Fordulat a tranzakciós illetékben: jövőre ingyenes lehet a kártyás vásárlás

Fordulat a tranzakciós illetékben: jövőre ingyenes lehet a kártyás vásárlás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-01 Frissítve: 2024-06-27
 

Nemrég még arról olvashattunk, hogy jövőre ingyenessé válhat 150.000 Ft erejéig a kártyás készpénzfelvétel. Az Origo.hu tegnap délutáni értesülése szerint a bankkártyás fizetés válna ingyenessé január 1-től, az állam lemond a jelenleg érvényben lévő 0,3%-os tranzakciós illetékről. Amennyiben a törvénytervezet elfogadásra kerül, jelentős mértékben hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

A tranzakciós illeték augusztusi megemelését követően gyakori kérdéssé vált, hogy szükség van-e egyáltalán bankszámlára? Egy fogyasztóvédelmi szervezet pont a napokban kezdeményezte, hogy lehetősége legyen a munkavállalóknak készpénzben kérni a fizetésüket… Ez az irány természetesen inkább a múltba vezet vissza és jelentős teret ad a fekete gazdaság erősödésének. Az Origo birtokába került
adótörvény tervezet szerint azonban a jövő évi adószabályozás ingyenessé tenné a bankkártyás (beleértve a hitelkártyával történő) fizetéseket.

Bankkártyás fizetések költségei ma és jövőre

A ma érvényben lévő szabályozás értelmében minden bankkártyás fizetést 0,3%-os, de maximum 6.000 Ft-os tranzakciós illeték terhel. A Bankmonitor kalkulációi szerint az átlagos jövedelemmel rendelkezők havi szinten átlagosan 40.000 Ft értékben fizetnek bankkártyával. Ezen összeg 0,3%-os illetékterhe 120 Ft/hó, 1.440 Ft/ év.

A mai gyakorlatban a bankok jelentős része azon kedvezményes számlacsomagoknál, melyek a jövedelem adott bankba történő érkeztetése esetén érhetőek el, nem terheli a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Azaz ezt a terhet magára vállalja. Ezzel szemben a standard, nem kedvezményes számlacsomagok esetén (fizetésünk érkeztetése nélkül elérhető számlák) a tranzakciós illetékkel megegyező összeget fizetettnek a bankok az ügyfelekkel. A valós nyertesek tehát ebből a körből kerülnek ki.

A Bankmonitor megítélése szerint a készpénz orientált társadalom a múlté, Svédországban jelentős törekvéseket láthatunk például a 100%-ban készpénzmentes társadalom irányába (mely nem az árucseréhez történő visszatérés révén, hanem az elektronikus fizetések útján valósul meg…) Pár hete foglaltuk össze egy korábbi írásunkban, hogy miért tartjuk elképzelhetetlennek (néhány nagyon szélsőséges esetet leszámítva)
a „bankmentes” világot.

Bankszámla adatbázisunkban naprakészen megtalálod a jelenleg érvényben lévő bankkártya díjtételeket is, sőt Magyarországon egyedülálló módon megtekintheted a bankok által már közzétett jövőbeli változásokat is. Kalkulálj, a legkedvezőbb számla megtalálásához!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés