Ezek a legjobb abszolút hozamú alapok

Ezek a legjobb abszolút hozamú alapok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-14 Frissítve: 2018-07-03
 

Van a befektetési alapoknak egy kategóriája, ami szemrevaló hozamokra volt képes idén. Van köztük, ami 14%-ot hozott, pedig még nincs is vége az évnek. Lássuk az általunk összeállított listában, mennyit hoztak eddig az abszolút hozamú alapok, mi várható tőlük a jövőben, és hogyan érdemes közülük választani!

Az év elmúlt közel 11 hónapja során nem kényeztették akkora hozamok a befektetési alapok megtakarítóit, mint a korábbi évek során. Ennek hátterében az áll, hogy főként az amerikai, és a kínai gazdaság folyamatos bizonytalanságot kelt világszerte.

Ez pedig sosem kedvez a befektetések hozamainak. Akad viszont egy befektetési forma, aminek a jelenlegi, bizonytalanabb helyzet nem feltétlenül árt: az abszolút hozamú alapok. Ezek ugyanis szinte az elérhető összes formába befektethetnek (kötvények, részvények stb.), de ez még nem minden. Az abszolút hozamú alapokkal nem csak a piaci árfolyamok (pl részvények, vagy arany) emelkedéséből, hanem azoknak eséséből is lehet profitálni.

Így bármerre is fordulnak végül a dolgok, az abszolút hozamú alapok jól járhatnak. Ehhez „mindössze” annyi kell, hogy az alapok mögött álló szakemberek jól ismerjék fel a várható irányokat. A befektetés sikere tehát nagy részben az alapot irányító szakemberektől függ, nem pedig attól, hogy éppen merre fordulnak például a kötvények árfolyamai.

Kíváncsi vagy, melyik a leginkább Hozzád illő befektetési alap? Próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

1

Milyen hozamokat értek el a hazai abszolút hozamú alapok?

A legjobb abszolút hozamú alapok között az év során a Concorde Citadella Alapja szerepelt a legjobban. Eddig 14,1%-os hozamot ért el, amivel alaposan megelőzte a második helyezett Concorde Rubicon Származtatott Befektetési Alapot, ami ugyancsak impozáns, 9,4%-ot hozott eddig.

abszolút hozamú alapok

A Citadella alapnál azonban a megtakarítóknak mindenképpen óvatosnak kell lenniük. Ahogy az alap befektetéseiért felelős Zsiday Viktorral készült interjúnkból is kiderült, az alap várhatóan ennél alacsonyabb hozamra lesz képes a jövőben.

Ne feledkezz meg a kockázatokról!

A szép hozamokért mindig magas kockázattal kell fizetni. Nincs ez másként az abszolút hozamú alapoknál sem. Nem elég, hogy a számos eszköz árfolyama kiszámíthatatlanul változhat, az alapoknál külön kockázatot jelent a befektetetéseket irányító, ún. portfólió-menedzser személye is. Sok hasonló alapnál ugyanis ez a szakember egy személyben dönt a befektetésekről. Amennyiben ő eltalálja a nagy lehetőségeket, az összes befektető örülhet, ha viszont téved, akkor mindenki vele együtt sír.

Az alapok kockázatosságát mutatja, hogy a Bankmonitor adatbázisában található 70 forintban kibocsátott abszolút hozamú alapból mindössze 39-nek (56%-ának) áll magasabban az árfolyama, mint év elején. Az abszolút hozamú alapok éppen ezért csakis a hosszabb, több éves időtávra ajánlottak.

Éppen ezért ajánlott az abszolút hozamú alapok esetén alaposan szemügyre venni, hogy teljesített az alap több éves időtávban. Ekkor azonban nem csak a hozamok tényleges nagysága fontos. Az is lényeges, hogy melyik alap teljesített egyenletesen a különböző években. Ez ugyanis azt mutatja, hogy az alapot irányító szakember tényleg jó érzékkel találja meg a kínálkozó lehetőségeket.

Ez természetesen továbbra sem jelent garanciát a jövőbeli kiemelkedő hozamokra, de mégis nyújt némi kapaszkodót a választáshoz. Ezt bizonyítja, hogy az abszolút hozamú alapokat 3 éves átlagos hozamuk szerint az első két helyezett „személye” nem változik meg, csak a sorrendjük fordul meg. Ezen az időtávon a Concorde Rubicon emelkedik ki a mezőnyből átlagosan 19% fölötti hozamával, és őt követi a Citadella 13,1%-kal.

Hirdetés
Hirdetés