Fontos határidő a cégeknek: hamarosan kifutnak a kedvezményes hitelek

Fontos határidő a cégeknek: hamarosan kifutnak a kedvezményes hitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-26 Frissítve: 2022-06-16
 

A Széchenyi GO hitelek a jelenlegi feltételekkel június végéig állnak rendelkezésre. A Bankmonitor számításai szerint egy 3 éves, 100 millió forintos likviditási kölcsönnél a kedvezményes hitelekkel elérhető pénzügyi előny 8,91 millió forint a piaci konstrukciókhoz képest. Évente 3 millióval több marad a kasszában. Azoknak a cégeknek, amelyek nem akarnak lemaradni a lehetőségről érdemes április végéin, május elején beadni a hitelkérelmüket.

A Széchenyi GO-t a gazdaság újraindítását támogató lépések egyik fontos elemeként vezették be. A programban elérhető hitelek feltételeit tavaly év végén módosították, azzal, hogy ezek 2022. június 30-áig érvényesek. Arról még nincs információ, hogy lesz e folytatás, és ha igen, akkor mivel lehet számolni. Így azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem akarnak lemaradni az évi 0,5-2,5 százalékos kamattal elérhető vállalati hitelekről, ráadásul a futamidő alatt végig fix kamattal, érdemes lehet élni a lehetőséggel.

A június 30.-i határidő lejártáig már alig több mint két hónap van, miközben egy hiteligény elbírálása legalább 6-8 hét. (Bonyolultabb – például beruházási hiteleknél – ennél jóval több is lehet.) Április végéig, május elejéig be kell tehát adni a pénzintézetekhez a kérelmeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mire kérhető hitel?

A különböző célokra (beruházás, likviditás javítása, hitelkiváltás, stb.), különböző futamidővel (2-10 év), 1 millió és 1 milliárd forint közötti összeget lehet a Széchenyi Kártya Program GO keretében igényelni. A kamat minden esetben fix, évi 0,5-2,5 százalék között van.

A termékekről minden fontos információt megtalálsz a Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhet a céged. Tájékozódhatsz továbbá arról is, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozásodnak ahhoz, hogy pályázhass ezekre a forrásokra.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmed arra, hogy az ismertetett feltételekre minden hitelnyújtó banknak figyelemmel kell lennie. A konkrét folyósítási döntések során azonban saját üzleti szempontjaikat is mérlegelik a pénzintézetek. Így előfordulhat, hogy ugyanannak a cégnek a hitelkérelmét az egyik bank elutasítja, míg egy másik nagyobb összeget is folyósítana. Érdemes tehát több banknál is érdeklődni a lehetőségekről.

Jelentős megtakarítás

Hatalmas összegeket takaríthatnak meg ezekkel a hitelekkel a cégek. A vállalkozások gazdálkodását befolyásoló üzleti környezet durván romlott az elmúlt hónapokban. Az infláció márciusban közel 15 éves csúcsra futott, elérve a 8,5 százalékot, és a várakozások szerint tovább gyorsul: a következő hónapokban akár a 10 százalékot is meghaladhatja a pénzromlás éves üteme.

Az MNB az árstabilitás megőrzése érdekében szigorítási ciklusba kezdett: az elmúlt 12 hónapban az irányadó kamatot több lépésben 0,75 százalékról 6,15 százalékra emelte, és egyértelművé tették azt is, hogy mindent eszközt bevetnek az infláció megfékezése érdekében. A kamatok emelkedése jó eséllyel követi tehát a jövőben is az infláció erősödését.

A mikro-, kis- és középvállalatok (kkv-k) számára elérhető hitelek között meghatározó változó kamatozású kölcsönöknél a kamat mértékét két tényező befolyásolja: a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (Bubor) és a kamatfelár. Ebből eredően a vállalkozók hitelköltségeinek alakulását szinte azonnal és nagyon érzékenyen érinti a pénzpiaci feltételek változása.

A céges hitelek kamatainak megállapításánál referenciaértékként leggyakrabban használt 1 és 3 hónapos Bubor egy év alatt 0,75 százalékról 6,25, illetve 0,79 százalékról 6,6 százalékra ugrott. A változások következményeként 8 százalékos kamat alatt a vállalkozások piaci hitelhez jelenleg már nem jutnak hozzá.

Azt, hogy ebben a gyorsan romló üzleti környezetben milyen pénzügyi előnyt jelenthetnek a Széchenyi Kártya Program GO hitelek, érdemes egy példán megvizsgálni. A konkrét számok mellett már előre érdemes azonban kiemelni a kedvezményes Széchenyi hitelek egy további előnyét – nevezetesen azt, hogy fix kamatozásúak! Olyan forrás szerezhető tehát e kölcsönök révén, amelyek költségei a futamidő alatt végig nem változnak, így kikapcsolhatóak az üzleti környezet további romlásából eredő kockázatok is.

Mindezek fényében, nézzük a konkrét számokat!

Mennyit lehet megtakarítani a kedvezményes hitelekkel?

A Széchenyi Likviditási hitel kamata például jelenleg fix, évi 2,5 százalék. Ha egy cég 100 millió forint Széchenyi Likviditási hitelt vesz fel jelenleg 3 évre, a teljes futamidő alatt összesen 3,9 millió forint banki költséggel kell, hogy számoljon.  

Egy hasonlóan rugalmasan (például forgóeszköz-finanszírozásra) felhasználható 100 millió forintos 3 éves futamidejű piaci hitel induló kamata jelenleg a legjobb esetben is 8 százalék. Ezzel számolva a 100 millió forintnak csak a kamatköltsége 12 millió 810 ezer forint. Ehhez azonban további kezelési költségek és díjak is hozzáadódnak. Ráadásul mivel ezeknek a hiteleknek a kamata változó (az 1 vagy 3 havi Bubor alakulásához kötött), a futamidő alatt a kamat, és ezzel együtt a hitelhez kapcsolódó kiadások tovább emelkedhetnek.

A Széchenyi termékekkel elérhető pénzügyi előny a fenntebbiek alapján egy 100 milliós hitelnél meghaladja tehát a 8,91 millió forintot. (Ennyi a kamatkiadás különbözete, és itt még nem számoltunk az egyéb költségekkel és díjakkal, illetve a későbbi kamatemelések esetleges hatásaival.)

Ez évi 3 millió forint megtakarítás – érdemes elgondolkodnia minden vállalkozónak arról, hogy mire tudná már most elkölteni ezt az összeget. Hány alkalmazottnak tudná például érdemeinek megfelelően emelni a bérét vagy osztalékként kivéve a cégből ezt az összeget, hová vihetné el nyaralni ebből a családját.

Másként is megvizsgálva a piaci alapú és a kedvezményes hitelköltségek viszonyát: a Széchenyi Kártya Program GO konstrukciók hitelköltsége a jelenlegi kamatszintek mellett is a harmada a hasonló célra igényelhető piaci konstrukciókénak. És a realizálható pénzügyi előny a kamatok várt emelkedése mellet a közeljövőben még jelentősen nőhet is a kedvezményes konstrukciók javára.

Gyorsan kell lépni

Mivel már igen kevés az idő, fontos, hogy ne legyenek fennakadások az ügyintézésben. Az alábbiakban néhány további tudnivaló, amivel számolni kell:

– Mindenképpen szükség lesz a 2021-es beszámolóra a hitel igényléséhez. Érdemes tehát sürgetni a könyvelőt, hogy a május 20.-i mérlegzárás előtt a beszámoló elkészüljön. Enélkül a bankok már nem döntenek.

– Látszania kell továbbá az eredménykimutatásban, hogy a cég nyereségesen működik. A bank számára a hitel visszafizetésének a garanciája ez.

– Időt kell szánni az adminisztrációra. Gondosan kell összekészíteni továbbá a dokumentumokat.

Ha elakadnál, esetleg további információra lenne szükséged, keresd bizalommal szakértőinket!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés