Ezért irigyel minket Európa! Verhetetlen magyar állampapírhozam

Ezért irigyel minket Európa! Verhetetlen magyar állampapírhozam
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-10
 

Az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetés. A gazdasági válság kitörése óta a fejlett országok papírjait zsákolják is a befektetők. Még azon az áron is, hogy az infláció elviszi pénzük egy részét. Kevés olyan ország van,mint Magyarország, aki gáláns hozamot fizet a lakossági állampapírokért.

Önti a pénzét a lakosság a magyar állampapírokba. A Deloitte Bankindexe szerint 2008 harmadik negyedéve és 2013 harmadik negyedéve között
8,8 százalékról 13,9 százalékra nőtt a lakosság pénzügyi vagyonában az állampapírok részesedése.  A nagy bővülés nem meglepő, hiszen az állam vonzó,
infláció feletti hozamokkal csábítja magához az embereket. Eközben a jegybanki kamatcsökkentés miatt a lakosság nagy kedvence a bankbetét kamata is 3 százalék körülire esett vissza.

Nem sokat kockáztatunk az állampapírral, hiszen az abba fektetett pénzünket csak államcsőd esetén bukjuk el. De akkor meg úgyis elértéktelenedik a forint, mindegy hogy mibe tartjuk. Ennél sokkal valószínűbb, hogy
hozamkockázattal találkozunk. Gondoljunk csak bele: megvettük egy állampapírt 3,5%-on, akkor az a futamidő végéig 3,5%-ot fog hozni. Akkor is, ha közben 5%-ért is elhelyezhetjük a pénzünket.

A futamidő vége előtt
csak az aktuális napi árfolyamon adhatjuk el az állampapírt. Ha a hozamok csökkennek, mert a befektetők bíznak Magyarországban, akkor nő a már kibocsájtott magyar állampapírok értéke. Ha viszont a befektetők bizalma meginog és drágábban hajlandóak megvenni a magyar állampapírt, akkor csökken az állampapírok aktuális értéke. Ha lejáratig megtartjuk, akkor a fix állampapírok esetén pontosan akkora hozamot fogunk elérni, amit a befektetés időpillanatában ígértek nekünk.

A magyar befektetők nem is tudják, milyen jól járnak az állam bőkezűségével! A fejlett országokban, mint az
USA vagy Németország ugyanis szemmel alig látható hozamot fizetnek az állampapírjaikért. Ábránkon látható, hogy aki ilyenbe fekteti a pénzét, annak befektetésének egy részét mindenképpen elviszi az infláció!

allampapirok20140410.jpg

Nem sokkal jobb a helyzet a régió más országaiban sem. Mint fenti ábránkon látható, az osztrák vagy a cseh állampapírokkal sem lehet infláció feletti hozamot elérni. Üdítő kivétel Románia és Lengyelország. Ezen országok állampapírjait megéri megvenni, mert
nettó hozamot lehet elkönyvelni velük. Csakhogy még velük szemben is jobb döntés a magyar állampapír, mert ennél az infláció és az egy éves állampapír hozamok közötti „rés” és ezen keresztül a zsebre tehető reálhozam nagyobb.

A remek lehetőséget te is kihasználhatod. Oldalunkon kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb állampapírt!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés