Ezért nem fogod egy helyen vezetni a lakossági és a vállalkozói számlád!

Ezért nem fogod egy helyen vezetni a lakossági és a vállalkozói számlád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-10
 

„Kisebb forgalmat bonyolító vállalkozással rendelkezem. Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e egyazon banknál a lakossági és a vállalkozói számlám vezetnem?” – Teljesen érthető felvetés, hiszen ha valamelyik bank egyszer már bevált, akkor miért ne fűznénk szorosabbra a hozzá kapcsolódó szálakat. De valóban jó ötlet ez? Nézzük, mire számíthatunk a bankoktól ilyen esetekben!

Mivel a rendelkezésre álló információk némileg foghíjasak, ezért a kérdés megválaszolásához egy kisebb forgalommal rendelkező vállalkozást és a bankhasználati szokásait tekintve egy teljesen átlagos lakossági ügyfelet hívtunk segítségül. Mindezek fényében az alábbiak szerint alakulnak a havi bankköltségek, ha tehát mind a vállalkozói, mind pedig a lakossági számlát ugyanannál a banknál vezetjük.

Ahogy látjuk, komoly különbségek vannak bank és bank között. Míg a legjobb esetben havi 2.474 Ft-ban kimerülnek a költségek, addig a legrosszabb esetben ez már 7.691 Ft-ba kerül. A különbség több mint 5.000 Ft havonta, éves szinten pedig a 60.000 Ft-ot is meghaladja. Tehát, ha továbbra is ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, akkor különösen körültekintően járjunk el a bankválasztáskor!

Érdemes inkább kombinálni…

Egyetlen kivételtől, a Gránit Banktól eltekintve nem járunk valami jól, ha ugyanahhoz a bankhoz ragaszkodunk. Vessünk csak egy pillantást a legjobbak összesített költségeire és máris kiderül, hogy miért!

Ahogy látjuk a három legjobb kombinációnál a bankszámlák összesített havi fenntartási költsége 3.000 Ft alatt marad, míg az „egybankos” változatban már a második legjobb lehetőségnél is ennél többet kell fizetnünk. Esetünkben átlagosan havi 1.400-1.950 Ft-ot takaríthatunk meg a kombinálással attól függően, hogy a három legjobb közül melyiket választjuk. Megítélésünk szerint már ezért a különbségért érdemes a „kétbankos” változat mellett dönteni.

Neked vajon melyik a jobb megoldás?

Persze a legfontosabb kérdésre a választ csak úgy tudhatod meg, ha saját bankhasználati szokásaid alapján végzed el a kereséseket. Ehhez használd a lakossági és a vállalkozói számlacsomag-keresőnket és pillanatok alatt megtudhatod, hogy jársz a legkedvezőbben!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés