Gazdag nyugdíjas szeretnél lenni?

Gazdag nyugdíjas szeretnél lenni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre többen álmodnak korai nyugdíjról: szeretnének olyan vagyont felhalmozni, hogy életük végéig ne kelljen dolgozni. De a többség azzal is megelégszik, hogy egy élet munkája után nyugodtan nyugállományba vonulhat. Ehhez azonban valószínűleg az állami nyugdíjon felül is szükséges valamekkora bevétel. Ehhez nyújt segítséget az önkéntes nyugdíjpénztár, ami magasan infláció feletti teljesítménnyel járul hozzá a boldog nyugdíjas évekhez. De melyek a legjobbak?

Mindenki jó nyugdíjról álmodik. Erre azonban nem érünk rá később felkészülni, most kell cselekedni. Ehhez az egyik legjobb eszköz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás: a befizetéseinket automatikusan befektetik, ezzel nem kell külön foglalkozni. De milyen hatékonysággal fialtatják megtakarításainkat? 2017-ben egy átlagos nyugdíjpénztár 5,67%-ot teljesített. Ugyan a száraz hozamadat önmagában is érdekes, sokkal fontosabb, hogy milyen infláció feletti hozamot (azaz reálhozamot) tudunk elérni ezzel a teljesítménnyel. Ugyanis csak így gyarapszik valóban, reálértelemben a megtakarításunk.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Egy átlagos nyugdíjpénztári számlával 2017-ben 3,5% infláció feletti hozamot lehetett elérni. És a hosszú távú éves infláció feletti hozamok sem sokkal maradnak el ettől (a tíz éves 3,15%, míg a 15 éves 3,04%). Miközben a korábbi magasabb inflációs adatok miatt a tényleges hozamadatok a 6 illetve 7%-ot közelítik évenként. (Az évesített értékeket úgy kell értelmezni, hogy az időszak alatt átlagosan ennyit teljesítettek a nyugdíjportfóliók. A valósában egyik évben ennél kevesebbet, míg másikban többet hoztak.)

Ráadásul ezek a hozamadatok az átlagos nyugdíjpénztárakhoz tartoztak. Pedig a pénztárak többségében nem csak egy, hanem több különböző portfólióban lehet gyarapítani a vagyonunk. Általában három különböző kockázatú portfólióból lehet választani (kockázat szerint emelkedő sorrendben):

  • klasszikus
  • kiegyensúlyozott
  • növekedési

Természetesen nem minden pénztárnál így nevezeték el portfóliókat. Sőt elképzelhető, hogy háromnál kevesebb (akár csak egy), vagy háromnál több portfólió között dönthetünk. Az átlag mégis a két portfólió. Bár ez inkább azért alakult így, mert a kisebb (főként munkáltatói alapon működő) pénztárak mindössze egy portfólióval rendelkeznek, miközben a nagyobb pénztárak többsége inkább 3, vagy még több portfóliót kezelnek. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mekkora hozamot értek el a nyugdíjpénztárak 2017-ben (akár 12%-ot is). De mint minden nyugdíjcélú-megtakarításnál sokkal beszédesebbek a hosszú távon elért hozamok. A következő grafikonból kiderül, hogyan teljesítettek a legnagyobb nyugdíjpénztárak az elmúlt 15 évben:

A grafikonon is jól látszik, hogy minél magasabb kockázatot vállaltunk, annál magasabb átlagos hozamot érhettünk el. Míg a legnagyobb pénztárak Klasszikus portfóliója 6,4%-ot hozott évente átlagosan 15 év alatt, addig a Kiegyensúlyozott portfóliók átlaga 7,3% volt, míg a Növekedési portfóliók átlagos teljesítménye már 7,6% volt.

Ráadásul beszédesek a legnagyobb pénztárak közül a leggyengébb teljesítmények is. Tehát amennyiben a legnagyobb pénztárak közül választottál, és a Klasszikus portfóliót választottad, akkor biztosan 5%-nál magasabb éves átlagos hozamot értél el. Viszont, ha nem a legalacsonyabb kockázati besorolású portfólióban gyűjtötted a vagyonod, hanem az egyel nagyobb kockázati szintet képviselő Kiegyensúlyozott portfóliót választottad, akkor legalább 7%-ot hozott a nyugdíjcélú-megtakarításod.

A kisebb különbségeket látva jogosan merül fel a kérdés: miért is éri meg nagyobb kockázatot vállalni? Egyrészt, az 1%-os hozamkülönbözet több évtized alatt, még havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett is több millió forintos különbözetet jelent nyugdíjas korunkig.

Másrészt, viszont a befektetési piac elég átalakult az utóbbi időben. Korábban minimális kockázatot vállalva (vagy adott esetben gyakorlatilag kockázatmentesen) is szép hozamokat lehetett elérni. Nem ritkán infláció felett. Mi sem rendelkezünk jövőbe látó üveggömbbel, de az már tisztán látszik, hogy ezek az idők elmúltak. A jövőben kockázatvállalás nélkül nem igazán lesz elérhető infláció feletti hozam. Márpedig minden megtakarító elemi érdeke, hogy pénze ne csak tartsa, hanem növelje is az értékét.

Hirdetés
Hirdetés