Ezzel többet spórolsz, mint az ingyenes készpénzfelvétellel!

Ezzel többet spórolsz, mint az ingyenes készpénzfelvétellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-05
 

Azt hitted az ingyenes készpénzfelvétellel sokat spórolsz? Egy jó bankváltással kétszer annyit takaríthatsz meg, mint amennyit az ingyenes készpénzfelvétellel spórolsz. Akár havi több ezer forint is a zsebedben marad, ha a bankhasználati szokásodnak megfelelő bankszámlát választod! A legolcsóbb bankszámlák listája és gyakorlati tanácsok.

Szombat óta ingyenesen vehetünk fel 150 ezer forintot maximum két részletben. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen megtakarítást jelent ez bankonként, ha átlagos bankhasználat mellett a legmegfelelőbb számlával rendelkezünk. Az összehasonlíthatóság érdekében a januárban érvényes díjakat vettük alapul mind az ingyenes készpénzfelvétel, mind pedig egy helyes bankszámlaválasztás hatását vizsgálva.

  1. Ingyenes készpénzfelvétel hatása

    A jogszabályi ingyenességgel bankonként átlagosan 355 forint marad a zsebünkben, ha két alkalommal veszünk le összesen 50.000 forintot. És miért számoltunk 50.000 forinttal a 150.000 Ft helyett? Azért mert ennyi a havi átlagos készpénzfelvétel összege a tavalyi évben.

  2. A jó bankszámla választás hatása

    Nagyon óvatosan közelítettük a kérdést: abból indultunk ki, hogy a 15 legnagyobb bank legjobb számlacsomagjai közül rendelkezünk az egyikkel. Ez esetben ha hajlandóak vagyunk váltani az optimálisra, akkor átlagosan 740 Ft-ot takaríthatunk meg havonta, szélső esetekben lényegesen többet mint 1000 Ft. (Szinte biztosra vehető, hogy a lakosság kétharmada az adott bankon belül sem a számára legkedvezőbb számlával rendelkezik, így a megtakarítási potenciál a bemutatott többszöröse is lehet).

szamlakorkepabra20140205

Hogyan számoltunk?

Mivel eddig is találhattunk olyan számlacsomagot, ahol ingyenesen tudtunk készpénzhez jutni, így nem meglepő, hogy öt bank esetében (MagNet Bank, Sberbank, K&H Bank, Raiffeisen Bank és Citibank) nem jelent költségcsökkenést az új törvény.

A másik csoportot azok a bankok alkotják, ahol az eddigi tranzakciós illetékkel megegyező 0,6% terhelésétől mentesülünk. Ez a példa esetében 300 forintot jelent, és ennyivel kevesebbet kell fizetnie a Gránit Bank, MKB Bank és a Sopron Bank ügyfeleinek.

szamlakorkep20140205

A táblázatban látható, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel a CIB Bank ügyfelei nyerték a legtöbbet: az eddigi havi költségük közel felét tette ki a készpénzfelvétel költsége. Ettől függetlenül a jövőben  is csak a középmezőnyében találhatjuk a CIB Bank számláit. 

Optimális bankválasztás

Természetesen azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan járunk, ha az ingyenes készpénzfelvétellel elért havi költségcsökkenéssel nem érjük be, és a kedvezőbb díjakért hajlandóak vagyunk bankot is váltani. 
Ezzel átlagban 740 forintot lehet spórolni. Ez a duplája, mint ami az ingyenes készpénzfelvétellel a zsebünkben maradt!

A táblázatban szereplő átlagos bankhasználati szokások mellett a Citibankról MagNet Bankra váltással spórolhatunk a legtöbbet: 4.516 forintot. Viszont, ha már van két milliónk, akkor máris csak 517 forintot takarítunk meg, mert ilyenkor a Citibank 3.999 forintos havi díja elengedésre kerül. Ezt a szélsőértéket kivéve is 471 forintot spórolhatunk átlagosan egy jó bankváltással, ami még mindig több, mint az ingyenes készpénzfelvétel hatása.

A többi bank esetében havonta több száz forintot takaríthatunk meg, ami éves szinten közel hat ezer forint is lehet. Például a CIB Online számlacsomagja, ahol a legtöbbet (1.038 forintot) takarítunk meg a készpénzfelvétel ingyenessé tételével, még így is 795 forinttal drágább, mint a bankhasználati szokásunknak legmegfelelőbb számlacsomag. 

Lépések

  1. A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy mik a bankhasználati szokásaink. Az a jó, ha minél részletesebben ismerjük magunkat. Ne csak tippeljünk, 1-2 hónapig figyeljük költéseinket, utalásainkat. A számlakivonat sokat segít!
  2. Válasszunk a szokásainknak megfelelő bankszámlát! Ehhez segítséget nyújt bankszámla kalkulátorunk!
  3. Ha kell, módosítsuk szokásainkat! Ha a csoportos beszedési megbízás olcsóbb, mint az utalás, akkor használjuk azt! Ha két alkalommal jutunk hozzá a pénzünkhöz ingyenesen, akkor ne minden héten látogassuk meg az ATM-eket.
  4. Nyissuk meg az új bankszámlát!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés