Ezek most a piacon elérhető legolcsóbb lakáshitelek – Mérlegelj minden feltételt, mielőtt döntesz!

Ezek most a piacon elérhető legolcsóbb lakáshitelek – Mérlegelj minden feltételt, mielőtt döntesz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-20 Frissítve: 2022-09-26
 

Az elmúlt hónap sem múlt el komoly kamatemelés nélkül. De akadt olyan pénzintézet is, ahol kedvezőbb feltételekkel juthatunk lakáshitelhez, mint korábban. A változások pedig úgy tűnik komolyan átrendezték a piacot. A Bankmonitor szakértői összeszedték milyen feltételekkel kaphatunk lakáshitelt szeptember közepén.

Az emelkedő alapkamat és a magas infláció miatt a lakáshitel kamatok is tovább emelkedtek. A változás azonban egyáltalán nem egységes, sőt egyes bankoknál még kamatcsökkenést is megfigyeltek a Bankmonitor szakértői.

A kamatfixálás hossza – az az időszak, amelyen belül a bank nem módosíthatja egyoldalúan a kamatot – is egyre lényegesebbé válik, ugyanis a pénzintézetek teljesen eltérő döntéseket hoztak a különböző kamatperiódusú jelzáloghitelek esetében.

Az 5 évig fix kamatozású lakáshitel ára drasztikusan emelkedett

Kilenc bank közül hatnál drágábban lehet lakáskölcsönt igényelni szeptember 19-én, mint egy hónappal korábban augusztus 19-én. Ráadásul a kamatváltozás is jelentős: a 0,28-1,77 százalékponttal növelték a kamatot az érintett pénzintézetek.

A lépés következtében jelenleg az 5 évig fix kamatozású lakáshitel átlagos THM értéke  9,86 százalék, míg egy hónappal korábban 9,03 százalékos volt egy új átlagos lakáshitel teljes hiteldíj mutatójának értéke. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáskölcsön átlagos THM értéke 600 ezer forint jövedelem mellett.)

Mennyit drágultak az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek?

A változás miatt jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 11 ezer forinttal magasabb, mint augusztus közepén volt. Két évtized alatt 2,5 millió forintot spórolhatott az az adós, aki még augusztusban megigényelte a kölcsönt.

Hirdetés

Hirdetés

Hét bank is megemelte az egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelének kamatát

A korábbi sztár a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel volt a hazai piacon. Azonban ezt a konstrukciót sem kerülték el a kamatemelések az utóbbi időben: augusztus 19 és szeptember 19 között a vizsgált kilenc bank közül hétnél drágult a kölcsön. Az átlagos emelkedés azonban „csupán” 0,44 százalékpont volt. Vagyis a kamatemelkedés elmaradt a rövidebb, 5 éves kamatperiódusnál tapasztalttól.

Egy 20 millió forint összegű átlagos lakáshitel THM értéke 8,33 százalékról 8,77 százalékra emelkedett. A változás miatt havonta 5500 forinttal kell többet fizetni két évtizeden át a kérdéses hitelre, vagyis 1,3 millió forintot spórolt az, aki augusztus 19-én vette fel a kölcsönt.

Mennyit drágultak a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek?

A végig fix lakáskölcsönöknél egyes bankok még csökkentettek is a kamaton

A futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök esetében nagyon furcsa helyzet állt elő. Hét bank közül öt kamatot emelet, ugyanakkor két pénzintézetnél olcsóbban lehet hitelhez jutni, mint egy hónappal ezelőtt. (A vizsgált kilenc pénzintézet közül kettő nem kínált 20 éve futamidőre végig fix kamatozású lakáshitelt.)

A kamatemelést választó öt pénzintézet egy hónap alatt 0,28-1,08 százalékponttal növelte a kamatokat. A másik két banknál ugyanakkor 0,22-0,55 százalékponttal csökkentek a banki költségek. Összességében még mindig drágultak a végig fix kamatozású kölcsönök is, ugyanakkor az átlagos drágulás mértéke csak 0,34 százalékpont volt az elmúlt hónapban. (Egy átlagos hitel THM értéke 8,34 százalékról 8,68 százalékra emelkedett.)

Egy új 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 4300 forinttal emelkedett az elmúlt hónapban.

Mennyit drágultak a fix kamatozású lakáshitelek?

Egyre jobban megéri fix kamatozású kölcsönt választani

Már a kamatváltozások is mutatják, hogy rendkívüli időket élünk. Ezt a Bankmonitor szakértői a különböző kamatperiódusú ajánlatok összehasonlításával is igazolni tudják. Jelenleg a hosszú kamatperiódusú kölcsönök közül az 5 évig fix kamatozású kölcsönök a legdrágábbak. (A legolcsóbb kölcsönök között ugyan minimális a különbség, de az átlagos THM érték már egy százalékponttal magasabb, mint a hosszabb kamatperiódusok esetében.)

A lakáshitelek THM értéke kamatperiódus szerinti bontásban

A 10 éves kamatperiódusú és a végig változatlan kamatozású konstrukciók között sokkal kisebb a különbség. Még mindig az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön között találhatjuk meg a legolcsóbb konstrukciót, ugyanakkor egy átlagos ajánlatot alapul véve már a teljes futamidő alatt fix kamatozású kölcsön az olcsóbb.

Jó tudni
Ez egy nagyon különleges helyzet, normál környezetben ugyanis a kamatperiódus hosszának emelkedésével egyre növekszik az induló kamatszint is. Jelenleg a kiszámíthatóságért, nagyobb biztonságért egyre kevesebbet kell fizetni. Sőt adott esetben még olcsóbban is igényelhetünk egy kiszámíthatóbb kamatozású konstrukciót.

Ez az átalakulás a hiteligénylők döntésében is meglátszik: az MNB kimutatása alapján 2022. második negyedévében a lakáshitelek 58,7 százaléka már végig fix kamatozású volt. Egy évvel korábban ez az arány még csak 19,5 százalék volt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés