Ha most nem veszel céget, akkor soha! Íme a részletek!

Ha most nem veszel céget, akkor soha! Íme a részletek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-05 Frissítve: 2019-05-02
 

Ritkán látható lehetőség adódik idén a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára a terjeszkedésre, piacszerzésre. A gazdasági nehézségek alaposan megtépázták a vállalkozói szektort, így rendkívül olcsón lehet jó adottságú céget venni. A felvásárlást forráshiány sem gátolja, hiszen a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának II. pillére (NHP2) olcsó forrást, kvázi ingyen pénzt kínál akvizíciós célokra.

Ki kaphat hitelt cégfelvásárlásra?

Cégfelvásárláshoz forrást szerezni azonban nem lesz egyszerű. A hitelnyújtás kockázatát az NHP2 esetében is a bankok viselik, miközben a hasznuk egy normál hitelügylethez képest éppen a limitált 2,5 százalékos kamat miatt lényegesen alacsonyabb – hívja fel a figyelmet az IMAP MB Partners vezető M&A partnere, Szendrői Gábor. A pénzintézetek emiatt várhatóan óvatosan kezelik majd a cégfelvásárlási hitelezést és kétszer is meggondolják, kinek és mire adnak kölcsönt.

A kkv-k azonban megkönnyíthetik saját hitelhez jutási esélyeiket, ha tudják, mit várnak el tőlük a hitelezők a kölcsön fejében. A legfontosabb szempontok az eddigi tapasztalatok alapján a következőek:

  • legalább 25-30 százalékos saját erő
  • a hitelösszeg 1,5-2-szeresének megfelelő piaci értékű fedezet
  • a vevő és a megvásárolt vállalkozásnak együtt minden évben stabilan ki kell termelnie az arra az évre jutó tőke és kamattartozás 1,4-1,8-szorosát
  • a tulajdonosnak gyakran készfizető kezességet kell vállalnia a hitelre

Hirdetés

Hirdetés

Milyen egyéb feltételek vannak?

Vannak azonban egyéb feltételek is – hívja fel a figyelmet Szendrői Gábor. Nem árt, ha a hitelt a vállalkozás számlavezető bankjától is kéri, aki jobban rálát eddigi tevékenységére, ezért jobban meg tudja ítélni: érdemes-e cégfelvásárlást finanszíroznia. A bankok „szeretik” azt is, ha ők is egyből meglátják a felvásárlásban rejlő lehetőségeket, ezért ajánlott egy cégfelvásárlási tanácsadóval konzultálni, aki segíthet banki szempontból is eladhatóvá tenni az akvizíciót.

Az sem mindegy, milyen profilú cégre veti ki hálóját a hitelt kérő kkv. Vannak „szexi” iparágak, például a mezőgazdaság vagy az élelmiszeripar, ahol a gazdasági nehézségek ellenére is lehet profitot elérni, míg más iparágakban ennek az esélye csekélyebb. Továbbá, jogszabályi korlátozások miatt az ingatlanok és eszközök bérbeadásával foglalkozó vállalkozások megvásárlására aligha lehet majd hitelt szerezni. Fontos szempont az is, hogy a terjeszkedés célja lehetőleg ne kapacitásbővítés, hanem piacszerzés vagy fejlesztés legyen, mert utóbbiak jobban biztosíthatják a megtérülést, így vonzóbbak a hitelezők szempontjából.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Lesz-e roham?

Nagy cégfelvásárlási rohamra azonban ideális esetben is csak az év vége felé lehet számítani, hiszen a NHP2-re ugyan számítottak a bankok és a vállalkozások is, ám az minden szereplőt meglepett, hogy definiáltan akvizícióra is lehet majd igényelni az olcsó hitelből – mondja Szendrői Gábor. Az IMAP MB Partners vezető M&A partnere szerint az ambiciózus vállalkozások csak a részletek nyilvánosságra kerülését követően kezdhették meg a tárgyalást az esetleges felvásárlási célpontnak számító cégek tulajdonosaival. A minden részletre kiterjedő egyeztetések szerencsés esetben is 5-6 hónapig eltartanak. Felvásárlási hitelhez pedig csak a tárgyalások sikeres lezárultával fognak folyamodni.

A lehetőség a bankokat is meglepte. A pénzintézetek közül a válság kitörése óta csak egy szűk kör foglalkozott a cégfelvásárlások finanszírozásával. Az eddig az NHP2 zászlóvivőinek számító bankok zöme azonban nem tartozott ebbe a körbe. Így aztán most jó néhány banknak újra kell tanulnia a cégfelvásárlás finanszírozását. Ez a tanulási folyamat pedig megint csak eltarthat egy kevés ideig.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés