Ezekkel a bankszámlákkal csökkenthetsz a költségeiden

Ezekkel a bankszámlákkal csökkenthetsz a költségeiden
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-10 Frissítve: 2020-05-05
 

Minél nagyobb a forgalom bankszámlánkon, általában annál magasabb költségekkel kell számolnunk. Sajnos még csak túlzásokba sem kell esnünk. Elég, ha van néhány eseti és rendszeres átutalásunk, pár csoportos beszedési megbízásunk és egy bankkártyánk, amit egyébként aktívan használunk is. Ennyi ugyanis már bőven elég ahhoz, hogy a bankköltségeink havi 1.800-1.900 Ft-ra rúgjanak. Persze nem kell, hogy ebbe beletörődjünk. Főként, hogy találunk olyan számlacsomagot is a bankok kínálatában, amely fenntartási költsége még intenzívebb számlahasználat mellett sem éri el az 500 Ft-ot havonta.

1

Aktuális bankszámla körképünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok közül, mely pénzintézetek kínálják a legjobb számlacsomagokat az átlagosnál aktívabb bankszámlahasználóknak. Mit is értünk ez alatt? Nos, igen intenzív bankszámlaforgalmat. Azaz amellett, hogy gyakoriak az eseti átutalások a bankszámlánkról, kihasználjuk az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások előnyeit is. Bankkártyánkat gyakran használjuk, leginkább vásárlásra, és csak annyi készpénzt veszünk fel a plasztikkal, amennyire feltétlenül szükség lehet.

Kattints a képre a nagyobb mérethez!

 

Ahogy látjuk, komoly árbeli különbségek vannak a bankok ajánlatai között. Míg a legjobb esetben, az OTP Banknál nagyságrendileg 500 Ft-ban kimerülnek a havi bankköltségek, addig több helyen (UniCredit, Erste, MKB Bank) ez akár 1.900 Ft körüli összeget is jelenthet. Havi 1.400 Ft-os különbség, ez éves szinten közel 17.000 Ft ablakon kidobott pénz. De nem is kell ilyen messzire mennünk. Ahogy látjuk, már a második legjobb számlacsomag is több mint havi 300 Ft plusz kiadást jelent esetünkben.

Koncentráljunk a legjobbakra, ezért vegyük alaposabban szemügyre az első három ajánlatot. Kétség nem fér hozzá, hogy a fenti bankhasználati szokások mellett az OTP Simple számlacsomag jelenti a legjobb választást. Ingyenes a bankszámlavezetés és az első évben a bankkártyáért sem kell fizetni. Tekintettel a számos átutalásra már megéri az ún. Tranzakciós csomagot igénybe venni, így egy fix díj ellenében (35 éves kor alatt 198 Ft/hó) havi 250.000 Ft erejéig díjmentesen lehet a bankszámláról online átutalni (legyen szó akár eseti, akár rendszeres átutalásról, vagy éppen csoportos beszedési megbízásról). Szükségünk van még a Simple sms csomagra is (kortól függetlenül 298 Ft/hó), amivel a bankkártyás műveletekről küldött üzenetek költségét tudjuk kordában tartani. Ez utóbbi két kedvezménycsomag havi díjából adódik a 496 Ft-os számlafenntartási költség. Az már csak hab a tortán, hogy egyébként az év végéig akció keretében a Tranzakciós csomag havi díját a bank elengedi, továbbá összeghatártól függetlenül lehet a bankszámláról ingyenesen átutalni. Így az év végéig 496 Ft-tal szemben csak 298 Ft-ot kell fizetnünk.

Az OTP Simple-t a Raiffeisen Aktivitás 2.0 számlacsomag követi. Ugyan itt is díjmentes a számlavezetés, ingyenesek a csoportos beszedések és még a netbanki átutalások díja is kedvezőnek mondható (0,3% max. 6.000 Ft), de még így is jóval drágább számlacsomagról van szó. Persze ebben nagy szerepe van a bankkártya éves díjának (3.982 Ft/év), valamint az SMS tájékoztató szolgáltatásnak (108 Ft/hó + 21 Ft/üzenet), amelyekre nem találunk semmilyen kedvezményt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az FHB Aktív számlacsomag áll, nem sokkal lemaradva a Raiffeisen Bank ajánlata mögött. Itt a számlavezetési díjat (200 Ft/hó) már nem ússzuk meg, és bár a bankkártya az első évben ingyenes, annak kibocsátásáért 808 Ft-ot felszámít a bank. Az átutalások díja kedvezőnek mondható (0,3% 6.000 Ft), de az SMS tájékoztató szolgáltatás a költségeket itt is jelentősen megnöveli. Ugyan az élre így sem tör a számlacsomag, de ha új ügyfélként 2015. október 31-ig nyitunk bankszámlát a pénzintézetnél, akkor 3 havi számlavezetési díj, valamint a bankkártya kibocsátási díja visszajár.

Egyik lehetőség sem keltette fel az érdeklődésedet? Keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével a számodra legmegfelelőbbet!

A fenti bankhasználati szokások mellett az OTP Simple számlacsomag toronymagasan az első. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a megfelelő, fix havi díj ellenében vásárolható kedvezménycsomagokat igénybe vegyük. Ellenkező esetben a bankszámla sztenderd díjaival kell számolnunk. Természetesen magunk dönthetjük el, melyeket állítjuk be és melyeket nem. Minél jobban tisztában vagyunk számlahasználati szokásainkkal, annál jobban optimalizálhatjuk bankköltségeinket a kedvezménycsomagok segítségével. A dolog igazi szépsége pedig, hogy ha változik az élethelyzetünk, akkor a számlacsomagot egyszerűen az új körülményekhez igazíthatjuk, ami egyelőre még kevés számlacsomagnál lehetséges.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés