Ezek most a leggyakoribb kérdések a CSOK-ról

Ezek most a leggyakoribb kérdések a CSOK-ról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-30 Frissítve: 2017-03-09
 

Van, aki építés alatt álló ingatlant szeretne megvásárolni, más az önerejét szeretné helyettesíteni a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel. Bár már lassan egy éve újultak meg a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás feltételei, még mindig sok kérdés érkezik a Bankmonitorhoz, amelyben a lehetőségekről érdeklődtök. Egy csokorba szedtük azokat az élethelyzeteket, amelyek kapcsán a legtöbb a bizonytalanság.

Félkész ház megvásárlásához és befejezéséhez hogyan kérhető a CSOK?

A támogatás jár épülő félben lévő ingatlanhoz is, egész pontosan annak befejezéséhez. Az épülő félben lévő ingatlant így saját erőből kell megfinanszírozni, és a befejezéshez szükséges munkálatokhoz, anyagokhoz, szolgáltatásokhoz (bekerülési költségek) számolható el a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Egy példán keresztül: egy 80%-os készültségben lévő házat szeretnél megvenni, amelynek a teljes költségvetése az egyszerűség kedvéért 10 millió Ft. Ez esetben hiába járna valakinek a 10 millió Ft-os CSOK, maximum a befejezéshez szükséges összeget kaphatja meg, azaz a 20%-hoz 2 millió Ft-ot.

Fontos, hogy a teljes költségvetés (nem csak a befejezésre eső rész!!) 70%-ának megfelelő számlát be kell mutatni a folyósító banknak, amelyhez a korábbi ingatlantulajdonos nevére szóló számlák is elfogadhatók! Az építésnél ezen kívül további buktatók is lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi idő van befejezni az építkezést?

Amennyiben kizárólag CSOK támogatásról van szó lakáshitel nélkül, akkor jellemzően 5 év van befejezni az építkezést, új építésű ingatlan vásárlása esetén pedig az adásvételi szerződésben szereplő végső fizetési határidő a korlát.

Amennyiben viszont lakáshitelt is nyújt a bank az építéshez/vásárláshoz, igen eltérő befejezési határidőkkel találkozhatunk. Egyes bankoknál 2 év áll rendelkezésre a banki hitelszerződés megkötését követően, míg máshol csak 90 nap. Amennyiben ez az idő nem elég, kérelmezni lehet a határidő hosszabbítását. Rosszabb esetben ehhez új dokumentációk is szükségesek, azaz újból be kell szerezni a támogatáshoz szükséges papírokat, jövedelem igazolásokat, és még költsége is van.

Ebből kifolyólag kiemelten fontos, hogy a megfelelő ütemezéssel kalkulálj, mert ha túl hamar indítod el a CSOK igénylést, felesleges procedúrának nézel elébe és a pénzed is bánhatja!

Külföldi állampolgár megkaphatja-e a CSOK-ot?

Bizonyos feltételekkel a külföldi állampolgár is kaphat CSOK támogatást. Ezek közül a legfontosabbak:

  • legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodik, és ezt valamilyen megfelelő dokumentummal igazolja (pl. lakcímkártya, tartózkodási-, letelepedési engedély)
  • Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
  • a CSOK igénylésekor már a magyar TB rendszerben biztosított!

Ezen kívül minden más olyan feltételnek is meg kell felelni, amely a magyar állampolgárokra is vonatkozik.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Mennyiben számít önerőnek a támogatás?

A válasz attól függ, hogy lakáshitel is szükséges-e a támogatáshoz, vagy sem. Amennyiben kizárólag CSOK-ot igényelsz, az teljes egészében helyettesítheti az önerőt, így alacsony értékű ingatlan vásárlása esetén például önállóan CSOK-ból kifizethető a teljes vételár.

Amennyiben viszont lakáshitelre is szükséged van, bonyolódik a helyzet, ugyanis az ingatlan terhelésénél a jövőben születendő gyermekekre eső támogatás (megelőlegező) összegét jellemzően hitelként kezelik.

Az ingatlan a piaci értékének maximum 80%-ig terhelhető, és jellemzően ebbe számítják bele a megelőlegező CSOK összegét (mintha hitel lenne), amely végső soron a szükséges lakáshitel összegét csökkenti.

20161130_csok

Vályog, vagy könnyűszerkezetes házhoz igényelhető-e?

A CSOK esetén semmilyen megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy az ingatlan miből épülhet. Ebből következően mind a vályog, mind a könnyűszerkezetes házhoz kérhető a támogatás, amennyiben az lakhatásra alkalmas.

Ismét meg kell különböztetni azt a helyzetet, amikor lakáshitel is szükséges a CSOK mellett. Ekkor már az adott banktól függ, elfogadja-e fedezetnek az ingatlant, és hogy milyen feltételekkel.

Hirdetés
Hirdetés