Évi 56 ezer forint plusz költséget jelent, ha elbukjuk az ingyenes jogszabályi készpénzfelvételt

Évi 56 ezer forint plusz költséget jelent, ha elbukjuk az ingyenes jogszabályi készpénzfelvételt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-06
 

A jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőség akár évi 56 ezer forint feletti pénzügyi előnyt is jelenthet a Bankmonitor számításai szerint. Vagyis, akik hanyagságból vagy tévedésből nem használják ki a lehetőséget, azok bizony komoly veszteséget szenvedhetnek el.

Jogszabály kötelezi a bankokat arra, hogy havonta 150 ezer forint összeghatárig, legfeljebb két részletben díjmentes készpénzfelvételt biztosítsanak bankjegykiadó automatából. Az ingyenesség ráadásul az összes belföldi forint ATM-re vonatkozik, így azok profitálhatnak talán legtöbbet belőle, akik bankjának nincs jelentős ATM-hálózata.

Ezt rontják el legtöbben

Ugyanakkor sokan tévedésből vagy feledékenységből nem használják ki a lehetőséget, és fizetnek a készpénzfelvételért akkor is, amikor az egyébként ingyenes lehetne. Legtöbbször azért, mert nincsenek tisztában azzal, hogy egy számlájukról vehetnek csak fel díjmentesen 150 ezer forintot, miközben nem ritka, hogy kettő vagy akár három bankszámlája van valakinek. Emiatt előfordulhat, hogy az ingyenesség nem arra a számlára vonatkozik, amelyikről rendszerint készpénzt szoktak felvenni.

Ráadásul ez nem minden esetben azonnal, hanem csak hónapok, esetleg évek múltán derül ki. Az emberek többsége ugyanis egyszerűen nem ellenőrzi a havi számlakivonatait, mint ahogy az évente egyszer érkező, úgynevezett díjkimutatás sem tartozik a kedvenc olvasmányok közé, pedig legalább ez utóbbit kötelező volna alaposan átbogarásznia mindenkinek. Ha pedig csak egy év után derül ki, hogy az ingyenesnek hitt havi 150 ezer forintos készpénzfelvételért fizettünk, akkor ez bizony akár évi 56 ezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Másik gyakori tévhit, hogy mindenki, akinek van bankkártyája a számlához, felvehet havonta 150 ezer forintot költségmentesen. Ez azonban nem így van, az adott számlát használók együttesen élhetnek a lehetőséggel. Ha pedig kimerül a 150 ezer forintos keret, vagy nem merül ki, de az adott hónapban már volt két ingyenes készpénzfelvétel, akkor bizony a normál díjakat kell fizetni a további tranzakciókra.

Érdemes kiemelnünk azt is, hogy a jogszabályban biztosított ingyenes készpénzfelvétel kizárólag Magyarországon belül érvényes, vagyis a külföldi ATM használat bizony költséges lehet. Ha mégis rákényszerülünk erre, akkor érdemes a bankunkkal azonos csoporthoz tartozó pénzintézetek ATM-jeit használni, mert ezek rendszerint olcsóbbak. Az ingyenes CIB ECO számlához járó Visa Inspire Elektronikus és VISA Inspire Dombornyomott bankkártyával például az Intesa Sanpaolo bankcsoport külföldi ATM-jeiből lehet díjmentesen készpénzhez jutni. Esetenként azonban a prémium bankszámlákhoz is járhat kedvezmény külföldön, így például a Raiffeisen Premium Select számlához tartozó bankkártyával havonta egy alkalommal ingyen lehet pénzhez jutni bármelyik külföldi ATM-ből.

Hirdetés

Hirdetés

Így nyilatkozhatunk az ingyenes készpénzfelvételről

Ha több számlánk is van, mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy melyikre vonatkozik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, és ha szükséges, minél hamarabb nyilatkozni a módosításról a bankunknál. Azért is érdemes gyorsan lépni, mert az adott hónapban akkor lesz díjmentes a készpénzfelvétel, ha a nyilatkozat az előző hónap 20. napjáig leadásra került a bank részére.

Nyilatkozhatunk személyesen a bankfiókban, de gyorsabb és egyszerűbb, ha a mobil- vagy netbankon keresztül járunk el. Arra azonban figyelni kell, hogy erre kizárólag a számla tulajdonosának van lehetősége.

Nem célszerű azzal ügyeskedni, hogy több banknál is nyilatkozunk, mert a pénzintézetek egyeztetik az adatbázisaikat, ha pedig kiderül a turpisság, akkor a bank visszamenőleg felszámíthatja a jogtalanul igénybe vett díjmentes készpénzkifizetések utáni díjat.

Mennyit kell fizetni a készpénzfelvételért a jogszabályi ingyenesség nélkül?

Megvizsgáltunk bankonként egy-egy számlát, hogy mennyit kellene éves szinten fizetni azért, ha 150 ezer forintot vennénk fel saját vagy más pénzintézet bankjegykiadó automatájából minden féle kedvezmény nélkül.

A saját banki ATM-ből történő készpénzfelvételt illetően a CIB ECO Bankszámla ingyenessége verhetetlen jelenleg, itt ugyanis nem kell fizetni az adott naptári hónap első készpénzfelvételért, amennyiben nem kérjük a jogszabályi 2 lehetőséget. Kedvezmények nélküli díjakon az OTP Bázis Bankszámla és az Erste EgySzámla Díjcsomag bizonyult a legdrágábbnak saját ATM használatakor.

Más bank készülékeiből rendszerint drágább pénzhez jutni, itt a díjak évi 10 800 és 56 580 forint között szóródnak. Ebben az esetben is az Erste EgySzámla Díjcsomag bizonyult a legköltségesebbnek, míg a Gránit Digitális Számlacsomag a legolcsóbbnak.

Vagyis azok, akik hanyagságból vagy tévedésből nem élnek a jogszabály adta ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel, azok bizony komoly kiadásra számíthatnak.

Kedvezmények a jogszabályi verdikten túl

A bankok egy része kedvezményt ad azoknak, akik nem kérik a jogszabályi ingyenességet, de találkozhatunk olyan ajánlatokkal is, amelyek éppen ezt egészítik ki. Ez utóbbi azoknak lehet előnyös, akiknek havonta 150 ezer forintnál több készpénzre van szükségük. Megnéztük, az általunk megvizsgált számlák milyen kedvezményeket kínálnak.

A CIB ECO számlához kapcsolódó kedvezmény az előbbi kategóriába tartozik, vagyis automatikusan jogosult rá mindenki, aki nem nyilatkozik arról a banknál vezetett számlájánál. (Ettől függetlenül a tulajdonosnak más banknál még lehet olyan számlája, amelyiknél lenyilatkozta az ingyenességet.) Itt havonta egy darab készpénzfelvétel lesz ekkor ingyenes, ám az összeghatár nincs meghatározva, így annyi pénzhez juthatunk hozzá, amennyit az adott berendezés képes kiadni egy tranzakcióval, ami maximum 400 ezer forint. Fontos, hogy kizárólag azokra érvényes ez a kedvezmény, akik a Bankmonitoron keresztül kötötték a CIB ECO számlájukat!

Az OTP Bázis Bankszámlához két készpénzfelvételi csomag választható 394, illetve 924 forint havi díjért. Az elsővel a jogszabály által biztosított havi 150 ezer forintból az első két tranzakciót követően fennmaradó részt vehetjük fel bármelyik OTP ATM-ből, mégpedig korlátlan részletben. A másik csomaggal havonta maximum 300 000 forinthoz juthatunk hozzá bármelyik magyarországi ATM-ből. Mindkét csomag igényelhető tehát a jogszabályi ingyenes készpénzfelvétel mellé, ám azzal együtt az előbbinél 150 ezer forint, míg az utóbbinál 300 ezer forint a felvehető összeg maximuma.

A Gránit Digitáis Bankszámla ajánlata sokkal egyszerűbb, itt sem az összeget, sem a tranzakciók számát illetően nincs megkötés, a díj pedig minden esetben a felvett összeg 0,6 százaléka, vagyis a tranzakciós illeték összege.

A Raiffeisen Mindennapok 2.0 Számlacsomag kedvezményes csomagját azok kérhetik, akik nem veszik igénybe a jogszabályban rögzített ingyenes készpénzfelvételt. Számukra az első 2 db készpénzfelvétel kedvezményes díja az összeg 0,7%-a, ami havi 150 ezer forintnál egy év alatt 12 600 forint költséget jelent.

Hirdetés
Hirdetés