Gyermekcélú megtakarítás: így gyűjts össze 10 millió Ft-ot!

Gyermekcélú megtakarítás: így gyűjts össze 10 millió Ft-ot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-28 Frissítve: 2024-07-09
 

Gyermekvállalással együtt jár egy állandó kérdés, ami mindig benned van, akár gondolsz rá, akár nem: „Mi lesz ezzel a gyerekkel, ha én már nem tudok gondoskodni róla?” Ez természetes, hiszen anya vagy apa lettél, akik nemcsak világra hozták a gyermeküket, hanem szeretnék, ha boldog, kiegyensúlyozott, lehetőleg zökkenőmentes élete legyen. Ehhez a nemcsak a végtelen szeretetedre lesz szüksége, hanem anyagi biztonságra is. Hogyan tudod ezt úgy megteremteni, hogy neked se fájjon annyira? Nézzük meg, hogyan lehet apránként összegyűjteni egy megtakarításos életbiztosítással azt az összeget, amivel büszkén támogathatod gyermeked életkezdését.

Mi a legfontosabb?

Két dolog, amire igazán szüksége lesz gyermekednek: iskoláztatás és saját otthonhoz jutás.

Ha azt szeretnéd, hogy jó anyagi körülmények között éljen felnőtt korára, akkor tegyél meg mindent azért, hogy tanulhasson ameddig csak lehet. A felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok kétszer annyit keresnek, mint alacsonyabb végzettségű kortársaik. A magas iskolai végzettség azt jelenti, hogy valószínűleg szellemi munkát fog végezni, könnyebb élete lesz és a statisztikák szerint magasabb életkort ér meg.

A felsőfokú tanulmányokat azonban mind többször saját zsebből kell megfinanszírozni, hiszen évről évre csökken azok száma, akik ingyenesen jutnak képzéshez. De a technikai fejlődéssel megjelenő új szakmák elsajátításához is sokszor csak fizetős kurzusokon keresztül lehet hozzájutni. Egy-egy szemeszter pedig sokszor milliós nagyságrendű tandíjat jelent. Ezért, ha dolgozik is iskola mellett a gyerek, akkor is szüksége lesz az anyagi támogatásodra. Amennyiben időben gondolsz erre, akkor hosszútávon, hónapról hónapra kis tételekben összegyűjtheted a kívánt összeget úgy, hogy ne kelljen majd a későbbiekben mélyen a zsebedbe nyúlnod. Erre alkalmas például egy megtakarításos életbiztosítás.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan működik egy megtakarításos életbiztosítás?

Ez a konstrukció az egyik legnépszerűbb termék a biztosítási piacon a nyugdíjkiegészítő biztosítások után. A biztosítónak rendszeresen díjat fizetsz (havonta, negyedévente, félévente vagy évente), ami a költségek levonása után befektetésre kerül. A pénzed lehet hagyományos megtakarításként a biztosító által meghatározott befektetési formában, de választhatsz olyan lehetőséget is, hogy te határozod meg, hogy milyen legyen a befektetés. Ez a befektetési egységekhez kötött, vagy más néven unit linked megtakarításos életbiztosítás.

Unit linked

Ha befektetési egységekhez kötött biztosítástípust választottál, akkor a díjaid befektetése úgy történik, ahogy te szeretnéd: kötvénybe, részvénybe és egyéb, a biztosító által kínált értékpapírokba. A befektetés összetételén változtathatsz a biztosítás tartama során. Ha a megtakarítást már a gyermek születésekor elindítod, akkor a biztosítás időtartama 18-20 év lesz, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy a befektetés nagy része részvényekbe kerüljön. A tartam végének közeledtével, általában az utolsó három évben érdemes biztonságosabb befektetési eszközöket (állampapír, kötvény) választani. Így az időszak alatt összegyűjtött pénz értéke nem fog csökkenni a részvényárfolyamok esetleges ingadozása miatt. Ennek a veszélynek az elkerülése érdekében a vezető biztosítótársaságok termékeiben már van egy tartamhosszabbítási lehetőség. Így, ha mégis ilyen helyzet állna elő, a befektetéseidet nem váltják pénzé a tartam végén egy esetlegesen kedvezőtlen árfolyamon, hanem értékpapírokban várakoztatják addig, míg a befektetési környezet kedvezőbb lesz.

Mit tud még egy megtakarításos életbiztosítás?

A befektetés visszavásárolható, amennyiben nagy szükséged van rá, bár így a kezdeti cél, a gyermeked támogatása nem fog sajnos megvalósulni.

A szerződéskötéskor ki kell választanod a biztosítás időtartamát, amit érdemes a gyermek nagykorúvá válásának időpontjához, vagy a tanulmányok elkezdéséhez kötni.

A megtakarítási lehetőség mellett általában az alapbiztosítás része egy haláleseti szolgáltatás, amelynek biztosítási összegét is te magad választhatod meg. Az összeg lehet egészen minimális, de ha törekszel a biztonságra, akkor célszerű a lejárati összeggel azonos szintre tenni .Például, ha az szeretnél 10 millió forintot adni a gyermekednek, akkor a biztosítási összeg is legyen 10 millió forint, így ha veled tragédia történik a biztosítás tartama alatt, a gyermeked az összeget akkor is megkapja.

Szerződéskötéskor a kedvezményezettet is meghatározhatod, vagyis azt, hogy ki kapja az összeget. A lejáratkori kedvezményezettnek célszerű saját magadat megjelölni, így te adhatod át a pénz a gyermekednek. A haláleseti kedvezménynek inkább a párodat jelöld meg, amíg a gyermek kiskorú, amúgy is a gondviselő fogja a pénzt megkapni.

Számoljunk!

A megtakarításos életbiztosítási konstrukciók értékkövetési lehetőségét kihasználva a kezdeti díjat csökkentheted, amely majd évente az inflációs rátának megfelelően növekedni fog. Ha gyermeked születésekor kezded el a megtakarítást, akkor 18 éves tartammal tudsz számolni. Ha az értékkövetést választod, és mondjuk minden évben 5 százalékkal növeled a biztosítási díjat, akkor 5 százalékos nettó (vagyis a biztosító költségeinek levonását követően fennmaradó) hozam mellett havi 20 ezer forint megtakarítás 10 millió forint lejáratkori összeget fog nyújtani.

Havi 20 ezer forint kezdeti díjjal indított megtakarítás alakulása 18 év alattBankmonitor kalkulátor

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével kiszámolhatod, hogy az általad hosszútávon vállalható havi megtakarítások milyen lejárati összeget eredményeznének. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon! Tanácsadóink segítenek kiválasztani a biztosítási piacon fellelhető termékválasztékból a számodra legmegfelelőbbet!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés