Ez a legnagyobb megkötés, ha a CSOK-kal vásárolnál lakást

Ez a legnagyobb megkötés, ha a CSOK-kal vásárolnál lakást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-12 Frissítve: 2021-08-06
 

„Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent a CSOK-kal vásárolt lakás esetén az állam által tett 10 éves elidegenítés? Ezek szerint nem adhatom el az ingatlant 10 évig?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjében merült fel, most pedig a szakértői válasz is megérkezett.

A friss felmérések is azt támasztják alá, hogy a lakásvásárlást tervezetők mintegy fele az új vagy újszerű ingatlanokat részesíti előnyben. Nagy akadályt jelentenek azonban az egekbe szökő ingatlanárak, így aki új ingatlant venne, annak minden felmerülő lehetőséget érdemes kiaknáznia.

Pontosan ilyen alkalmat teremt a CSOK 10+10 is, amellyel új lakásra akár 10 millió forintos állami támogatásra és ehhez 10 millió forint kedvező kamatozású hitelre is szert lehet tenni (3 meglévő, vagy vállalt gyermekkel). Új építésű ingatlannál maga a CSOK igénylés is bonyodalmas lehet, de ahogy arra az érdeklődőnk is rávilágít, az állami támogatással járó korlátozásokat, kötöttségeket sem szabad elfelejteni.

A CSOK szabályai megkövetelik, hogy ha valaki lakás vásárlására használta a támogatást, akkor életvitelszerűen ott is lakjon. Ráadásul ezt legalább 10 évre vállalni kell, ez időre az állam jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra, és a feltételek teljesülését adott esetben akár le is ellenőrizhetik (vagyis, hogy valóban ott élnek-e). Itt jön képbe az érdeklődő által említett elidegenítés tilalma is, ugyanis ez idő alatt az állam beleegyezése nélkül nem terhelhetitek meg újabb hitellel és nem is adhatjátok el a lakást.

Ha valamilyen okból mégis el kellene adnotok az ingatlant, akkor két lehetőség áll előttetek:

  • A kevésbé derűs verzió, hogy amennyiben az ingatlan értékesítésre kerül, az állami támogatást teljes egészében, késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetnetek.
  • Ugyanakkor amennyiben az ingatlant eladjátok és a CSOK feltételeknek megfelelő nagyobb ingatlanba költöznétek, akkor a kedvezményt át lehet vinni az új lakásra. Ebben az esetben is kissé bonyodalmas a helyzet, hiszen az államkincstár letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni az igénybe vett állami támogatás összegét. Ezt az összeget akkor utalja vissza a kincstár, ha az új lakást megvásároltátok és a terheket is átjegyezték.

Ebből jól kitűnik, hogy egyik eshetőség sem a legkedvezőbb a számotokra. Ugyan az utóbbi esetben az állami támogatás nem vész el, viszont az egész procedúra lebonyolításához megfelelő nagyságú önerővel szükséges rendelkeznetek. Ráadásul minden esetben szükséges az államkincstár és a területileg illetékes hatóság engedélye ahhoz, hogy lebonyolíthassátok az ingatlan eladását.

Az elidegenítés szabálya tehát nem jelent áthidalhatatlan akadályt, így megkötésekkel, de nem feltétlenül vagytok az ingatlanhoz kötve. Viszont még mielőtt a 10 éves időszak előtt adnátok túl a CSOK-os ingatlanon, a felvázolt következményeket nagyon jól meg kell fontolni.

Szeretnéd megtudni, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek? A következő kalkulátorral könnyen kiderítheted!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés