Ezért végképp ne sopánkodj nyugdíjasként

Ezért végképp ne sopánkodj nyugdíjasként
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-20
 

A hét elejétől már a K&H Banknál sem lehet nyugdíjas bankszámlát nyitni, így háromszereplősre redukálódott azon bankok köre, ahol van még erre lehetőség. De egyáltalán érdemes foglalkozni ezekkel a számlacsomagokkal? Nos, villámkörképünk alapján a válasz egyértelműen az, hogy NEM. Átlagosan nagyságrendileg havi 700 Ft-ot dob ki az ablakon az a nyugdíjas ügyfél, aki úgy dönt, hogy a legjobb normál, széles körben elérhető bankszámla helyett egy kifejezetten nyugdíjasoknak kínált számlacsomagot nyit. Mutatjuk, hogy nyugdíjasként most melyik bankszámlák a legjobbak!

1

Két-három évvel ezelőtt még alig találtunk olyan bankot idehaza, amelyiknél ne lett volna dedikált számlacsomag a nyugdíjas ügyfeleknek. Az elmúlt években viszont olyannyira megcsappant a korábban nagy népszerűségnek örvendő nyugdíjas számlacsomagok száma, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok közül mára mindössze három (Erste Bank, FHB Bank, MKB Bank) kínál ilyet. Jogosan merül fel a kérdés, hogy…

…érdemes-e még nyugdíjas bankszámla nyitásában gondolkodni?

A kérdés megválaszolásához két esetet vizsgáltunk

  • az egyiknél szerényebb nyugdíjjal és csekély bankszámlaforgalommal számolunk,
  • a másiknál átlagos nyugdíjat és aktív bankszámlahasználatot feltételezünk.

Ahogy látjuk a fenti bankhasználati szokások mellett a dedikált nyugdíjas számlák (narancssárgával jelölve) nem valami vonzóak. Az MKB Bank, valamint az Erste Bank még legalább a legjobb tízben szerepel, de az FHB Bank ajánlata már csak a 17. helyre elegendő. A legjobb választás kétségkívül a Gránit Ász számlacsomag, arra azonban feltétlenül ügyeljünk, hogy a második évben a költségek jócskán megemelkednek. Amennyiben nem szeretnénk évről-évre bankváltással „bajlódni”, akkor szerencsésebb a MagNet Csillag számlacsomag mellett dönteni. Némileg ugyan drágább, de itt a számlafenntartási költségek nem változnak a második évben.

Még rosszabb a helyzet, ha a második esetet vizsgáljuk. A nyugdíjas számlacsomagok közül egyedül az MKB Bankét találjuk a legjobb tízben, azt is csak az utolsó helyen. Az élre tört a MagNet Diamond számlacsomagjával, ami a második éves bankszámla fenntartási költségeket is figyelembe véve magasan a legjobb ajánlat. Akik viszont inkább egy nagyobb bankra bíznák pénzügyeik kezelését, azoknak jó választást jelenthet az Erste Privilégium „M” számlacsomagja, de itt is ügyeljünk arra, hogy a második évben jócskán emelkednek a költségek.

Az eredeti kérdéséhez visszakanyarodva, ahogy látjuk egyik esetben sem bizonyultak versenyképeseknek a nyugdíjas számlák a normál bankszámlákkal szemben. A bankszámla használati szokásoktól függően havi 450-950 Ft-ot takaríthat meg az a nyugdíjas ügyfél, aki a dedikált nyugdíjas számlák helyett a legjobb normál számla mellett dönt.

Kíváncsi vagy, esetedben, hogy alakulnak a költségek? Bankszámla kalkulátorunk segítségével egy pillanat alatt választ kaphatsz kérdésedre!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés