Fogyasztóbarát lakáshitel? Zöld hitel? Mi alapján érdemes választani?

Fogyasztóbarát lakáshitel? Zöld hitel? Mi alapján érdemes választani?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-16
 

A megfelelő lakáshitel kiválasztása első hallásra nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen gondolhatnánk, hogy csak bemegyünk a bankba, ahol tájékoztatnak a lehetőségeinkről és már indulhat is a buli. Viszont egy lakáshitel igénylése hosszú évekre kihat majd a mindennapjainkra, ezért ha a legkedvezőbb megoldást keressük, akkor érdemes előkészíteni a terepet, és utánanézni a lehetőségeknek. Segítünk!

Az előkészületek, az informálódás természetesen nem azt jelenti, hogy hirtelen a téma szakértőjévé kell válnunk, hiszen erre is megvan a szakember, de fontos utánajárni, hogyan lehet úgy elindítani a folyamatot, hogy az a lehető legkevesebb zsákutcát, idegességet, pénz- és időveszteséget okozza.

Szerencsére a pénzügyi tanácsadók munkája az ügyfelek számára ingyenes, nem kérdés, hogy megéri kihasználni, hiszen a szakemberek ismerik és átlátják az ingatlan, és hitelpiacot, a bankok árazási és hitelbírálati gyakorlatát. Ezek miatt minden érdeklődő számára segítenek hatékonyabb és okosabb döntést hozni. Ugyanakkor az sem árt, ha már úgy érkezünk a tanácsadóhoz (személyesen vagy online), hogy ismerjük az alapokat, például

  • tudunk különbséget tenni a piaci, a fogyasztóbarát, a zöld lakáshitelek között
  • fel tudjuk mérni jogosultságunkat a támogatott lakáshitelekre és otthonteremtési támogatásokra, ismerjük ezek feltételeit, hogy el tudjuk dönteni, adott esetben vállalhatók-e számunkra a megkötések
  • tudjuk, kitől kérhetünk segítséget és hogyan indítsuk el a folyamatot.

Ezzel a szakértő dolgát is megkönnyítjük, de első sorban saját magunknak segítünk azzal, hogy nem úgy indulunk útnak, hogy halvány fogalmunk sincs a dolgokról, hiszen ekkor válhatunk a leginkább kiszolgáltatottá és ilyenkor a legkönnyebb hibás döntéseket hozni.

Cikkünkben segítünk, hogy megfelelő alapokkal érkezz tanácsadóhoz vagy bankfiókba, hogy a választott hitelkonstrukció hosszú távon szolgálja családod biztonságát és anyagi stabilitását. Nézzük, milyen lakáshitelek közül választhatsz és hogyan érdemes elindulni az úton.

Hirdetés

Hirdetés

Tiszta vizet a pohárba: Mi a minősített fogyasztóbarát lakáshitel?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) már 2017 óta elérhető a hazai hitelpiacon, azóta már több átalakuláson átesett, olyan lakáscélú kölcsön, amely megfelel az MNB által támasztott speciális követelményeknek. A jegybanki feltételek célja, hogy a pénzintézetek olcsóbb, gyorsabban, könnyebben igényelhető és átláthatóbb lakáshitel konstrukciókat kínáljanak az ügyfeleknek.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy fogyasztóbarát lakáshitelnek?

Egy MFL-nek maximum 3,5 százalékos kamatfelára (az adós által fizetendő kamat a referenciakamat és a kamatfelár összege) lehet, ami azt a célt szolgálja, hogy ezek a hitelek kedvezőbbek legyenek. Mindezzel együtt fontos, hogy ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek a kölcsönök minden esetben olcsóbbak, mint a nem fogyasztóbarát lakáshitelek.

Az MFL-ek további kedvező tulajdonságai:

  • akár 30 éves futamidőre is igényelhetők
  • legalább 5 éves kamatperiódussal elérhetők
  • a kölcsön folyósítási díja legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet
  • a lakástakarékpénztárból történő elő- vagy végtörlesztés díjmentes
  • az egyéb eseti elő/végtörlesztési díj pedig nem haladhatja meg a törlesztendő összeg 1 százalékát.

A Fogyasztóbarát minősítés ugyanakkor 2023 áprilisában átalakult, így kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy ezen lakáshitelek továbbá az új Zöld hitelek. A korábbi Zöld Otthon Programmal számos család valósíthatta meg kivételesen kedvező kamat mellett energiahatékony új lakáscéljait, nem véletlen, hogy a keret kimerülése óta is sokan keresnek hasonló konstrukciót. A jegybank ennek jegyében alakította át a fogyasztóbarát minősítést úgy, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei a továbbiakban a zöld lakáscélok megvalósításában is kiemelt kedvezményeket nyújtanak az igénylőknek.

Ennek megfelelően a zöld céloknak megfelelő fogyasztóbarát lakáshitelekre jellemző, hogy

  • a bank nem számíthat fel sem folyósítási díjat, sem a zöld célok megvalósulásának ellenőrzésével kapcsolatban keletkező díjat
  • az energetikai tanúsítvány költségét egy alkalommal a bank átvállalja
  • a pénzintézet kamatkedvezményt is biztosít a zöld cél elérésekor a standard feltételekhez képest
  • 2024. januárjától a bankoknak biztosítaniuk kell az online igénylési folyamatot (e-mailben, vagy online felületen), mely esetben elég lesz egy bankfióki látogatás, mégpedig a kölcsönszerződés aláírása céljából
  • a szerződés aláírásakor – amennyiben az adós ezt kéri – a banknak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy egy időben és helyen a közjegyzői okirat aláírására is sor kerüljön. A közjegyzői költséget ugyanakkor továbbra is az igénylő vállalja.

Mit nevezünk Zöld lakáshitelnek?

Energetikai korszerűsítéssel rengeteget faraghatunk a rezsiköltségen, egy korszerű ingatlan megvásárlásával, vagy felépítésével pedig olyan otthonunk lehet, amelyben jó eséllyel évekig nem kell ilyen munkálatokkal bíbelődni. Emellett pedig a dolog környezettudatossági szempontjairól sem szabad elfeledkeznünk.

Zöld lakáshitelt használt vagy új ingatlan vásárlásakor, építkezéskor és meglévő lakás vagy ház korszerűsítésekor, felújításakor vehetünk fel. A minősítést olyan jelzáloghitelek kaphatják meg, amelyek megfelelnek az MNB lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjának, amelynek alapvető elvárása, hogy a 2023. november 1. előtt beadott építési engedély iránti kérelmek esetén csak olyan otthont vásárolhatunk vagy építhetünk energetikai minősítéstől függetlenül az épület primer energiafelhasználása pedig nem haladja meg a 80 kwH/m2/év értéket. 

Ha az építési engedély iránti kérelmet 2023. november 1-én vagy azután adtuk be, vagy új építésű ingatlant vásárolunk, akkor a minimum követelmény a 2024-től érvényes új energetikai minősítés szerinti „A+” energetikai besorolás és legfeljebb 68 kWh/m2 /év primerenergia-igény.

Ingatlanok energetikai minősítési osztályai 2024.

Felújítási, korszerűsítési munkálatok esetén természetesen a munkálatok végeztével kell teljesítenie a kívánalmakat, melyeket részletesen a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program 2023. december 20-án módosított feltételei tartalmaz. 

A bankok jellemzően hasonló alapfeltételekkel kínálják Zöld hitel termékeiket: van elvárás az épületek primer energiafelhasználására és az energetikai minősítésére vonatkozóan is. Ugyanakkor egyes bankok meghatározott korszerűsítési munkálatok esetében nem várják el ezek teljesülését.

Az biztosan kijelenthető, hogy a bankok hitelbírálati feltételei jelentősen eltérőek. Az ideális finanszírozó kapcsán is érdemes tehát egy független lakáshitel szakértővel egyeztetni.

Hogyan induljunk el?

A Fogyasztóbarát és a Zöld lakáshitelek mind népszerűek, de nem mindenkinek és nem minden esetben érdemes ezeket a konstrukciókat választani. A legjobb finanszírozási megoldás megtalálásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni, egyrészt saját céljainkat, az elérhető lakástámogatási lehetőségeket és a költségeket összességében is érdemes pontosan megismerni. 

Az egyes költségelemek összehasonlítására az elérhető lakáshitel ajánlatokból kalkulációt készíthetünk, majd ezután van lehetőség a szimpatikus ajánlatra a Bankmonitor oldalán érdeklődést leadni és a tanácsadóval átbeszélni a célokat és lehetőségeket. Ráadásul sok esetben a hitelközvetítőn keresztül egyedi kamatkedvezményekre is van lehetőség.

Kalkulálj, add le érdeklődésed és szakértőink készséggel segítenek az ideális megoldás megtalálásában és az igénylés lebonyolításában is!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés