Évi 46 000 forintodba is kerülhet, ha nem ismered az ingyenes készpénzfelvétel rejtelmeit

Évi 46 000 forintodba is kerülhet, ha nem ismered az ingyenes készpénzfelvétel rejtelmeit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-16
 

Valószínűleg mindenki tud arról, hogy lehetősége van havonta két alkalommal, összesen 150 000 Ft értékben ingyenesen készpénzt felvenni a számlájáról. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy ezt bármelyik bank ATM-jénél megtehetik, ami különösen azoknak hasznos, akik egy kisebb fiókhálózatú pénzintézet ügyfelei.

Ennek ellenére sokan mégis fizetnek a készpénzfelvételért, ugyanis nem ismerik a megkötéseket. Tudtad például, hogy a lehetőség nem automatikusan jár, hanem erről nyilatkoznod kell a számlavezető bankodnál? Ameddig ezt nem teszed meg, addig pedig fizethetsz. Így aztán sokan gondolják azt, hogy minden hónapban két alkalommal ingyenesen használják az ATM-eket, miközben nem. A dolog azonban sokszor nem szúr szemet az egyébként sem éppen egyszerű havi bankszámla-kivonaton.

Pedig nem kis tételről van szó: a Bankszámla Kalkulátor szerint van olyan bank, ahol idegen ATM-ből két részletben felvenni 150 000 Ft-ot összesen 3 900 Ft költséggel jár. Ez éves szinten 46 800-ot jelent! Saját banki automatából kivenni ugyanezt az összeget valamivel olcsóbb, de itt is találni olyan bankot, ahol 1 900 Ft-ot kérnek el a példánkban felhozott akcióért, ami 22 800 Ft kiadás évente.

Hirdetés

Hirdetés

Ingyenes készpénzfelvétel több bankszámla esetén

Sokan azért bukják el a díjmentességet, mert több számlájuk van. Nem arról van szó, hogy ez kizáró ok volna. Viszont az gyakori, hogy mikor valaki egy új, második bankszámlát nyit – például azért, mert a lakáshitelnél kamatkedvezmény jár a számlanyitásért és az ide érkező meghatározott összegű jövedelemért cserébe – elfelejt nyilatkozni arról, hogy az új számlához kapcsolódjon az ingyenes készpénzfelvétel. Ezen az sem segít, ha a régi számla közben megszüntetésre került, mert nyilatkozni mindenképpen kell.

Bankszámlaváltásnál két teendőd van:

1. Vissza kell vonnod a korábbi számlára vonatkozó nyilatkozatot.
2. A visszavonás igazolásával együtt nyilatkozni kell az új bankszámláról.

Mi a helyzet a vállalkozói számlákkal?

Rossz hír a kisvállalkozóknak, hogy a jogszabály által biztosított ingyenesség kizárólag magánszemélyeknek jár, a vállalkozói számlákra nem vonatkozik kedvezmény.

Azért is megéri foglalkozni a dologgal, mert 150 000 forintig valóban költségmentesen lehet felvenni készpénzt, azaz az ügyfelet tranzakciós díj sem terheli. (Érdekes módon a banknak azt be kell azért még fizetnie az államkasszába.)

Hogyan igényelheted az ingyenes készpénzfelvételt?

A cikk olvasása során elbizonytalanodtál, hogy vajon nálad működik-e az ingyenesség? Ezzel kapcsolatban a bankodnál érdemes tájékozódnod. Ha nyilatkoznál, esetleg egy másik bankszámládnál használnád ki az ingyenességet, akkor ezt a bankfiókban vagy az internetbanki felületen keresztül teheted meg. Sajnos az bankfüggő, hogy ezek közül melyik lehetőség adott, erre nézve ugyanis nincs kötelező előírás a bankokra nézve.

Tegyük fel, hogy nyilatkozol. Akkor vajon mikortól „él” az ingyenesség? Ha az adott hónap 20-áig nyilatkozol, akkor a következő hónaptól már nem kell fizetned. Ha ezt követően intézed el a dolgot, akkor viszont egy hónapot még várnod kell az aktiválásig.

Bankban és postán is lehet ingyen pénzhez jutni?

Fontos, hogy az ingyenes készpénzhez jutás lehetősége kizárólag a bankjegykiadó automatákra (ATM) érvényes, a bankfiókokban és a postákon minden esetben a megszabott díjtételt kell fizetni ezért.

Ha több tulajdonosa van egy számlának

Sokaknak rossz hír, hogy az ingyenesség nem személyhez, hanem számlához kapcsolódik. Ezért, ha több tulajdonosa van egy számlának, esetleg egy fő- és egy társkártya kapcsolódik a számlához, akkor a tulajdonosok együttesen vehetik fel díjmentesen a legfeljebb 150 000 forintot.

A hitelkártyákra is vonatkozik a lehetőség?

Kizárólag a betéti kártyákra vonatkozik a kétszeri készpénzfelvételi lehetőség, a hitelkártyák esetében mindig fizetni kell. Persze a hitelkártyák nem is készpénzfelvételre „lettek kitalálva”.

Van olyan, amikor mégis elveszítjük az ingyenességet?

A bankok nem köthetik semmilyen egyéb feltételhez az ingyenes készpénzhez jutást, ám arra van példa, hogy egy bank alternatív megoldást kínál, az ügyfél pedig szabadon dönthet, hogy melyiket választja ezek közül. A Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén 2 évig ingyenes CIB ECO bankszámlánál például választhatsz, hogy havonta két alkalommal összesen maximum 150 000 Ft értékben vennél fel készpénzt bármilyen bankjegykiadó automatából, vagy havonta egyszer legfeljebb 400 000 Ft-ot veszel fel valamelyik CIB ATM-ből. Ez utóbbi azoknak lehet jó megoldás, akik közelébe van CIB ATM, illetve havonta egy alkalommal le szeretnék tudni a havi készpénzigényüket.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb díjú, akár ingyenes bankszámlát, akkor az alábbi Bankszámla Kalkulátorral összehasonlíthatod a banki ajánlatokat. 

Hirdetés
Hirdetés