Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!

Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-25 Frissítve: 2021-07-01
 

Mindig lehet találni akciós lakástakarék ajánlatokat, nem mindegy viszont, hogy ha egy régi szerződésünk már lejárt, akkor mikor kezdünk el az új szerződésre befizetni. Ha túl gyorsak vagyunk, és ugyanarra a hónapra esik a régi számla futamidejének lezárása és a befizetés az új számlára, akkor az adószám ütközés miatt 6000 forintnyi állami támogatást bukunk. Mutatjuk, miként kerülhetjük ezt el!

Gyakorta kerestek meg bennünket olyan kérdéssel, hogy probléma akadt egy frissen lejárt, majd gyorsan megújított lakástakarékkal. A pénztár levélben értesít ilyenkor benneteket, hogy adószám ütközést észleltek, és ezt valahogy orvosolni kell. Nem kell emiatt aggodalomba esni, mutatjuk, hogy miként lehet elkerülni vagy megoldani a helyzetet. A lényeg, hogy semmiképpen se szüntessük meg az új számlát!

A példában hozott helyzet akkor fordulhat elő, ha például egy lakástakarék szerződés lejár februárban és mi egy akciós lehetőséget kihasználva még adott hónapban vagy a következőben nyitunk is egy új szerződést. A szabályok szerint egy adószám után csak egy szerződésre kaphatunk állami támogatást. Igen ám, de a régi szerződés még a kiutalási időszakában van és a rendszerekben a régi és az új szerződés is benne fog szerepelni, vagyis ütközés lesz.

Ha ugyanabban a hónapban nyitjuk az új számlát és már be is fizetünk rá, mint ahogy a régi lejárt, akkor nincs mit tenni, mert az adott hónapra járó támogatást az új szerződésnél elveszítjük (bár a régire megkapjuk a támogatást). A márciusi és az utána következőkre a támogatást természetesen év végi záráskor megkapjuk, függetlenül a lakástakaréktól kapott levéltől.

A legjobb, ha úgy járunk el, hogy a frissen kötött szerződésre csak akkortól kezdünk el fizetni, amikor már a régi lejárt. A fenti példánál ez úgy működik, hogy február végi nyitásnál, mi először márciusban fizetünk be az új számlára. Levél ilyenkor is érkezhet, de ezzel nem kell törődnünk, mert ez a rendszerbe kódolt átmeneti hiba, ami év végén rendeződik.

Azért is hasznos ez utóbbi megoldást választani, mert egy havi állami támogatást így nem vesztünk el. Egy szerződés esetén a maximális állami támogatást havi 20 ezer forint befizetése mellett érjük el (72 ezer forint), vagyis egy hónapra vetítve 6000 forintot bukhatunk, ha nem várunk eleget az első befizetéssel.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik számodra a legkedvezőbb lakástakarék!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés