Fizetnek az életbiztosítások COVID fertőzésre?

Fizetnek az életbiztosítások COVID fertőzésre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-12 Frissítve: 2021-11-18
 

A koronavírus járvány negyedik hulláma is elért bennünket. Magyarországon 5,7 millió fő megkapta a második, több mint 1,6 millió fő már a harmadik oltását is. Ennek ellenére több, mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak a napokban. A járvány hatására az életbiztosítások szerepe fontosabbá vált, mint előtte. Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy vajon fizet a biztosító a COVID fertőzésre is? 

Koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között

A világon mindenhol, így Magyarországon is az életbiztosítási szerződési feltételek kizárják azokat a kockázatokat, amelyek nem mérhetők fel előzetesen, vagyis nem lehet számszerűsíteni. Ilyenek például a radioaktív sugárzás, a harci cselekmények. A járványos fertőzések közül egyedül a HIV fertőzés az, ami a biztosítók kizárásai között szerepel. A COVID-19 fertőzés nem tartozik a kizárások közé, így a biztosítók koronavírus esetén is szolgáltatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Várakozási idő az életbiztosításoknál

Azt viszont tudnod kell, hogy függetlenül a koronavírus járványtól, majdnem minden biztosítónál van várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy a szerződésben vállalt teljes szolgáltatási palettát csak a szerződéskötés után bizonyos idő elteltével nyújtja. A várakozási idő alatt általában a balesetekre vonatkozóan minden szolgáltatás érvényben van, míg a betegségekből eredő biztosítási igényeket nem térítik. A várakozási idő 2-6 hónap közötti időszak szokott lenni, amely alól sok helyen mentesülhetsz, ha orvosi vizsgálattal kötöd meg a szerződést. Ilyenkor nincs várakozási idő. De van a piacon olyan biztosító is, aki nem alkalmaz várakozási időt egyes termékeinél.

Egészségbiztosítási kiegészítők a járvány idején

A kórházi napi térítésre, műtéti térítésre, illetve keresőképtelenségre szóló kiegészítő biztosítások esetében sincs korlátozás a COVID járvánnyal kapcsolatban, a szolgáltatások a szerződési feltételeknek megfelelően érvényben vannak, így fizetnek a koronavírus által okozott megbetegedésekre is.

Magán egészségügy

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások azok a termékek, amelyek megbetegedések esetén nem egy biztosítási összeget fizetnek ki, hanem a privát egészségügy keretében igénybe vett szolgáltatásokat (orvosi vizsgálat, konzultáció, kisműtét, CT, MRI, stb.) ellenértékét fizetik ki közvetlenül a magánkórháznak vagy intézménynek. Az ilyen biztosítási csomagok tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Ezek között általában nem szerepel a koronavírus teszt, így ezt a biztosítók nem fizetik.

Új járványügyi szabályok november 1-től

A november 1-től érvényes új járványügyi szabályok a magánklinikákra is vonatkoznak. Csak előzetes időpontegyeztetéssel lehet bejelentkezni a vizsgálatokra. A páciensnek kikérdezéses előszűrésen kell átesnie, majd antigén gyorsteszt következik, ami önköltséges. Intézménytől függő az ár, de körülbelül 3.000 forintra számíthatsz. Kísérő csak egy fő lehet, aki akkor léphet az intézmény területére, ha kiskorú, mozgásában korlátozott vagy fogyatékkal élő pácienst kísér, és az előszűrésen átesett.

Nincs korlátozás az életbiztosításoknál

Az életbiztosítások és kiegészítőik esetében a koronavírus nem hozott korlátozásokat. A biztosítók inkább pozitívan, a várakozási idő csökkentésével és a szabályok enyhítésével reagáltak a járványra.

Nagyobb a kockázat, mint eddig

A járvány egy újabb veszélyforrást hozott, ami ellen tenni kell valamit. A szabályok betartása a maszk viselése segíthet a vírus elkerülésében, de ha mégis beteg leszel lehet, hogy anyagi segítségre is szükséged lesz.

Az alábbi táblázatban azt mutatjuk, hogy életkorok szerint hogyan változik egy életbiztosítás havi díja. A példában 15 éves tartamot és 10 millió forint biztosítási összeget vettünk alapul.

Kockázati életbiztosítás ára különböző életkorokban

Láthatod, hogy 25 éves életkorban az életbiztosítási védelem ára 157 forint naponta, míg 45 éves korban 384 forint.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy presszókávé alsó hangon 350 forint, egy doboz cigaretta 1 500 forint és egy liter benzin majdnem 500 forint, akkor az életed védelmében a biztosítás ára nem túl magas.

Kalkulálj!

A Bankmonitor kockázati életbiztosítás kalkulátorának segítségével képet kaphatsz arról, hogy általában mennyibe kerülne az életbiztosítási védelem neked, a saját életkorod szerint.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

További jó hír az, hogy a biztosítás díja nem változik az életkorral, vagyis, ha 25 éves életkorban kötöd meg a biztosítási szerződést, akkor napi 157 forintot fogsz érte fizetni a teljes időtartam alatt egészen 40 éves korodig, amikor a szerződés véget ér.

Kiegészítő biztosítások az életbiztosítási szerződésben

Az életbiztosítási szerződésed mellé kötött kiegészítő biztosításokkal saját magad védelméről is gondoskodhatsz.

A keresőképtelenségi kiegészítő a kieső jövedelmed pótlásában segíthet, a kórházi napi térítésre szóló kiegészítő akkor szolgáltat, ha hosszabb időre kórházba kerülsz.

Hitelfedezeti életbiztosítás

Ha hitelt vettél fel a kockázati életbiztosítást hitelfedezeti célra is felhasználhatod, hogyha valami történik veled, akkor a hitel visszafizetésének terhe nem a családod vállát nyomja. Ebben az esetben is lehet kiegészítő biztosításokkal a védelmet kiterjeszteni arra az esetre, ha beteg leszel, vagy elveszíted az állásodat.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Hitelfedezetre kínálunk megoldást!
év
Ft
Bankmonitor
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Miben segít a Bankmonitor?

A járvány rávilágított arra, hogy törékenyebben vagyunk, mit amire előtte gondoltunk. Könnyen történhet valami olyan, amire soha nem számítottunk, de mégis bekövetkezik. Egy életbiztosítás pont ekkor nyújthat anyagi segítséget.

Kalkulátorunkon keresztül nemcsak az életbiztosításod díját állapíthatod meg, hanem regisztrálni is tudsz oldalunkon. Így tanácsadóink segíthetnek abban, hogy a piacon található életbiztosítási termékek közül kiválaszd magadnak a legjobbat. Hogy ne vásárolj magadnak semmit feleslegesen, de a lehető legnagyobb védelmet érd el.

Hirdetés
Hirdetés