Ha ingyenes lakástakarékot kötnél, ezekre figyelj!

Ha ingyenes lakástakarékot kötnél, ezekre figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-06
 

Az idei évnek lassan vége, a kedvezményekkel csábító lakástakarék akcióknak azonban még korántsem. Most is találunk bőven olyan ajánlatot, amelyeket ingyenesen, számlanyitási díj nélkül, vagy kedvezményes díj mellett köthetünk meg. Ezeknek akad feltétele is, így érdemes alaposan utánajárni, mivel jár az akciós szerződéskötés a későbbiekben. Nem árt összevetni az akció nélküli ajánlattal, mert nem mindig az ingyenes termék a nyerő!

Mennyibe is kerül a számlanyitás?

A szerződéskötéskor fizetendő a szerződéses összeg 1%-a (szerződéses összeg = összes befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön). Ez egy 4 éves, havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén 24-32 ezer Ft közötti összeg, és a hosszabb változatoknál a magasabb szerződéses összegből adódóan akár 80 ezer Ft is lehet.

A termék sajátosságaiból adódóan az elérhető, akár 13% feletti hozamával csak jót mondhatunk el erről a megtakarítási formáról, sokaknak mégsem mindegy, milyen mélyen kell számlanyitáskor a zsebükbe nyúlni. Jól tükrözik ezt az aktuális, esetenként sokadjára meghosszabbított akciók is, amelynek keretében fél áron, vagy éppen ingyenesen indíthatjuk el lakásszámlánkat.

Néha jobb, ha inkább fizetünk érte!

Ha valamely termék akciósan kapható, annak biztosan van feltétele. Vagy csak akkor, ha legalább hármat veszel belőle, vagy csak két éves hűségnyilatkozattal, vagy csak új ügyfeleknek, és még sorolhatnánk. Szinte kivétel nélkül igaz ez a díjkedvezményes lakástakarék ajánlatokra is, amelyek esetében általában valamely egyéb terméket kell igénybe vennünk ahhoz, hogy ingyen vagy fél áron köthessünk szerződést. Ezért mindig járjunk utána, hogy a lakástakarékhoz kapcsolt termék – például folyószámla, hitelkártya, lakásbiztosítás – nekünk mennyire lesz optimális, milyen költségekkel jár a fenntartása.

Emellett arra is legyünk figyelemmel, hogy az akciós lakástakarék a szempontjainknak megfelel-e. Előfordulhat ugyanis, hogy ha az elérhető legmagasabb hozamot keresem, inkább megéri kifizetnem a szerződéskötés díját, mintsem megkötnöm egy olyan ingyenes, akciós terméket, amelyik nem hozamorientált, csak éppen ingyenes.

Ezeket tartsuk tehát szem előtt, mielőtt megkötjük a szerződést:

  1. A magasabb hozamot garantáló terméket keressük, vagy inkább a kedvezőbb későbbi hitellehetőségben vagyunk érdekeltek?
  2. Az ingyenesen, kedvezményesen köthető lakástakarékhoz kapcsolt termék milyen költséget fog jelenteni, valóban hasznát vesszük-e majd? Például, ha bankszámlanyitásra köteleznek, nézzük meg, milyen költséget jelent majd az új számla fenntartása.
  3. Hasonlítsuk össze, mekkora a különbség az ingyen nyitható és az akció nélküli lakástakarék ajánlat esetén elérhető hozam, valamint az összegyűjtött megtakarítás között!
  4. Ha a megtakarítás végén felvehető hitel is fontos, akkor előbbi mentén nézzük meg a két ajánlathoz kapcsolódó felvehető hitelösszeget és annak kondícióit!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a különböző szempontoknak megfelelő lakástakarékokat, illetve hogy akcióban milyen termék megléte esetén köthetjük meg ingyenesen vagy kedvezményesen. Akit olyan ingyen nyitható lakástakarék érdekel, amelyhez nem szükséges egyéb terméket igénybe venni, annak is érdemes tovább olvasnia!

Nem akarok egyéb terméket, de ingyen legyen:

Erste Prémium Hitel 4

A hozam a lényeg:

OTP Hozam Plusz 4

Erste Klasszik Plusz 4 – díjmentesen is köthető például Erste EgySzámla, Erste Privilégium S, Erste Privilégium M, Erste Privilégium L bankszámla megléte/megnyitása esetén

Fundamenta Hozamleső 621

Aegon KamatFix 4 – kedvezményes díj mellett nyitható Aegon lakásbiztosítás megléte/megkötése esetén

A kedvezőbb hitellehetőség érdekel:

OTP Hitel Plusz 4 – díjmentesen is köthető például OTP Simple Kártya szolgáltatáscsomag megléte/megnyitása, OTP American Express Blue hitelkártya igénylése esetén

Erste Klasszik Hitel 4 – díjmentesen is köthető például Erste EgySzámla, Erste Privilégium S, Erste Privilégium M, Erste Privilégium L bankszámla megléte/megnyitása esetén

Fundamenta 3,9-es számla 821

Hogy gyorsabban eligazodj, és hogy megkönnyítsük a választást, alább összegyűjtöttük az egyes termékek legfőbb jellemzőit:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés