Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-19 Frissítve: 2021-07-01
 

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk is. Beharangozásul annyit, hogy ajánlatos olyan megoldást keresni, amihez állami támogatás társul. 

Az árak egyre jobban nőnek itthon, ami nem túl kellemes hír a megtakarítással rendelkezők számára. Évekkel ezelőtt ragyogó volt a környezet, az infláció 2014-2015-ben effektíve nulla volt, viszont 2018-ban már 3%-os értéket várnak az elemzők. Mindez azért fontos, mert bármilyen megtakarításunk is legyen, nem az a lényeges, hogy mekkora hozamot tudok rajta elérni, hanem, hogy az miként viszonyul az inflációhoz és jobb esetben, mennyivel tudja azt megverni.

Sajnos az elmúlt egy évben pont ez az egyenleg (kamat és infláció) változott nagyon rossz irányba. A következő 12 hónapra a várt infláció 3% körüli, míg ha egy éves lakossági állampapírt veszek, akkor 2%-ot kapok kamatként, a bankbetét pedig mindösszesen 0,5%-ot fizet ugyanerre az időszakra (ha ügyesek vagyunk). A rövid távú és kockázatmentes befektetésekkel ma annyit sem tudunk keresni, hogy az árak emelkedését ellensúlyozni tudjuk.

A magyar megtakarítók ezt az áldozatot (infláció > kamat) nem feltétlenül veszik figyelembe, ezért is fordulhat elő, hogy 100 Ft-ból 15 Ft a számításaink szerint vagy a bankszámlánkon hever lekötetlenül vagy készpénzben a párnacihában. Összehasonlításul Németországban az arány 100 a 2-höz, és mindezt úgy, hogy az ott elérhető kockázatmentes hozamok jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon.

A kérdés már csak az, hogy mit érdemes ennek tudatában tenni a pénzükkel. A videó második feléből ezt ti is megtudhatjátok.

Hirdetés
Hirdetés