagyona
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-27
 

Az Eurostat adatai alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona meghaladta a GDP 106 százalékát. Ezzel az Európai Unió 27 tagállama közül a 14. helyen állunk, magunk mögé utasítva szinte a teljes közép-európai régiót. Ingatlantulajdon szempontjából még előkelőbb helyezést érünk el: a magyarok 90,1%-a lakik saját tulajdonú ingatlanban, ami az Unió negyedik legmagasabb értéke.

A 2022-es adatok alapján a GDP 106,6%-ára tehető a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona. A nettó pénzügyi vagyon a pénzügyi eszközök és a kötelezettségek különbsége: a számítás során összegzik a lakosság megtakarításait, majd ebből levonják a hiteleket és egyéb tartozásokat. Fontos, hogy az alkalmazott módszertan az ingatlanvagyont nem sorolja a pénzügyi megtakarítások közé.

A rendkívül alacsony adósságállomány a kulcs

Az adatok mögé nézve azt láthatjuk, hogy a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása európai összevetésben nem tekinthető magasnak. Ha csak a pénzügyi eszközöket vizsgáljuk, akkor a magyar érték a 18. helyezésre elegendő, azaz a 27 EU-s tagállamból 17 esetben nagyobb a miénknél a GDP-arányos bruttó (adósságokkal nem csökkentett) pénzügyi vagyon mértéke.

Ugyanakkor a háztartások eladósodottságának tekintetében Magyarország dobogós helyezést ér el, mindössze két országban alacsonyabb a miénknél a lakosság tartozásainak GDP-arányos szintje. Az eszközök és kötelezettségek különbsége megadja a nettó pénzügyi vagyont, amely 2022-ben hazánkban a GDP 106,6%-ára rúgott. Ezzel csaknem az egész közép-európai régiót megelőzzük. Az alábbi ábrán látható, hogy a magyar lakosság pénzügyi eszközeinek szintje a GDP 128,5%-ára tehető, míg a kötelezettségek a GDP 21,8%-át teszik ki.

Érdekesség, hogy a háztartások kötelezettségeinek és pénzügyi eszközeinek aránya (ezt nevezhetjük adósságrátának) az EU-n belül hazánkban a legalacsonyabb, mindössze 17,0%.

Európai háztartások pénzügyi eszközei és kötelezettségei a GDP arányában (%, 2022.)

Az értékeket egy háztartásra vetítve is vizsgálhatjuk, amihez érdemes a KSH tavalyi népszámlálásának megállapításaira hagyatkoznunk. A népszámlálás szerint 2022-ben 4,01 millió háztartás volt hazánkban, a tavalyi GDP pedig 66,1 ezer milliárd forintot ért el. Ezek alapján az egy háztartásra jutó átlagos pénzügyi vagyon 21,2 millió forintra volt tehető.

Jó tudni
Itt fontos megjegyeznünk, hogy a pénzügyi eszközökön belül számos elem (például a tőzsdén kívüli vállalati részesedések) a hagyományos értelemben nem tekinthető megtakarításnak: a Bankmonitor korábban ebben az elemzésben mutatta be a szűkebben értelmezett pénzügyi megtakarítások egy háztartásra jutó átlagos értékét, valamint annak megoszlását.

Ha a kötelezettségeket is számításba vesszük, háztartásonként átlagosan 3,6 millió forintos adósságról beszélhetünk. A kötelezettségekkel csökkentett (nettó) pénzügyi vagyon tehát egy magyar háztartásra vetítve átlagosan 17,6 millió forintot ért el 2022-ben.

Hirdetés

Hirdetés

A magyaroknak kimagasló arányban van saját tulajdonú ingatlanjuk

Tovább árnyalja a lakosság vagyoni helyzetéről alkotott képet, ha az ingatlantulajdont is figyelembe vesszük. Az Eurostat adatai alapján 2022-ben a magyarok 90,1%-a lakott saját tulajdonú ingatlanban, ami felettébb magas értéknek számít, de a posztszocialista országok körében egyáltalán nem kirívó.

Saját tulajdonú ingatlanban lakók aránya az EU-ban

A saját tulajdonú ingatlanban lakók aránya az Európai Unió tagállamai közül csak 3 országban magasabb a magyar értéknél: Romániában 94,8%, Szlovákiában 93,0%, Horvátországban 91,1% volt 2022-ben. A skála másik végén nyugat-európai országok helyezkednek el: Németországban 46,7%, Ausztriában 51,4%, Dániában 59,6% lakik saját tulajdonú ingatlanban.

Kalkulálj
Alapozd meg a jövőbeni lakáscélodat, és találd meg a legkedvezőbb lakástakarékot a Bankmonitor kalkulátorának segítségével!
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés