Hagyd el süllyedő hiteledet, cseréld le egy biztonságosabbra

Hagyd el süllyedő hiteledet, cseréld le egy biztonságosabbra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-30
 

A változó kamatozású lakáshitelek kamata 3, 6, 12 havonta változhat az aktuális BUBOR értékének megfelelően. Az elmúlt hetek eseményei miatt a bankközi kamatlábak is erős emelkedésnek indultak: az áprilisra érvényes BUBOR értéke 1,6-1,77 százalékponttal magasabb, mint a márciusi adat volt. A drasztikus kamatemelkedéstől már csak a kamatstop óvja az érintett hitelekkel rendelkezőket június végéig. Azt követően azonban a kölcsönök kamata már akár a 10 százalékot is elérheti, ez ellen pedig a meglévő hitelek lecserélésével, kiváltásával lehet védekezni.

Jelenleg 470 ezer család rendelkezik hazánkban valamilyen változó kamatozású lakáshitellel. Ezek azok a kölcsönök, melyek kamata a futamidő alatt igen gyorsan, éven belül is megváltozhat. A változás mértéke egy pénzügyi mutatótól, a BUBOR értékétől függ. (A BUBOR az a hozamszint, amely mellett az egyes pénzintézetek kölcsönt nyújtanának egymásnak rövid futamidőre.)

Ezen mutató értéke az elmúlt hónapokban növekedésnek indult. Ez nem is meglepő, hiszen a magas infláció miatt – 2022. februárjában az éves áremelkedés mértéke 8,3% volt – a jegybank emelni kezdte az irányadó kamatokat, ezek a változások pedig igen gyorsan beépülhetnek a pénzpiaci hozamokba. A folyamat pedig egyre nagyobb sebességbe kapcsol: a háború és ennek gazdasági hatásai miatt a BUBOR értéke 1,6-1,77 százalékponttal emelkedett egyetlen hónap alatt, ez pedig már nagyon fájna az érintett adósoknak a kamatstop nélkül.

A BUBOR mutató értékének alakulása 2022. év elejétől napjainkig

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan hat a BUBOR alakulása a lakáshitel kamatokra?

A 2022.03.29-én érvényes BUBOR értéke alapján határozzák meg a most forduló kölcsönök kamatát. Vagyis az elmúlt hónap, hónapok emelkedése akár áprilistól is beépülhetne 470 ezer család törlesztőrészletébe. Természetesen a drágulás még jelentősebb, ha hosszabb időtávra, például egy évre tekintünk vissza.

Mennyit emelkedett egy 10 millió Ft összegű, változó kamatozású lakáshitel törlesztőrészlete egy év alatt?

Egy 10 millió Ft összegű, 10 éves futamidejű kölcsön példáján keresztül jól látható, mit is eredményezhet a BUBOR emelkedése egyetlen év alatt. A kölcsön kamata 5,70-6,10 százalékpontot emelkedne, ami miatt a törlesztőrészlet 28-31 ezer forinttal növekedne. (A kamat a legolcsóbb konstrukciók esetében már megközelíti a 10 százalékot.)

A kamatstop nélkül 22 százalékkal emelkedett volna a törlesztőrészlet egy év alatt

A feltételes mód a kamatstopnak köszönhető, a kormány rendelkezése alapján ugyanis június végéig az érintett kölcsönök kamatát a 2021.10.27-i BUBOR alapján kell meghatározni. Emiatt a kölcsönökre érvényes BUBOR 2,0-2,4 százalék helyett valóban 6,5-7,0% lenne. A kamatstop nélkül az áprilisban átárazódó hitelek törlesztőrészlete 22 százalékkal magasabb lenne.

Ez az emelkedés – a jelenlegi szabályok alapján – júliustól rászakad az adósokra. Ez ellen azonban az érintettek is védekezhetnek kölcsönük lecserélésével. A futamidő végéig fix kamatozású, teljesen biztonságos hitelkiváltási célú kölcsön már 5,38 százalékos THM mellett elérhető. Ez gyakorlatilag havi 107 ezer forintos törlesztőrészletet eredményezne. Vagyis a jelenlegi állami kedvezményekkel átmenetileg alacsonyan tartott törlesztőrészlethez képest csupán 2-4 ezer forinttal lenne magasabb a havi részlet.

Viszont a jelenlegi állapot szerinti normál törlesztőkhöz képest ez 19-21 ezer forint spórolást eredményezne. Ráadásul a későbbi kamatváltozásoktól, drágulásoktól is megvédhetik magukat az adósok ezzel a lépéssel.

A Bankmonitor kalkulátorával kiszámolhatod, hogy milyen feltételek mellett tudnál igényelni egy kiváltási célú jelzáloghitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés