Egy kis budapesti lakás ára – Ennyi is elég, hogy prémium ügyfelek legyünk (X)

Egy kis budapesti lakás ára – Ennyi is elég, hogy prémium ügyfelek legyünk (X)
Hirdetés

Cikk2022-05-27 Frissítve: 2022-06-14
 

Magas az infláció, a forint árfolyama hullámvasúton, a háborús helyzet hosszú távú gazdasági hatásai még egyáltalán nem ismertek. Ebben a környezetben érdemes prémium vagyonkezelés keretében pénzünket biztos helyen tudni. Erre megfelelő megoldás egy olyan pénzügyileg kiemelkedő szakértői gárdára bízni a vagyonunkat, akik megtalálhatják számunkra a nehéz helyzetekben is a legkedvezőbb befektetéseket.

Mit jelent a prémium vagyonkezelés?

A prémium vagyonkezelés keretében pénzünket egy szakértői csapat kezeli. A szolgáltatás során a vagyonkezelő a mi meghatalmazásunk alapján, a saját kockázatvállalási hajlandóságunkat figyelembe véve, kialakított befektetési stratégia mentén, vagyonunkat aktívan kezeli. Azon kívül, hogy a privátbankár közvetlen és bizalmi kapcsolatban van az ügyféllel, mögötte áll egy magasan kvalifikált pénzügyi stáb és olyan befektetési termékek, amelyek nem mindenki számára elérhetőek.

A kiemelt szolgáltatást intézménytől függően van, ahol a 30, van, ahol csak az 50 millió forinttal rendelkezők vehetik igénybe. Nézzük meg milyen előnyökkel járhat, ha egy kisebb budapesti lakás árát privátbankárra bízzuk.

Hirdetés

Mi alapján érdemes prémium vagyonkezelési szolgáltatást választani?

Miért érdemes egy ilyen szolgáltatást választani? Milyen előnyökkel járhat, ha egy szakértőre bízzuk a pénzünket? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána, emellett adnak még pár szempontot, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni a döntés során.

  • Egy dedikált befektetési szakértővel tartjuk a kapcsolatot, akinek meghatalmazást adunk vagyonunk kezelésére. Érdemes tudni, hogy biztos helyen tudhatjuk a vagyonunkat, ha privátbankárunk mögött egy egész szakértői gárda áll. Vagyonkezelés keretében értékpapír-, ingatlan- és makrogazdasági szakértők is részesei a szolgáltatásnak, akik a pénzügyi döntésekben fontos szerepet töltenek be.
  • Rendszeresen kapunk tájékoztatást a befektetéseink alakulásáról.
  • A Bankmonitor szakértői szerint érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol akár otthonról, online – akár egy applikáción keresztül – is tájékozódhatunk portfóliónk összetételéről, befektetésünk aktuális értékéről az általános telefonos vagy személyes kapcsolattartáson felül.
  • Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol sikerdíjas a szolgáltatás költsége, amelynek nincsen fix számlavezetési, befektetési díja. Vagyis fizethetünk csak az elért nyereség, haszon után is a szolgáltatónak.
  • Egy ilyen szolgáltatás választásával elérhetünk olyan befektetési termékeket, alapokat is, melyek csupán vállalatoknak, nagy vagyonnal rendelkező intézményi ügyfeleknek elérhetők. Vagyis a befektetési lehetőségeink is bővülhetnek egy ilyen szolgáltatás igénybevételével.

Miben tud segíteni egy befektetési tanácsadó a jelenlegi gazdasági helyzetben?

Az elmúlt időszakban tapasztalható gazdasági bizonytalanság, új kihívások miatt felértékelődött a profi szakemberek, tanácsadók szerepe. Mi változott az elmúlt időszakban és miért jelent ez óriási kihívást?

1. A magas infláció veszélyezteti számos befektetés értékét

Az elmúlt években nem kísértette a befektetőket az infláció, az áremelkedés réme. Az elért szerényebb, nominális hozamoknak is jó reálértéke lehetett.

Emiatt lehetett például az alacsonyabb kockázatú befektetések között oly népszerű 2019 júniusától kezdődően a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), melynek éves átlagos hozama 4,95%. Az infláció emelkedésével a helyzet megváltozott: 2022 áprilisában az éves áremelkedés mértéke 9,5% volt. (Az MNB által 2022-re várt infláció 7,5-9,8%.)  Ilyen magas infláció mellett a MÁP Pluszt választók befektetésének vásárlóereje csökken.

Az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír – az adott évi kamat mértéke függ az előző évi infláció nagyságától – első éves kamata jelenleg 6,6 százalék. Jól látható, hogy még ez az érték is elmarad az idei infláció nagyságától. A papír ráadásul 5 éves futamidejű, egy év után a kiszállás költsége 1%.

A prémium vagyonkezelés szolgáltatásán belül az a természetes, hogy a szakértői csapat minden időszakban kiválasztja azokat az állampapírokat, amelyekkel a lehető legnagyobb hozamot lehet elérni, egy új – a korábbiaktól kedvezőbb – lehetőség esetén a portfóliókban kicserélik a régi állampapírokat az újabb, kedvezőbb kamatozásúakra. Az is a szolgáltatás prémium jellegét erősíti, hogy egy kamatfizetés esetén pénzünket azonnal újra befektetik, ezáltal a kamatfizetési időpontok figyelésétől, ezzel járó felesleges adminisztrációktól is megszabadít minket a privátbankár.

Ha az aktuális inflációt meghaladó nyereséget szeretnénk elérni, akkor már el kell mozdulnunk a kockázatosabb befektetések irányába. Ezek kiválasztásához és menedzseléséhez már több szakértelem és idő szükséges. Éppen ezért egy értelmezhető reálhozam elérése érdekében érdemes egy profi csapatra bízni a pénzünket, akik folyamatosan nyomon követhetik befektetésünk alakulását és adott esetben megtehetik a szükséges változtatásokat, hogy legjobb hozamot realizálhassanak nekünk.

Vannak olyan prémium vagyonkezelési szolgáltatások, ahol nem minden esetben kell magas kockázatot vállalnunk, hogy pénzünket biztos helyen tudva gyarapíthassuk. Erre megoldást kínálnak kiemelt zártkörű befektetési alapok, ahol a hozamok viszontagságos piaci körülmények között is elérik a 2 számjegyű hozamokat és stabilan teljesítenek. Van olyan vagyonkezelő, ahol ügyfelei számára létrehoztak olyan alapot, amelyben például teljesen bérbeadott, magas kategóriájú ingatlanokhoz lehet hozzájutni.

2. A forint árfolyama is jelentősen ingadozik

Sokszor lehet hallani, hogy az elmúlt évek folyamatos forint gyengülése alapján érdemes valamilyen devizába fektetnünk a pénzünket. A szakértők szerint azonban a helyzet ennél jóval bonyolultabb, elég csak részletesen megvizsgálni a forint árfolyamának alakulását az elmúlt években.

Évi 4-5 százalékos hozamot érhettünk el, ha 5 évvel ezelőtt eurót vásároltunk. Ekkora nyereséget azért más forint befektetéssel is realizálni lehetett. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a deviza befektetés egy kockázatos döntés, hiszen semmi garancia nincs a forint árfolyamának jövőbeni alakulására.

Éppen ezért az ilyen döntések meghozatalához is érdemes lehet szakértő véleményét kikérni.  Természetesen lehet egy jól felépített portfóliónak a része egy eurós, dolláros befektetés is. Azonban lényeges szempont lehet a kockázatok megosztása, emiatt is megérné egy profi szakértő rálátása.

3. A Covid is rámutatott a kockázatok megosztásának fontosságára

A 2020 tavaszán kitört Covid-járvány teljesen új helyzetet teremtett a gazdaságban: a korábbi évek nyugalmas időszakát követően hirtelen megjelent a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság a piacokon.

Ez a váratlan helyzet nagyon jól megmutatta, hogy miért érdemes megosztani a pénzünket és portfóliót építeni: egyes korábban nagyon nyereséges, menő ágazatokat ugyanis extrém negatívan érintett a járvány kitörése. (A turizmus, a repülőgépes személyszállítás igen rövid idő alatt jelentősen vesztett vonzerejéből.) Ha kizárólag ilyen ágazatokba tettük a pénzünket, akkor rövid idő alatt jelentősen csökkenhetett megtakarításunk értéke.

Ha megosztottuk a befektetésünket és a turizmus mellett például az IT szektorba is fektettünk, akkor összességében veszteség nélkül is átvészelhettük a kritikus időszakot. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan osztjuk fel a pénzünket. Ebben pedig érdemes szakértőre támaszkodni, aki úgy tudja összeállítani a portfóliót, hogy a várható nyereség elfogadható legyen, a kockázatok viszont ne legyenek túl magasak.

4. Az orosz-ukrán háború hatása még teljesen kiszámíthatatlan

Az idei évre újabb komoly kihívással szembesülhettünk: az orosz-ukrán háború jelentős mértékben hat a hazai gazdaságra is.

  • Számos fontos alapanyag, nyersanyag, energiahordozó érkezik hazánkba a térségből.
  • A gazdasági szankciók Magyarországra gyakorolt hatása még nem mérhető fel pontosan.

Az elmúlt hetekben pedig a befektetők is tapasztalhatták a fegyveres konfliktus következményeit. Óriási a bizonytalanság, a különböző árfolyamok igen hektikusan ingadozhatnak.

Ebben a helyzetben nem érdemes elhamarkodottan dönteni: kiemelten fontos, hogy minden lépésünket átgondoljuk. (Ami az egyik nap komoly befektetési lehetőségnek tűnik, abból másnap már jelentős veszteséggel szállhatunk ki.)

Ebben a helyzetben még fontosabb lehet egy privátbankár szerepe, aki profin, higgadtan tudja kezelni a legforróbb szituációkat is.

A Diófa Alapkezelő privát vagyonkezelési szolgáltatását itt ismerheti meg.

Hirdetés