Ezért vonhatnak le több ezer forintot a bankszámládról

Ezért vonhatnak le több ezer forintot a bankszámládról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-02 Frissítve: 2021-07-01
 

A 0 forintos csomagdíjon, kedvezményes utalásokon, és díjmentes készpénzfelvételeken túl számos olyan feltétel, és szolgáltatás kapcsolódik még egy bankszámlához, amely befolyásolja a havi költségét. Már a számla megnyitásakor érhet meglepetés, ami pénzben kifejezve több ezer forintra is rúghat, ráadásul átverve is érezheted magad. Kellő körültekintéssel azonban megkímélheted magad a felesleges idegeskedéstől!

1

Figyelj az akciós időszakokra!

Bevett gyakorlat a bankoknál, hogy egy-egy akciót határozott időre hirdetnek meg. Például elengedik egy évig az átutalások költségét, vagy nem kell kifizetned a bankkártya első éves díját. A számla havi fenntartási költsége ezáltal az akciós időszakban jóval alacsonyabb is lehet, mint utána, ezért célszerű a feltételeket a kedvezmény nélküli időszakra is megvizsgálni.

Nem kell feltétlen több százezres fizetés

A kedvező bankszámla kondíciók gyakori feltétele, hogy a számlára egy bizonyos összeg minden hónapban megérkezzen. Azonban sokszor nem is kell, hogy ez munkabér, vagy jövedelem legyen. Számos ajánlatnál elegendő bármilyen, bankon kívülről érkező átutalás, sőt ha több banknál vezetsz folyószámlát, a két számlád közötti pénzmozgás is megfelelő lehet.

Amit biztosan nem fogadnak el, az a bankfiókban történő készpénzbefizetés, illetve az ugyanazon banknál vezetett számláid közötti átvezetések. Ezen kívül jellemzően nem teljesíthetők a feltétek azzal sem, ha a bankszámládra egy lekötött betét miatt írnak jóvá kamatot.

További kedvezmény, hogy ezek a jóváírások több részletben is megérkezhetnek. Így ha például 150 ezer Ft-nak kellene érkeznie a számlára, de nincs annyi a munkabéred, például családi pótlékkal is kiegészítheted, vagy házas-, élettársad jövedelmével együtt is teljesíthető a feltétel.

bankszamla1161202

Hirdetés

Hirdetés

A munkabér átirányításához türelmi időszakot is biztosítanak a bankok

Bár november óta elvileg már két hét alatt lezongorázható egy bankváltás, a munkabér, vagy nyugdíj átkérése ennél több időt is igénybe vehet. Erre a bankok is tekintettel vannak, és jellemzően 1-2 hónap türelmi időt adnak ennek elintézésre. Azaz amennyiben a számlára érkező pénz a feltétele egyes díjmentes szolgáltatásoknak, azokat, vagy legalább egy részüket a bankszámlanyitás hónapjában, adott esetben még az azt követő 1-2 hónapig a jóváírás hiányában is díjmentesen biztosítják.

Hogy pontosan mikor kell megérkeznie az első és az azt követő rendszeres jóváírásoknak, az bankonként eltérő. Például egy januári díjmentesség feltételéül előírhatják, hogy az előírt pénzösszeg december közepe, és január közepe közötti időszakban érkezzen. Ez azért életszerűbb, mert így az is teljesítheti a feltételt, akinek esetenként a hónap végén érkezik a munkabére.

bankszamla2161202Ezekkel a költségekkel készülj már a számlanyitáskor!

Mielőtt a bankfiókba mész, érdemes megnézned, van-e számlanyitási díj! Bár nem túl szimpatikus költségről van szó, funkciója többek között az, hogy a bankkártya legyártására kellő fedezet álljon rendelkezésre. Ezt az összeget a számlanyitáskor kell befizetned a bankfiókban, amit aztán felhasználhatsz.

Ebből máris következik, hogy a bankkártya megrendelésekor máris felszámítják a kártyagyártási, vagy kártya kibocsátási díjat, amely nem azonos a kártya éves díjával! Továbbá, ha két kártyát rendelsz a számlanyitáskor (pl. a társtulajdonosnak is), akkor mindkét költséget terhelik a számlán, feltéve, hogy nem vonatkozik rájuk kedvezmény, vagy díjmentesség.

A kedvezmények, díjmentességek jellemzően 1 db bankkártyára, a főkártyára vonatkoznak, és csak az első éves időszakban. Ezért is praktikus a bankszámlák havi fenntartási költségét legalább két évre vizsgálni.

Az SMS szolgáltatás díjain sokat spórolhatsz. Ez a költség áll egyrészt az SMS szolgáltatás havi díjából és az SMS-ek darabonkénti díjaiból. Szerencsére már a legtöbb esetben van lehetőséged meghatározni, hogy milyen típusú tranzakciókról kérsz SMS-t, és milyen összeghatár felett. Így, ha mindent bankkártyával vásárolsz, elkerülheted, hogy csak az SMS szolgáltatásért havonta több száz forintot vonjanak le. Emellett persze vitathatatlan, hogy így értesülsz leggyorsabban arról, ha illetéktelen kezekbe kerül a bankkártyád.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés