Felemésztik a jövőnket az okostelefonok?

Felemésztik a jövőnket az okostelefonok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-04
 

Lassan már létezni sem tudunk okostelefon nélkül. Abba viszont bele sem gondolunk, hogy a technológia elterjedésével milyen veszélyek járnak. Vigyázat! Megdöbbentő adatok következnek!

30-40 ezer háztartás éves energiaigényét használjuk el jelenleg az okostelefonok töltésére – áll a Juniper kutatócég elemzésében. Ez önmagában nem újság, hiszen régóta közismert tény, hogy a világ energiaéhsége folyamatosan nő. A baj az, hogy az okostelefonok feltöltéséhez szükséges energiát zömében hagyományos energiahordozókból, azaz földgázból, kőolajból vagy szénből állítják elő, ami szennyezi a környezetet. Csak a telefonok töltése miatt évente 6,4 megatonna széndioxid kerül a levegőbe.

A technológia elterjedésével értelemszerűen tovább nő az okostelefonok energiaigénye is, ami öt év múlva elérheti az évi 14 ezer gigawattórát. Összehasonlításul: Magyarország napi energiaszükséglete ennek mindössze egy százaléka, azaz 140 gigawattóra. Ha minden így megy tovább, akkor csak az okostelefonok miatt 2019-re 13 megatonna széndioxid kerülhet a levegőbe. Ez főként annak köszönhető, hogy az okostelefonok leginkább Ázsiában terjednek, ott pedig hagyományos széntüzelésű erőművekkel állítják elő az energiát.

Mivel az átlagfogyasztót általában hidegen hagyja, miből származik a telefon töltéséhez szükséges energia, a probléma megoldásához maguknak a gyártóknak és a telefonokat értékesítő infokommunikációs cégeknek kellene jó példával elöl járniuk. Például azzal, hogy energiaellátásukat megújuló energiából fedezik.

Jó megoldás lehet az is, ha energiahatékonyabbá tennék az okostelefonok működését. Mondjuk azzal, hogy megnövelik az akkumulátorok üzemidejét, hogy minél kevesebbszer kelljen azokat feltölteni. Ez a fejlesztés egyébként a fogyasztóknak is érdeke lenne, hiszen sok okostelefon tulajdonos bosszankodik azon, hogy készüléke egy napot sem bír ki töltés nélkül.

Okostelefonra vágysz? Most elég nagy kedvezménnyel juthatsz hozzá. Nézd csak meg az alábbi ajánlatot!

1

A mobiltelefonok terjedésének van egy másik környezetre káros hatásai is. A gyors fejlődés miatt rengeteg készülék avul el és kerül a szemétbe. A leselejtezett telefonok műanyag és nehézfém tartalma pedig legtöbbször a környezetet szennyezi. A telefonok visszagyűjtése a világ legnagyobb részén nem megoldott. Már csak azért sem, mert az apró készülékekből nem egyszerű kinyerni az újrahasznosítható anyagokat.

Ahhoz, hogy ezt a problémát orvosolni lehessen, szintén ágazati összefogásra lenne szükség. A gyártóknak az új modellek tervezésekor jobban oda kellene figyelniük arra, hogy a dizájn ne nehezítse a telefon szétszerelését és a benne lévő anyagok kinyerését. A telefontársaságoknak pedig a többi elektronikus háztartási eszközhöz hasonlóan vállalniuk kellene az okostelefonok visszagyűjtését és újrahasznosítását. Ha mindez sikerülne, azzal a következő öt évben 58 ezer megatonnával lehetne csökkenteni a káros anyag kibocsátást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés