Fókuszban a családok pénzügyi helyzete és lehetőségei

Fókuszban a családok pénzügyi helyzete és lehetőségei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-17
 

A Bankmonitor szakértői a héten olyan pénzügyi témákat dolgoztak fel, amelyek a magyarországi családok számára kiemelten fontosak lehetnek. Objektív információk, banki, biztosítói termékösszehasonlítás és kapaszkodó nehéz helyzetben is az állami támogatások, ingatlanpiac és megtakarítások háza tájáról az e heti hírösszegfoglalóban.

Hitel hőszigetelésre? Készítsd fel otthonod a hidegre akár kamatmentes hitelből!

Év elején felhívtuk a figyelmet, hogy a 2023-as évben a spórolásé a főszerep, nem meglepő, hogy az energiatakarékosság is fontosabb, mint korábban bármikor. Most még éppen időben vagyunk ahhoz, hogy felkészüljünk a hideg időre, emiatt sokan vághatnak bele ősszel a családi otthon korszerűsítésébe. Az egyik méltán népszerű és megtérülő munkálat a hőszigetelés. Miért érdemes hőszigetelni? Milyen anyagi ráfordítást igényel? Mik a lehetséges finanszírozási formák? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Eladnál vagy megvennél egy félkész ingatlant? Mutatjuk, mire számíthatsz!

Csaknem ezer félkész eladó ingatlan vár befejezésre Magyarországon a legnagyobb online ingatlanportál szerint. Az építőanyagok és szakemberek munkadíjának jelentős drágulása számos építkező tervét áshatja alá, ha pedig elfogy a pénz, a munkálatok leállnak. Egy ilyen lakással vagy házzal sem az eladó, sem pedig a vevő nincs könnyű helyzetben, ráadásul az időfaktorral is számolni kell. Mire számíthat az eladó, aki hitelből finanszírozza az építkezést? Érdemes eladni a félkész ingatlant, vagy új kölcsönért folyamodni? És milyen lehetőségei vannak annak a vevőnek, aki félig kész ingatlant vásárolna? Cikkünkben körüljárjuk a témát. 

Nincs olcsóbb a CSOK hitelnél, de óriási bukta, ha nem születik meg a vállalt gyerek!

A CSOK mellé igényelhető, fix 3 százalékos kamatú lakáshitel kiemelkedő pénzügyi előnyt jelenthet a magyar családoknak. Egy 10 milliós hitelösszegnél havi 31 ezer, míg 15 milliós CSOK hitelnél 42 ezer forint az elérhető megtakarítás a piaci lakáshitelekhez képest. Nem is kérdés, hogy érdemes kihasználni az állami támogatást, de mi a helyzet, ha nem meglévő, hanem vállalt gyermekekkel igényeljük a kedvezményt? Az előnyök mellett a lehetséges kockázatokat is érdemes megismerni, erről olvashatsz cikkünkben.

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Mibe fektessem a pénzemet, ha sok van belőle?

Fektessek ingatlanba? Válasszam a sláger-állampapírt? Bankbetétben, befektetési alapokban, esetleg lakástakarékban gyűjtsek? Egy biztos, nincs könnyű helyzetben az, aki a mostani extrém inflációs környezetben olyan befektetést szeretne találni, amely képes megőrizni a tőke reálértékét, és a kockázata sem vészesen nagy. Megnéztük, milyen lehetséges eszközök közül választhatunk, ha 50 millió forintot szeretnénk elhelyezni néhány éves időtávra.

Mi a teendő, ha fizetési nehézségeink vannak a bank felé?

Mindannyian kerülhetünk nehéz helyzetbe: nem várt kiadások, a munkahely elvesztése, egy családi tragédia, vagy betegség miatt sajnos könnyen fizetési nehézségek léphetnek fel. Ha be merjük ismerni, hogy baj van, már fél siker. Jó ha tudjuk, hogy jogszabályi mentőövek is rendelkezésre állnak és szerencsére a bankok is sokkal együttműködőbbek, mint azt gondolnánk. Ismerd meg, milyen lehetőségek vannak a nehéz anyagi helyzet áthidalására, a stabilitás visszaállítására a Bankmonitor cikkéből!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés