Hány számlára érkezhet a fizetésed?

Hány számlára érkezhet a fizetésed?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-28 Frissítve: 2021-10-08
 

Több bankszámlát fenntartva, és ismerve a jelenlegi feltételeket, felmerül a kérdés: érkezhet-e a munkabérünk megosztva, több számlára. Sokan nincsenek tisztában a szituációval, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon, ezért tisztázzuk ezt a kérdést.

Ha több bankszámlával rendelkezünk, akkor minden számlavezetési díjat befolyásoló tényezőre figyelnünk kell. A számlavezetési díj jellemzően annak függvénye, hogy az elvárt jóváírás vagy munkabér a számlánkra érkezik-e adott hónapban.

De miért utaltatnánk munkabérünket minden hónapban megosztva, több különböző bankszámlára? Ennek több oka lehet, a legfontosabb az alacsonyabb számlavezetési díj elérése. Ezt általában akkor tudjuk csak elérni, ha a munkabérünk együttesen legalább mindegyik számla jóváírási feltételét fedezi.

Másik ok az lehet, hogy azért van több banknál folyószámlánk, mivel értékpapírszámlával rendelkezünk már náluk, és bankszámla nélkül, külön csak az értékpapírszámlához nem ad a bank (például az OTP) internetbankos hozzáférést. Ez a praktikusság, a hozzáférhetőség és az egyszerűség mellett anyagi előnyt is jelenthet számunkra például olyan módon, hogy a befektetési alapok és a részvények adásvételi tranzakciói az internetes felületen a bankfióki díjaknál olcsóbbak (például OTP).

Természetesen érkezhet a havi jövedelmünk megosztva, több saját számlára is, ennek nincsen semmi akadálya. A munkáltatónknál kell jeleznünk az erre vonatkozó igényünket. Ha az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhet és a minimális többletköltséget állja, akkor nem gördít elé akadályt.

Nézzünk néhány példát új számlacsomagokra!

A fenti táblázatban látható a havi összköltségek szerinti sorrend az első évre vonatkozóan, mely szerint a CIB ECO számlacsomagja a Bankmonitornál nyitva kedvezménnyel köthető, így az első évben a fenti feltételek mellett ingyenes számlavezetést biztosít. Az OTP Smart számlacsomagja egy olcsó megoldás, azoknak ajánljuk, akik az ügyeiket főleg interneten intéznék. Az első 5 ajánlat még a Gránit Bank, a Magnet Bank és a Takarékbank számlacsomagjait tartalmazza.

A második évben a legtöbb bankszámla fenntartási díja növekszik, legtöbb esetben a bankkártya költsége miatt. A fenti műveletekkel a CIB ECO számla havi 640 forintos átlagköltséggel érhető el, míg a Magnet Bank Diamond csomagja 377 forintos, az OTP Bank Smart csomagja pedig 391 forinttal elérhető. De a Gránit Bank 514 forintos ÁSZ számlacsomagja is megelőzi a CIB-es ajánlatot. A Takarékbank Prémium számlacsomagjának havi átlagköltsége 984 forintra növekszik.

Nézd meg a bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy melyik banknál mennyi lenne a számlaköltséged!

Hirdetés
Hirdetés