Gyakran a lakás eladójának is kell egy olcsó bankszámla!

Gyakran a lakás eladójának is kell egy olcsó bankszámla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-10
 

Lakásvásárláskor a vevőnek a legtöbb esetben bankszámlát is nyitnia kell: ha például lakáshitelt is igényel új otthona megvételéhez, akkor arról fizeti a havi részleteket. Kevesen gondolnák, hogy ugyanez a helyzet fennáll az eladónál is, hiszen manapság a vételárat a legtöbb esetben átutalással egyenlítik ki. Ha a vevő csok támogatást is igényelne, akkor pedig a teljes vételár legfeljebb 10 százalékát lehet készpénzben megfizetni. De milyen bankszámlát érdemes nyitni az eladónak? A döntésen több tízezer forint is múlhat.

Egy táskányi pénzzel sétálni az utcán nem életbiztosítás, de emellett más oka is van annak, hogy manapság a legtöbben átutalással fizetik ki egy lakás vételárát. Ha a vevő lakáshitelt igényel, akkor ennek összegét a legtöbb pénzintézet csak átutalással hajlandó kifizetni az eladónak. De van amikor az önerő – a vételár azon része, melyet a vevő saját megtakarításából fizet ki – jó részét is bankszámlára kell megfizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Csok támogatásnál elvárás, hogy a vételárat számlára fizessük ki

Ha a vevő családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényelne a vásárláshoz, akkor bizony az önerő jelentős részét is bankszámlára szükséges kifizetni. Ugyanis a támogatásnál elvárás, hogy a vételárnak legfeljebb a 10%-át lehet készpénzben rendezni. (Megfelelő lehet az összeg átutalás, vagy bankszámlára történő befizetése is.) Ebben az esetben akkor is szükséges számlával rendelkeznie az eladónak, ha a vevő egyébként inem igényelne lakáshitelt.

A csok támogatás a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás. A megkapható összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet – lakáscéltól és gyermekszámtól függően -, ezért mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget minden lakásvásárlás előtt állónak.

Milyen számlát érdemes nyitnia az eladónak?

Az ideális számla kiválasztásakor természetesen lényeges szempont az is, hogy az eladó mit tervez tenni a pénzzel. Amennyiben saját meglévő hitelét törlesztené elő, akkor érdemes a hitelt nyújtó banknál vezetett számlájára – ha nem rendelkezik ott számlával, akkor megéri ott nyitni egyet – kérni az összeget.

Gyakori az a helyzet is, amikor az eladó a kapott vételárat – részben vagy egészben – egy másik ingatlan megvásárlására fordítaná. Ez azt is jelentené, hogy a kapott összeget egy, vagy két részletben tovább utalná. Ebben a helyzetben kiemelten fontos lehet az átutalási díj nagysága. Mindenképpen érdemes az utalást elektronikus csatornán – netbank, mobilalkalmazás – megadni, hiszen az jóval olcsóbb. De még így 30-40 ezer forintot lehet spórolni egy jó választással.

Vegyünk példaként egy lakáseladást, ahol a vételárból 10 millió forintot egy új ingatan megvételére fordítana az eladó. Ezt az összeget két egyenlő részletben utalná el új otthona megvásárlására. A legolcsóbb és legdrágább bankszámla havi költsége – a 10 millió forint átutalási díjat is figyelembe véve – között 35 ezer forint a különbség. De a legkedvezőbb bankszámlák ára is akár 10 ezer forinttal eltérhet.

A legolcsóbb 5 bankszámla havi díja 10 millió forint átutalása esetén

A legolcsóbb CIB ECO Bankszámlánál teljesen ingyenesen el lehetne utalni a kérdéses összeget, sőt semmilyen költsége nem lenne a csomagnak az első 2 évben, amennyiben azt a Bankmonitoron keresztül nyitják meg.

Bármilyen célja is van az eladónak a vételárral érdemes megnéznie, hogy azt melyik bankszámla választásával tudná  a legolcsóbban elérni. Ebben segítséget nyújthat számára a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés