Fellélegezhetnek a lakástámogatással gyereket vállaló párok!

Fellélegezhetnek a lakástámogatással gyereket vállaló párok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-30
 

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, amelynek mértéke jelenleg már 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A Kormány legújabb döntése nagy segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximálják.

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén CSOK) egy kiváló lehetőség a lakásvásárlást, építkezést, bővítést tervező családok számára. Az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújt a vásárlók számára a családban meglévő, illetve vállalt gyerekek után. A kedvezmény összege 600 ezer forint és 10 millió forint között lehet. A pontos összeg a lakáscéltól és a gyerekek számától függ.

Az otthonteremtési támogatás egy jelentős kedvezmény, azonban számos feltételt kell teljesíteni a kedvezmény igényléséhez. Az előírások egy részének ráadásul az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése esetén pedig a támogatást késedelmi kamattal növelten kell rendezni az állam felé.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a késedelmi kamat a CSOK esetében?

Alapesetben a CSOK feltételeinek megszegésekor a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Van egy speciális eset: az új lakást vásárló, építkező fiatal párok, amennyiben 3 gyermeket vállalnak emelt összegű, 10 millió forint támogatást kaphatnak. Számukra azonban a büntetés mértéke is magasabb ugyanis a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetniük a jogosulatlanul igénybe vett támogatást az állam felé. Mindkét büntető tételt maximálta azonban az állam: a késedelmi kamat mértéke nem haladhatja meg a jövőben az 5 százalékot.

Miért volt szükség a büntetés maximálására? Tudni kell, hogy a Ptk. szerinti késedelmi kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. (Illetve az adott félév első napján érvényes alapkamat lesz irányadó a kérdéses időszakra.) Márpedig az alapkamat az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megemelkedett. Vagyis normál esetben a jelenlegi alapkamatból kiindulva a CSOK után évi 13 százalékos késedelmi kamatot kell rendezni. Míg 10 millió forint összegű támogatás esetén évi 65 százalék lenne a büntetés, ha nem születne meg időben a vállalt gyerek.

Fontos
Ezt a jelenleg bődületes évi 13, illetve 65 százalékos késedelmi kamatot maximálta a kormány legújabb döntésével 5 százalékban.

Mennyit takaríthat meg egy család a késedelmi kamat maximálásával?

A Bankmonitor szakértői a példa kedvéért két szélsőséges esetet vizsgáltak meg:

  • Egy fiatal pár új lakást vásárolna, amelyhez 3 gyereket vállalnának, vagyis kihasználják a maximális 10 millió forint összegű CSOK támogatást. A 10 éves gyermekvállalási határidő lejáratáig azonban nem születik egy baba sem. A jegybanki alapkamat nem változik 10 év alatt.
  • Egy fiatal pár használt lakást vásárolna, amelyhez egy gyermeket vállalnának be. A támogatás összege 600 ezer forint, a gyermeknek 4 éven belül kellene megszületnie. A baba azonban ebben az esetben sem érkezik meg a vállalt határidőn belül. A jegybanki alapkamat nem változik 4 év alatt.

A 600 ezer forint összegű támogatás esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamat évi 13 százalék lenne, vagyis negyedik év végén a párnak 312 ezer forint büntetést kellene fizetnie a 600 ezer forinton felül. Az új szabály alapján a késedelmi kamat 5 százalék lenne, emiatt a négy év alatt 120 ezer forint büntetés halmozódna fel a 600 ezer forinton felül. Az új szabály miatt összességében 192 ezer forintot spórolhat a család, vagyis a visszafizetendő összeg 21 százalékkal mérséklődne.

A 10 millió forint összegű támogatásnál a hatás még ennél is jelentősebb. Ott ugyanis alapesetben 65 százalék lenne a késedelmi kamat 10 éven át, emiatt a kapott támogatással együtt 75 millió forintot kellene rendeznie a párnak a 10. év végén. Az új szabály ugyanúgy 5 százalékban maximálja a késedelmi kamatot, ebben az esetben a 10. év végén összességében csak 15 millió forintot kell visszafizetni. Vagyis 60 millió forintot spórolhat a pár a változtatás miatt.  Gyakorlatilag az ötödére mérséklődhet a büntetés összege.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkamat változása jelentősen befolyásolja a késedelmi kamat összegét. Ettől azonban a számítás során a Bankmonitor szakértői eltekintettek.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után CSOK-ot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a jegybanki alapkamat alapján számolták ki. A jövőben azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti hogy a hitelkamat a feltétel megszegését követően legfeljebb 5 százalék lehet. Egy októberben kötött CSOK-hitel normál kamata 14,18 százalék, melyből 11,18 százalék kamattámogatás jön le. A feltételek megszegése esetén ezen kamattámogatást kell a jövőben a maximált büntetőkamattal visszafizetni.

Megnyugodhatnak azok is, akik korábban vették fel a támogatást

A módosítás 2022. október 1-én lép hatályba. Ugyanakkor a változtatás a korábban kötött CSOK szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.

Érdemes ellenőriznie minden lakásvásárlást, építkezést tervezőnek, hogy megfelelnek-e a CSOK feltételeinek. A jövőben ugyanis még vonzóbb lesz a támogatás, különösen a gyermeket vállalók számára.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés