Ezeknél a bankoknál lesz elérhető az otthonfelújítási támogatás

Ezeknél a bankoknál lesz elérhető az otthonfelújítási támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-23 Frissítve: 2024-04-24
 

Az otthonfelújítási támogatás az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank mintegy 266 fiókjában működő MFB Pontokon lesz igényehető júniustól. 

FRISSÍTÉS: A feltételek közül kikerül az az előírás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz. További részleteket kapcsolódó cikkünkben olvashatsz.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyílt, európai uniós közbeszerzési eljáráson választotta ki hitelintézeti partnereit, melyek a saját, már működő fiókhálózatukon belül végzik majd az uniós forrásközvetítést. Az eljárás eredményének értelmében az MBH Bank Nyrt., OTP Bank Nyrt., Gránit Bank Zrt. alkotta konzorcium működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot.

A három bank összesen 266 MFB Pont Plusz megnyitását vállalta, melyek összesen 134 járásban lesznek elérhetőek. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. A közvetítői szerződés megkötésére várhatóan még áprilisban sor kerül.

Mi az otthonfelújítási támogatás és hitel?

Az otthonfelújítási támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, ami vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel kombinációja.  A támogatást olyan 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni, amelyek rá vannak kötve a vezetékes gázhálózatra.

A támogatással maximum 7 millió forint összegű munkálatokat lehet megfinanszírozni, amihez legalább 1 millió forint önerőt kell tudni előteremteni. A munkálatokat kamatmentes hitellel előfinanszírozza az állam, azok elkészültét követően pedig 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósítanak, ami csökkenti a fennálló tőketartozást. A vissza nem térítendő rész összege az adott járásban mért átlagbértől függ.

Fontos elvárás ugyanakkor, hogy a munkálatok eredményeként az ingatlan energetikai hatékonyságának legalább 30%-kal kell javulnia. Ha ez nem történik meg, akkor nem kapja meg az igénylő a vissza nem térítendő támogatást, a kamatmentes hitel pedig piaci kamatozásra vált.

Mennyi a támogatott hitel törlesztőrészlete?

Az igényelhető 6 millió forint tehát részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll, melyből a kölcsön törlesztésére legfeljebb 8 év áll rendelkezésre. A 2,5-3,5 millió forint felújítási hitel havi törlesztőrészlete a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 25-36 ezer forint között alakulhat.

Milyen munkálatokra lehet felhasználni az otthonfelújítási támogatást?

A programot kifejezetten családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni, így az alábbi munkálatokra igényelhető:

  • a ház szigetelése (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés);
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére;
  • használati melegvízrendszer korszerűsítésére;
  • gázfűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).

Az otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei

A felújítási támogatást igénylőkre vonatkozó személyi feltételekről egyelőre nem sokat árult el a kormány, így tehát nincs hír arról sem, hogy a programra csak házasok jelentkezhetnének (mint a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel esetében), vagy azok lennének csak jogosultak, akik gyermeket terveznek vagy nevelnek. (A 2022-ben kifutott, előző otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag azok igényelhették, akik legalább egy gyermeket neveltek saját háztartásban.)

Az eddigi támogatásoknál előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozás-mentesség, valamint a büntetlen előélet is, ezek azonban a részletszabályokból derülhetnek majd csak ki. Ugyanez érvényes a felújítással érintett ingatlanhoz kapcsolódó további feltételekre is.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés