Folytatódik a kamatemelés: 7 banknál drágábban lehet jelenleg lakáskölcsönt igényelni, mint januárban

Folytatódik a kamatemelés: 7 banknál drágábban lehet jelenleg lakáskölcsönt igényelni, mint januárban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-02
 

Lassan nem múlik el hónap – sőt hét – kamatemelés nélkül. Február elején 7 banknál is kedvezőtlenebb feltételek mellett lehet lakáshitelt igényelni, mint egy hónappal korábban. Átlagosan 0,38 százalékponttal emelték az érintett pénzintézetek a THM értékét, ami egy 20 millió forint összegű jelzáloghitel esetében 4 300 forint törlesztőrészlet emelkedést jelent 20 éven keresztül.

Január végén a jegybank tovább emelte az irányadó kamatokat:

Ráadásul az inflációs várakozások továbbra is magasak, az MNB szerint a maginfláció – tartósabb árváltozásokat leíró mutató – értéke elérheti a 7 százalékot is a közeljövőben. Ebben a helyzetben sajnos nem igazán meglepő a hitelek további drágulása.

Hirdetés

Hirdetés

7 banknál is megemelte a legnépszerűbb lakáshitelek kamatát február elejére

A bankok meg is lépték a kamatemelést január hónapban: 7 pénzintézetnél is drágábban lehet 10 éves kamatperiódusú – jelenleg ez a legnépszerűbb konstrukció – lakáskölcsönt igényelni, mint az év elején. (Az ERSTE Bank, a K&H Bank, a MagNet Bank, a Raiffeisen Bank, a Sopron Bank, a Takarékbank és az UniCredit Bank is emelt kölcsöneinek kamatán.)

Mennyit drágultak a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek 2022. január és február között?

A kamatemelkedés mértéke természetesen eltérő az egyes pénzintézeteknél: 0,01-0,69 százalékponttal emelkedett az érintett ajánlatok THM értéke. Átlagosan 0,38 százalékponttal emeltek a kamaton az érintett pénzintézetek. Emiatt egy februárban igényelt lakáshitelre havi 4 300 forinttal kellene 20 éven keresztül többet fizetni, mint egy év elején felvett hasonló kölcsönre. Két évtized alatt egy millió forintot spórolt az, aki időben, még az év elején vette fel kölcsönét.

A meglévő kölcsönöket a kamatemelés nem érinti, a már kifolyósított hitelek kamata csak kamatfordulókor módosulhat. Például egy 2 éve felvett 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamata majd csak 8 év múlva, az akkor érvényes gazdasági helyzetnek megfelelően módosulhat.

Mi várható a jövőben?

A lakásvásárlás, hiteligénylés előtt állók sajnos nem nyugodhatnak meg: nem ez volt az utolsó kamatemelés, várhatóan a folyamat az elkövetkező hónapokban tovább fog folytatódni. A Bankmonitor elemzői szerint az egy évtizeden át fix kamatozású legolcsóbb lakáshitelek kamata nyár végére elérheti a 6-6,5 százalékot. A legfontosabb tényező továbbra is az idő, aki időben lép több százezer forintot spórolhat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés