Ezek a legolcsóbb bankszámlák ma!

Ezek a legolcsóbb bankszámlák ma!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-25
 

Alig több, mint 100 forint havi költséggel számolhatunk a legolcsóbb bankszámla esetén. Ez az, ami nem sokat változott az elmúlt pár hónapban. A pénzintézetek bankszámla ajánlatait szemügyre véve viszont kevés olyan piaci szereplőt találunk, amelyik ne módosította volna díjszabását a tavalyi év végéhez képest. Érthető is, hiszen 2015 több olyan változást hozott, ami miatt indokolttá vált a díjak módosítása. Mutatjuk, hogy mire számíthat az átlagember most és a közeljövőben, ha bankszámlavezetésről van szó!

Tizenhárom bank ajánlatát vettük górcső alá, hogy bemutassuk, milyen változások történtek a lakossági számlavezetésben a tavalyi év végéhez képest, illetve milyen változások várhatóak a közeljövőben. Természetesen ezek számszerűsítése sem marad el, amihez a már megszokott módon egy átlagos ügyfél bankhasználati szokásaira támaszkodunk. Nem titkolt célunk, hogy a banki ügyfelek lehető legszélesebb körét megszólítsuk, ezért profilunk is ennek megfelelően alakul. Nézzük mit hozott az újesztendő!

Kedvező szelek…

Február elejétől a korábbinál kedvezőbb feltételekkel vehetőek igénybe az AXA Bank számlacsomagjai. A bank többek között növelte az elérhető díjmentes megbízások (eseti, rendszereses utalások, valamint csoportos beszedések) darabszámát, és az egyes tranzakciók ingyenességi értékhatárát. Ennek eredményeként csökkentek a profilunkhoz leginkább illeszkedő OKÉ 2 bankszámla költségei, így az első évben havi 1.066 Ft helyett 923 Ft-ot, míg a második évben 816 Ft helyett 673 Ft-ot kell a számla fenntartásáért fizetni. Ez még ugyan kevés volt ahhoz, hogy a számlacsomag az élmezőnyébe törjön, de az aktuális számlanyitási akcióval együtt már némileg jobban fest a kép.

Az év elejétől a CIB Bank bankszámlái is olcsóbbak lettek. Esetünkben az Online számlacsomag került górcső alá, amelynél a számlavezetési és a bankkártya díjak is csökkentek, így a korábbi havi 840 Ft helyett 791 Ft-ra redukálódott a számla fenntartási költsége. Jól sejtjük, ha azt gondoljuk, hogy ez még mindig a drágább számlacsomagok egyike.

Hosszú huzavona után végre az MKB Banknál is díjmentes, ha a bankkártyát vásárlásra használjuk, ami esetünkben a Praktika szolgáltatáscsomagnál havi 120 Ft megtakarítást eredményez. Mindez kétségkívül költségcsökkenést jelent, de ez sajnos édes kevés, hiszen még így is havi 1.291 Ft-ba kerül a bankhasználati szokások fényében a számlát fenntartani.

És a feketeleves

Jelképes díjcsökkentéssel indult az év az FHB Banknál, amit márciustól a bankkártya díjak emelkedése követ majd. Az év eleje óta a bank alacsonyabb díjakkal teljesíti ügyfelei megbízásait, mégpedig oly módon, hogy az érintett fizetési megbízás fajtánál (pl.: eseti átutalás) rögzített, vagy az alapján számított díj 3 Ft-tal csökkentve kerül terhelésre az ügyfelek bankszámláján. A lépés ugyan pozitív, de esetünkben mindez sajnos vajmi kevés ahhoz képest, hogy márciustól az Aktív számlacsomagnál a bankkártyák éves díja az első évben 800 Ft-tal, míg a második évtől 650 Ft-tal emelkednek.

Az FHB Bankéhoz hasonló jelképes díjcsökkentés történt a K&H Banknál is. Ami viszont sokkal jobban érezteti hatását az ügyfelek pénztárcáján az a Minimum számlacsomag havidíjában történt emelkedés. Mindennek eredményeként a korábbi 682 Ft-ról 925 Ft-ra nőtt a számla havi fenntartási költsége, és így jócskán hátrébb került a számlacsomag a bankszámlák rangsorában.

Emelte utalási díjait a MagNet Bank, ami mind a netbanki, mind pedig a telefonos és a fióki megbízásokat is érinti. Esetünkben emiatt a Diamond számlacsomag havi fenntartási költsége csak kis mértékben módosult (339 Ft-ról 412 Ft-ra), de ez éppen elegendő volt ahhoz, hogy a bankok közötti rangsorban a pénzintézet egy helyet hátrébb csússzon.

Díjemelés történt február elejétől a Sberbank számlacsomagjainál is, ennek hatása esetünkben azonban csak a második évtől jelentkezik. A Fair számlacsomag 890 Ft-os havi fenntartási költsége 983 Ft-ra emelkedett, annak köszönhetően, hogy módosult az elektronikus bankkártya díja a második évtől. Sberbank ügyfeleknek jó tudni, hogy ezzel egyidejűleg az ATM készpénzfelvételi díjak is emelkedtek, így akinek a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség nem elégíti ki a szükségleteit, annak tovább fognak emelkedni a bankköltségei.

Meglepő lépésre szánta el magát az UniCredit Bank. Az év elejétől ugyanis díjkötelessé vált ügyfeleinek a netbank. A szolgáltatás havi 150 Ft plusz kiadást jelent, így a Bónusz számlacsomag a fenti szokások fényében mára 639 Ft-ért vehető igénybe az első évben, míg 810 Ft-ért a második évben.

Valahol nem változott a helyzet

Jelképes költségcsökkentésre kerül sor március elején az OTP Bank Simple számlacsomagjánál, amit a fogyasztói árak csökkenése indokol. Továbbá nincs érdemi változás, és a jelenlegiek fényében egyelőre nem is várható a Budapest Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, valamint a Raiffeisen Bank aktív számlahasználatra ajánlott számlacsomagjainál.

Ahogy látjuk néhány kivételtől eltekintve a bankok ilyen-olyan módon módosítottak díjaikon. Ennek ellenére esetünkben, némi átrendeződést leszámítva az élmezőnyben nem tapasztalhatóak komoly változások. A legjobb számlák fenntartási költsége, még mindig kevesebb, mint havi 500 Ft, nem beszélve arról, hogy ilyen bankhasználati szokások mellett találunk olyat is, ami az első évben csak kicsivel kerül többe, mint 100 Ft.

Egy pillanatig se hagyjuk azonban figyelmen kívül, hogy a táblázat adatai kizárólag az adott bankhasználati szokások mellett érvényesek. Saját szokásaink fényében teljesen másként alakulhatnak a költségek. Az előre elkészített profilok, mint amilyet cikkünkben is használtunk kiválóak a gyors tájékozódáshoz, de a megfelelő bankszámla megtalálásához elkerülhetetlen, hogy a ránk jellemző bankolási szokásokkal keresgessünk a bankszámlák között.

Ha már pontos képpel rendelkezünk szokásainkról, használjuk az oldalunkon található összetett keresőt, míg ha csak egy gyors átfogó képet szeretnénk az aktuális piaci helyzetről, akkor kezdjünk az alábbi kalkulátorral.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés