Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban!

Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-21
 

A legjobb lakossági bankszámlák átlagosan 500-600 Ft-os kiadást jelentenek havonta. Ehhez képest, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek az sem kizárt, hogy ez 1.500-1.600 Ft-ot tesz ki esetünkben. Igen komoly különbség, amit könnyen elkerülhetünk, ezért segítségként összeszedtük a bankok kínálatában elérhető legjobb ajánlatokat. Piaci körképünkben, legyen szó diák, nyugdíjas, vagy éppen egy aktívan bankoló ügyfélről, mindenki megtalálja a számra leginkább megfelelőt!

Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. Szokásaink pedig különösen fontosak, ha bankszámlákról van szó. Könnyű belátni, hogy teljesen más szempontokat tartunk szem előtt, amikor gyermekünknek keresünk bankszámlát a főiskolás évekre, mint amikor magunknak a családi kassza menedzseléséhez. A különböző szokásokhoz ennek megfelelően a bankok is különböző számlacsomagokat kínálnak. Éppen ezért különösképpen fontos, hogy körültekintően járjunk el bankszámlaválasztáskor ahhoz, hogy a bankolás ne okozzon kellemetlen élményeket.

Ahogy látjuk nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy érezhető különbségeket találjunk a banki ajánlatok között. A fenti táblázat kategóriánként a 10 legjobb bankszámlára koncentrálódik, de már így is közel havi 400 Ft és 1.450 Ft közötti különbséget találunk, ha a legolcsóbb (első) és a legdrágább (tízedik) számlacsomag költségeit nézzük. Már ezekben az esetekben is közel 5.000 és 17.500 Ft-ról van szó éves szinten, nem beszélve arról, ha nem a tízedikhez, hanem tegyük fel a harmincadik szóba jöhető számlacsomaghoz képest nézzük a különbségeket. Ez utóbbi ugyanis például az „átlagos használatra” ajánlott számlacsomagoknál havonta több mint 1.500 Ft-ot, évente pedig közel 18.500 Ft-ot jelent.

Koncentráljunk az éllovasokra!

Diákoknak

A diákévek alatt nem jellemző, hogy bárki is komoly bankkapcsolattal rendelkezne. Leginkább ösztöndíj és/vagy a szülőktől kapott zsebpénz érkezik a számlára, amit általában a bankkártyával a tulajdonosa el is költ, vagy éppen készpénzben felveszi. Néha történik egy-két utalás, de ezzel nagyjából ki is merül a számlahasználat. Ilyen szokások mellett a legjobb választás a Gránit Bank Sztár számlacsomagja a maga 74 Ft-os havi díjával, megelőzve jó pár, kifejezetten diákok számára kínált bankszámlát. Kétségkívül a legjobb ajánlat, ugyanis már a második helyezett számlája is 168 Ft-os költséget jelent havonta.

Átlagos használatra

Képzeletbeli ügyfelünk átlagos jövedelemmel (havi 150 ezer forinttal) rendelkezik, ami bankszámlájára érkezik. Van néhány állandó átutalási és csoportos beszedési megbízása, továbbá néhány eseti átutalása, kártyáját vásárlásra és készpénzfelvételre is rendszeresen használja. Számára a legjobb ajánlatot az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája jelenti a maga 112 Ft-os havidíjával. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán is kisebb bankok számlacsomagjai találhatóak. Név szerint a Gránit Bank Ász számlája (341 Ft/hó), illetve a MagNet Bank Diamond számlája (412 Ft/hó).

Magasabb jövedelemnél

Valamelyest nagyobb jövedelemmel (havi 250 ezer forinttal), valamint aktívabb bankszámlahasználattal számolunk, mint az előző esetben, de az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája továbbra is az első helyen szerepel 160 Ft-os havidíjával. A sorban az OTP Bank Simple számlája követi (498 Ft/hó) azonban némileg magasabb fenntartási költséggel. Hasonló díj mellett (510 Ft/hó) harmadik a Gránit Bank Bajnok számlacsomagja.

Nyugdíjasoknak

Az elmúlt néhány év alatt olyannyira megcsappantak a korábban nagy népszerűségnek örvendő nyugdíjas számlacsomagok, hogy a kategória 10 legjobb bankszámlája között kizárólag egyet találunk, amelyet kifejezetten ennek a korosztálynak kínálnak. Képzeletbeli ügyfelünkről annyit kell tudni, hogy viszonylag csekély bankszámlaforgalmat bonyolít. Nyugdíja bankszámlájára érkezik, amelyből eseti átutalásokat bonyolít, bankkártyáját pedig mind fizetésre, mind pedig készpénzfelvételre is használja. Szokásai fényében a legjobb, ha a Gránit Bank Ász számlacsomagja (226 Ft/hó) mellett dönt, de ha a kisbank nem lenne számára szimpatikus, akkor egészen a rangsor negyedik helyezettjéig kell ugrania. Az persze más kérdés, hogy megér-e több mint havi 350 Ft felárat az, hogy egy „nagybanknál” vezesse bankszámláját.

Gyakori utaláshoz

Sokan egyszerűen még részlegesen sem hajlandóak kiengedni kezükből az irányítást. Ők azok, akik utalásaikat rendre esetileg intézik. Számukra a legjobb megoldást toronymagasan az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája jelenti (112 Ft/hó), hiszen már a második helyezett OTP Simple számla is havi 481 Ft.

Sok készpénzfelvételhez

A „szélsőségek” mentén haladva nem feledkezhetünk meg arról sem, ha valaki a készpénzhasználathoz ragaszkodik. Nyilván ennek számos oka lehet, de nem árt azért a költségeket is szem előtt tartani. Ugyanis, ha elharapóznak a készpénzfelvételek, még a legjobb esetben is 1 152 Ft-unk bánja ezt havonta. Persze eltérő élethelyzetek eltérő magatartást szülnek, így, ha elkerülhetetlen a gyakori készpénzfelvétel, akkor a legjobb megoldás az Országos Fizetési Szolgáltató Fizetési számlája.

Ahogy látjuk nincs egységes recept, nincs olyan bankszámla, amelyik mindenkinek tökéletes lenne. Bizonyára sokaknak szemet szúrt az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlájának erőfölénye, hiszen hat kategóriából háromban végzett az első helyen, de ez nagyon ritka eset. Az előre elkészített profilok, mint amilyeneket körképünkben is használtunk ideálisak, ha gyorsan szeretnénk tájékozódni, de a megfelelő bankszámla megtalálásához elkerülhetetlen, hogy a ránk jellemző bankolási szokásokkal keressünk.

Ha pontos képpel rendelkezünk bankhasználati szokásainkról, használjuk az oldalunkon található összetett keresőt, míg ha csak egy gyors átfogó képet szeretnénk az aktuális piaci helyzetről, akkor induljunk a lenti kalkulátorral.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés