Fájdalommentesen takaríthatsz meg pénzt egy okos bankszámlaváltással! Mutatjuk, mire figyelj!

Fájdalommentesen takaríthatsz meg pénzt egy okos bankszámlaváltással! Mutatjuk, mire figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-29 Frissítve: 2022-10-10
 

Mindenki azon gondolkodik, hogyan tudna okosan pénzt megtakarítani, hiszen az áremelkedés felfalja a jövedelmünket. A legjobb persze az, ha fájdalommentesen, lemondások nélkül tudjuk ezt megtenni, amire remek példa egy okos bankszámlaváltás. Különösen akkor igaz ez, ha már legalább két éve ugyanott bankolunk, ennyi idő alatt ugyanis megváltozhattak a pénzügyi szokásaink, illetve új, akár számunkra kedvezőbb ajánlatok jelenhettek meg a piacon. De mit érdemes figyelembe venni bankváltás előtt? Összegyűjtöttünk néhány szempontot.

1. Ma már nem feltétlenül kell bankfióknak lennie a közelben

Természetesen nem hátrány, ha a szomszédban van az adott bank fiókja, hiszen előfordulhat, hogy valamit csak személyesen tudunk elintézni. Viszont ez ma már nem annyira fontos, mint akár csak pár évvel ezelőtt volt, hiszen mobil- és netbankon keresztül mind több ügyet el tudunk intézni, utalni meg kifejezetten kényelmetlen és drága ma már személyesen. A készpénzt felvenni sem célszerű fiókban, ez ugyanis messze a legdrágább, inkább keressünk egy bankjegykiadó automatát.

Hirdetés

Hirdetés

2. Nem létkérdés, hogy legyen a közelben bankjegykiadó automatája a pénzintézetnek

Havonta 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben bármelyik ATM-ből ingyenesen lehet felvenni, vagyis az sem probléma, ha a saját bankunknak nincs automatája a környékünkön. Ha a díjmentes keretet kimerítettük, akkor sem feltétlenül drágább más bank termináljából pénzhez jutni, mert valamikor nincs árkülönbség a saját és az idegen ATM használata között. Ezt egyébként célszerű mindenkinek ellenőriznie saját bankjának kondíciós listájában.

3. Egyre fontosabb, hogy milyen a mobil- és a netbank

A bankolás egyre inkább elektronikusan történik: például mobil- és netbankok keresztül utalhatunk, beállíthatjuk a csoportos beszedési és átutalási megbízásokat, módosíthatjuk a számlához és a kártyához tartozó limiteket, pénzt köthetünk le és betétet törhetünk fel, de letölthetjük akár a havi számlakivonatunkat is. A szolgáltatások köre és a kezelőfelület azonban bankonként nagyon különböző, ezért érdemes megkérdezni az ismerőseinket, hogy ők a saját bankjuk alkalmazásával mennyire elégedettek, illetve utánanézni mások véleményének is.

Banki applikációk értékelése.

4. Sok pénzt megtakaríthatunk, ha a SMS helyett push üzeneteket kérünk

Mindenki szeretné kézben tartani a pénzügyeit, ennek pedig jól bevált eszköze az SMS üzenet, ami jelezheti a netbankba történő belépést és a számlamozgásokat egyaránt. Igen ám, de egyetlen ilyen üzenet 30-40 forintba is kerülhet, így havonta több ezer forintot fizethetünk ki csak emiatt. Ez már csak azért is bosszantó, mert a kőkorszaki SMS-ek már több banknál kiválthatók úgynevezett push üzenetekkel, amelyek a mobilalkalmazásba érkeznek, mégpedig jelenleg díjmentesen. Ez a funkció azonban nem minden banknál elérhető, ezért, ha fontos számunkra a bankszámla ára, erről érdemes előre tájékozódni.

5. Számít, hogy elektronikus vagy dombornyomott bankkártyát ad a bank?

Régebben a dombornyomott kártyák fontos előnye volt, hogy olyan helyeken is használhatók voltak, ahol nem működött elektronikus terminál. Ma már ebből a szempontból nincs köztük különbség, így ugyanúgy lehet mindkét kártyatípussal vásárolni a boltokban és az online üzletekben egyaránt. Mivel a dombornyomott kártyák éves díja szinte minden esetben magasabb, mint az elektronikus lapoké (2 év alatt akár 17 ezer forint is lehet a különbség), átlagos felhasználás mellett célszerű az utóbbiakat választani. Már csak azért is, mert a jelenleg elérhető ingyenes bankszámlákhoz alapból ilyen plasztik jár.

6. Hiba kizárólag a havi díj alapján választani

A bankok gyakran reklámozzák nulla forintos havi díjú számláikat, a Bankmonitor vizsgálata szerint pedig átlagos jövedelemmel és bankolási szokásokkal a tíz legkedvezőbb ajánlatból nyolc ilyen. Ennek ellenére mindössze három olyan havidíj mentes számlát találtunk közöttük, amelyik valóban ingyenes lehet bizonyos feltételek teljesülése mellett, a többiért az első évben 602-45 540 forintot, míg a másodikban 3276-25 536 forintot kell összességében kifizetni. (Havonta 250 ezer forint jövedelem számlára érkezésével, 4 darab, összesen 40 ezer forint eseti átutalással, 2 darab, összesen 15 ezer forint csoportos beszedési megbízással, 2 darab, összesen 90 ezer forint készpénzfelvétellel saját ATM-ből és 30 darab, összesen 75 ezer forint értékben történő bankkártyás vásárlással kalkulálva.)

7. Érdemes bankszámla kalkulátorral keresni

Mivel a költségek nagy része nem a havi díjból, hanem a tranzakciók költségéből jön össze, úgy találhatjuk meg legegyszerűbben a számunkra legkedvezőbb bankszámlát, ha egy kalkulátorral kiszámoljuk, hogy a bankolási szokásaink alapján az egyes számlákra mennyit kellene fizetnünk. Mivel a bankolási szokások nagyon eltérőek, nem ugyanaz a számla lesz a legelőnyösebb mindenki számára.

8. Bekavarhat egy tervezett hitelfelvétel

Hitelfelvételkor elvárás lehet, hogy számlát nyissunk az adott banknál, de ha ez nem is feltétel, esetleg kamatkedvezményt kaphatunk érte, ráadásul ez utóbbihoz általában a jövedelmünket is ide kell irányítanunk, vagy havonta meghatározott összeget utalni bankon kívülről a számlára. Ezért, ha hitelfelvételt tervezünk, érdemes lehet megvárni a bankváltással annak lezárultát.

Hirdetés
Hirdetés