Ez nagyon fájhat, ha ingyenes bankszámlád van!

Ez nagyon fájhat, ha ingyenes bankszámlád van!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-26 Frissítve: 2023-05-02
 

Jó hír, hogy több ingyenes bankszámla is elérhető már Magyarországon, ezeknél ráadásul nem csak a számlavezetésért nem kell fizetni, hanem a legnépszerűbb tranzakciók is díjmentesek lehetnek. Így bizonyos feltételek teljesülése esetén ingyenes a bankkártya, a net- és mobilbank, a belföldi forintutalás, vagy éppen a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások. Igen ám, de az ingyenességnek minden esetben vannak feltételei, amelyeket, ha nem teljesítünk, akkor bizony fizetnünk kell. Megvizsgáltuk a feltételeket és a „büntetési tételeket”.

Érdemes első körben tisztáznunk, hogy mikor nevezhetünk egyáltalán ingyenesnek egy bankszámlát, mire terjed ki a költségmentes használat? Attól ugyanis, hogy egy számla havi díj mentes, vagy „0 Ft-os számlavezetési díj” szerepel egy hirdetésben, még átlagos használat mellett is komoly költségekbe verhetjük magunkat.

Hirdetés

Hirdetés

Havi jóváírás vállalása nélkül nincs ingyenes számla

A Bankmonitor bankszámla kalkulátor számításai szerint 300 000 Ft jövedelem érkeztetésének vállalásával az összesen vizsgált 56 számla közül 22-nek nem volt havi díja, miközben csak 3 olyat (Raiffeisen Díjnyertes Számla, Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén a CIB ECO bankszámla és az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag) találtunk, amelyik az első évben valóban ingyenes, közülük a CIB ECO 2 évig, míg az UniCredit számlája 3 évig használható költségmentesen.

(A számlakeresőben a következő paramétereket állítottuk be: havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem, 4 db utalás összesen 40 000 Ft értékben net- vagy mobilbankok keresztül, 2 db csoportos beszedési megbízás összesen 15 000 Ft értékben, 2 db készpénzfelvétel saját banki ATM-ből összesen 90 000 Ft értékben, 30 db bankkártyás vásárlás összesen 75 000 Ft értékben. Ugyanakkor nem kértünk SMS értesítést a tranzakciókról.)

Több valóban ingyenes bankszámlát kapunk akkor, ha magasabb havi jóváírás beérkezését vállaljuk: 400 000 Ft-tól ugyanis a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag is bejön a képbe, míg havi 450 000 Ft-tól az ECO Plusz (Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén), 1 000 000 Ft összegtől pedig a Raiffeisen Select számlacsomag is elérhetővé válik.

Vagyis, jelenleg minden valóban ingyenes számla esetében feltétel, hogy valamekkora összeg havi rendszerességgel a számlánkra érkezzen, ám ennek mértéke nagyon különböző:

  • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: akár több részletben 75 000 Ft/hó
  • CIB ECO bankszámla: akár több részletben a mindenkori minimálbér összege (jelenleg 154 280 Ft/hó)
  • Raiffeisen Díjnyertes számla: legfeljebb két részletben 232 000 Ft/hó
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: egy összegben 400 000 Ft/hó
  • CIB ECO Plusz bankszámla: akár több részletben 450 000 Ft/hó
  • Raiffeisen Select számlacsomag: egy összegben 1 000 000 Ft/hó

A fenti számlák többségénél elegendő az elvárt jóváírást teljesíteni az ingyenességhez, ám a Raiffeisen Díjnyertes számlánál egyéb feltételeket is elvárnak, különben mégis fizetni kell. Itt plusz elvárás az is, hogy havonta legalább 20 alkalommal fizessünk a bankkártyánkkal, valamint egy alkalommal utaljunk a myRaiffeisen mobilalkalmazáson keresztül. Amennyiben a három feltétel közül legalább egy teljesül, akkor a számlavezetési díj 1 230 Ft lesz, ha pedig egyetlen kritériumot sem teljesítünk, akkor arra a hónapra 2 473 Ft költségbe verjük magunkat.

A teljes ingyenességnek a Raiffeisen Premium Gold 2.0, a Raiffeisen Select számlacsomagok esetében is van még egy feltétele: a második évtől ugyanis akkor ingyenes csak a számlához járó Raiffeisen Premium Start OKOSkártya, ha az első évben legalább 500 000 Ft összegben történt vele vásárlási tranzakció. Amennyiben ez nem teljesül, akkor az aktuális kondíciós lista alapján 7 796 Ft éves díjat számítanak fel. A Raiffeisen Díjnyertes számlánál az akció 2023. június 30-ig érvényes, a 2023. április 1-én hatályos kondíciók alapján a 2. évtől a bankkártya éves díja 6 616 Ft, a 2. kibocsájtástól a kibocsátási díja pedig 3 597 Ft.

Mi történik akkor, ha nem érkezik be az elvárt jóváírás?

Amennyiben nem teljesül az ingyenesség feltételeként szabott havi jóváírás, vagyis nem érkezik a számlára külső forrásból elegendő összeg, akkor a havi díjat utólag minden bank kiszámlázza.

CIB ECO bankszámla:  

A számlanyitás hónapját követő 3 naptári hónapban a havi számlavezetési díj minden esetben 0 Ft. Az első számlavezetési díj terhelésére, a számlanyitás hónapját követő 4. hónapban kerül sor, a számlanyitás hónapját követő 3. hónap jóváírásának összege alapján. Amennyiben a 3. hónaptól az elvárt 154 280 Ft/hó jóváírás nem teljesül, akkor a bank 2 562 Ft számlavezetési díjat fizettet velünk.

CIB ECO Plusz bankszámla:

A számlanyitás hónapját követő 3 naptári hónapban a havi számlavezetési díj minden esetben 0 Ft. Az első számlavezetési díj terhelésére, a számlanyitás hónapját követő 4. hónapban kerül sor, a számlanyitás hónapját követő 3. hónap jóváírásának összege alapján. Amennyiben a 3. hónaptól az elvárt 450 000 Ft/hó jóváírás nem teljesül, akkor a bank 5 268 Ft számlavezetési díjat számol fel.

UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag:

A számlacsomag normál zárlati díja 1 166 Ft/hó, ezt az összeget a bank minden esetben levonja, ám amennyiben legalább 75 000 Ft jóváírás érkezik átutalásból (amelybe a saját számlák közötti átutalások nem számítanak bele) az adott hónapban, akkor a zárlati díj teljes összege jóváírásra kerül. A bank a jóváírási feltétel teljesülését a számla nyitásának hónapjában, valamint az azt követő hónapban nem vizsgálja, és ebben a két hónapban a számlával kapcsolatban a havi zárlati díjat nem számítja fel.

Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag:

Ennél a számlacsomagnál a jóváírás kiváltható azzal, ha az ügyfél banknál lévő megtakarításainak összege eléri a 8 millió Ft-ot az adott hónapban. Amennyiben azonban egyik feltétel sem teljesül, akkor 13 845 Ft-os havi díjat fizettetnek ki velünk!

Raiffeisen Select számlacsomag

Ennél a számlacsomagnál a jóváírás azzal váltható ki, ha az ügyfél banknál lévő megtakarításainak összege eléri a 30 millió Ft-ot az adott hónapban. Amennyiben egyik feltétel sem teljesül, akkor itt még nagyobb összegű, 20 354 Ft-os havi díjat terhelnek a számlára.

Raiffeisen Díjnyertes számla:

Amennyiben kizárólag a 232 000 Ft/hó jóváírás nem teljesül, akkor 1 230 Ft számlavezetési díjat kell végül fizetni.

Hirdetés
Hirdetés