Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!

Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-19
 

Az, hogy pontosan mekkora saját megtakarításra van szükségünk egy ingatlan megvásárlásához függ az ingatlan árától, attól, hogy milyen összegű otthonteremtési támogatásra vagyunk jogosultak, valamint attól, hogy szükségünk van-e hitelre a vásárláshoz. Megnéztük a lehetőségeket.

Amennyiben valaki hitel nélkül vásárol, és semmilyen otthonteremtési támogatásra nem jogosult, akkor a helyzet viszonylag egyszerű, hiszen a vételárat és a vásárláshoz kapcsolódó költségek összegét saját zsebből kell kifizetnie.

Csok és falusi csok: kiegészíthetik a saját megtakarítást

Más a helyzet akkor, ha hitelt nem, ám otthonteremtési támogatást igényelne a vásárláshoz. Ilyen lehet például a gyerekek után járó csok – családi otthonteremtési kedvezmény -, ami gyerekszámtól és a lakás típusától (használt vagy új építésű) függően 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

A csok speciális típusa az úgynevezett falusi csok, ami kizárólag a hatályos jogszabály mellékletében felsorolt településeken – ezek az úgynevezett preferált települések -, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető használt ingatlan vásárlására, valamint bővítésére és/vagy korszerűsítésére. Vagyis új építésű ingatlan megvásárlására nem használható fel! A falusi csok támogatási összege megegyezik az új építésű ingatanokra érvényes normál csok-éval, ám magára a vásárlásra csak a támogatási összeg fele, maximum 5 millió forint fordítható. A pénz másik felét a megvásárolt ingatlan felújítására vagy bővítésére kell fordítani. Ez is felfogható ugyanakkor önerő pótlásként, hiszen egy rossz állapotú ingatlanhoz olcsóbban lehet hozzájutni, a felújítás pedig már történhet a támogatásként megítélt összegből.

A csok és a falusi csok igényelhető meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt, ám míg az előbbinél nem feltétel a házasság – sőt, egyedülálló szülők is megkaphatják -, addig az utóbbi esetben az igénylők kizárólag úgynevezett fiatal házasok lehetnek, ahol legalább a pár egyik tagja még nincs negyven éves.

Amennyiben a család hitel nélkül, kizárólag a csok és a saját megtakarítás igénybevételével meg tudja vásárolni az ingatlant, akkor rendkívül egyszerű a képlet, ugyanis ezek összegével gazdálkodhatnak.

Például: használt lakást vásárolnának, amihez van 5 millió forintjuk, e mellé pedig 3 meglévő gyerekre csok-ot igényelnének, akkor 5+2,2 millió, vagyis 7,7 millió forintjuk lesz összességében.

Egy esetleges hitelfelvételnél is segíthet a csok és a falusi csok, ugyanis meglévő gyerekre/gyerekekre igényelve önerőként elfogadják a bankok. Ez azért lényeges, mert a bankok legfeljebb a vételár 80 százalékáig hitelezhetnek, a fennmaradó részt saját forrásból kell tudni biztosítani. Mivel azonban meglévő gyerekre a csok és a falusi csok önerőnek számít, kevesebb saját megtakarításra lehet szükség.

Példa: ha a család 30 millió forintért használt lakást vásárol 3 meglévő gyerekkel, akkor a felvehető hitel maximális összege 24 millió forint, vagyis 6 millió forint a szükséges önerő. Mivel ők 2,2 millió forint csok támogatást igényelhetnek, ami önerőnek minősül, végül 3,8 millió forint saját magtakarítást kell beforgatniuk a vételárba.

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró hitel, mint önerő

A Babaváró hitelt olyan fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte még be a 41. életévét. A kölcsön igazi főnyeremény azoknak, akik már döntöttek, hogy legalább egy babát szeretnének, hiszen az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyerek születik, a futamidő végéig az is marad. Ráadásul a második és a harmadik gyerek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét, megfelelő időzítéssel pedig előfordulhat, hogy a hitelből végül egyetlen forintot sem kell visszafizetni.

De hogyan segíthet a Babaváró hitel a szükséges önerő előteremtésében? Egyrészt úgy, hogy a Babaváró szabad felhasználású, fedezet nélküli hitel – hasonlóan a személyi kölcsönhöz -, így akár teljes egészében egy lakás megvásárlására fordítható. Kiegészítheti természetesen a saját megtakarítást vagy akár a csok támogatást is, de segíthet akkor is, ha lakáshitelre is szükségünk lesz mellé.

A lakáshitel esetében van azonban egy fontos megkötés, amin akár a vétel sikere is múlhat: a Babaváró hitel 75 százaléka számít csak önerőnek, a maradék 25 százalékára jelzáloghitelként kell tekinteni akkor, ha a Babaváró felvétele és a lakáshitel igénylése között nem telik el legalább 90 nap. Amennyiben legalább 90 nap telik el közöttük, akkor teljes egészében önerő lehet.

Például: a pár felvett 10 millió forint Babaváró hitelt, majd nem sokkal ezután részben lakáshitelből vásárolna meg egy 30 millió forintos használt ingatlant. A lakáshitel összege legfeljebb az ingatlan vételárának 80 százaléka (24 millió forint) lehet, ám mivel korábban Babavárót is kapott a pár, annak 25 százaléka (2,5 millió forint) ugyancsak hitelnek minősül, így végül 21,5 millió forint lakáshitelt kaphatnak. Ez azonban nem probléma, mert ha a Babaváró teljes összegét felhasználják a vásárláshoz, akkor 20 millió forint hitelre lesz csak szükségük.

Jól jöhet a lejáró LTP is

Egy lakástakarék is segíthet az önerő előteremtésében, hiszen 20 ezer forintos havi megtakarítással 1,5 millió forint is összegyűlhet 5 év alatt, ami lakáscélra fordítható. Ha pedig több LTP is van a családban, akkor ezek akár össze is vonhatók, ami megtöbbszörözi az elérhető önerő összegét. Ráadásul az LTP egy közvetlen családtag hitelénél is lehet önerő, így a szülő segítheti például a gyerekét/gyerekeit, vagy akár a testvérek egymást.

Azonban nem is kell feltétlenül családtagnak lenni ahhoz, hogy valaki más segíthessen nekünk az LTP megtakarításával, ám ebben az esetben kedvezményezettként minket kell feltüntetnie. Mivel a kedvezményezett személye később is megadható, illetve módosítható, az sem jelent problémát, ha utólag dönt úgy valaki, hogy így használná fel a pénzt.

Jó hír, hogy amennyiben lejárt az LTP szerződés, akkor a szerződőnek adóstársként nem kell bekerülnie más lakáshitelébe. Más a helyzet akkor, ha nem járt még le az LTP és áthidaló hitelt vennének fel rá, ilyenkor ugyanis a szerződő mindenképpen adós lesz.

Önerő nélkül is lehet?

Akár önerő nélkül is vehetünk fel lakáshitelt, ám ebben az esetben szükség lesz a megvásárolni kívánt ingatlanon felül egy másik, pótfedezetként bevonható ingatlanra is. Fedezetként a bankok mindegyike elfogad lakást és lakóházat, de a többségnél nyaraló, üdülő, hétvégi ház vagy akár telek is szóba jöhet. Érdemes lehet vegyes (iroda és lakás) funkciójú ingatlannal is próbálkozni, ám ebben az esetben már csak néhány bank jöhet szóba.

Pótfedezet bevonásakor mindkét ingatlan esetében elvégzi a bank az értékbecslést, és legfeljebb az együttes becsült forgalmi érték 80 százalékáig kaphatunk hitelt. Vagyis akár önerő nélkül is kivitelezhető lehet a tranzakció. Fontos ugyanakkor, hogy amennyiben a pótfedezetnek más a tulajdonosa, akkor a lakáshitelbe adósként őt is be kell majd vonni.

Persze nagyon meg kell fontolni, hogy valaki engedi-e pótfedezetként felhasználni a saját ingatlanját, ezzel ugyanis egyrészt adóstárssá válik, ami komoly felelősség és kockázat, másrészt könnyen előfordulhat, hogy ő maga később emiatt nem kap majd hitelt, mert esetleg az ingatlan már nem terhelhető tovább. Ám, ha terhelhető is lesz, kizárólag attól a banktól kaphat majd hitelt, akinek a jelzáloga már rajta van a lakáson, mert más pénzintézet mögé nem állnak be a bankok jelzálogjoggal.

Például: megvásárolnánk 30 millió forintért egy ingatlant, illetve bevonnánk fedezetként egy másik, 20 millió forint értékű lakást is a szerződésbe. Ebben az esetben a két ingatlan becsült forgalmi értéke 50 millió forint, így maximum 40 millió forint lehet a hitel összege. Ez azt jelenti, hogy a 30 millió forintos ingatlan önerő nélkül is megvásárolható lesz.   

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés