Használt vagy új autót vásárolj? 7 szempont, ami segít a döntésben

Használt vagy új autót vásárolj? 7 szempont, ami segít a döntésben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-11
 

A jelenlegi gazdasági helyzet az autópiacra is komoly hatást gyakorol, sőt itt talán az átlagosnál is több változást tapasztalhatunk. Egyre lényegesebb kérdéssé válik például, hogy használt vagy új autót vásároljunk. Meglepő módon nem is olyan könnyű a döntés, éppen ezért a Bankmonitor szakértői összeszedtek hét szempontot, ami alapján érdemes átgondolni a helyzetet.

Egy autó megvásárlása komoly döntés, számos szempontot át kell gondolni: mennyi pénz áll rendelkezésedre, mikor szeretnéd/kell lecserélned meglévő kocsidat. Mire használnád a járművet: egyáltalán nem mindegy, hogy a városban közlekednél, vagy hosszabb utakra mennél vele. Lényeges, hogy milyen extra felszereltséget várnál el mindenképpen, ami nélkül már nem szeretnél autót venni.

A használt vagy új autó kérdéskör azonban nem is olyan egyszerű, ezért a Bankmonitor szakértői összeszedtek 7 tényezőt, ami alapján érdemes megvizsgálni a dolgot.

Hirdetés

Hirdetés

1. Mennyibe kerül az autó?

Természetesen az egyik legfontosabb szempont továbbra is a gépjármű vételára. Az autópiac nem egy homogén massza, éppen ezért az árak jelentősen eltérhetnek. A tényleges vételár függ az autó felszereltségétől, állapotától – mennyit futott, volt-e balesete… – és természetesen a korától is.

Mivel számtalan típus van a piacon, ezért az árat is nehéz összehasonlítani. Azt azonban jó eséllyel kijelenthetjük, hogy egy új autó drágább lesz, mint egy azonos márkájú, hasonló felszereltségű használt személygépkocsi. De mit is jelenthet ez számszakilag: egy új Volkswagen Golf vételára 10 millió forinttól indul, az 5 éves konstrukciók 5 millió forint, míg a 10 éves autók 2,5 millió forint körül mozognak. Természetesen a pontos ár nagy mértékben függ az autó felszereltségétől és állapotától.

Vagyis a használt autót választva jellemzően spórolhatsz a vételáron.

2. Mennyire gyorsan drágulnak az autók?

De milyen gyorsan változik ez a vételár, mennyi időd lehet átgondolni a döntést? E tekintetben rossz hírekkel szolgálhatunk, az autók ára folyamatosan emelkedik, sőt, a drágulás mértéke meghaladta az infláció mértékét is. A KSH adatai szerint 2022. júniusában az új autókért 12 százalékkal, a használt gépjárművekért pedig 17,6 százalékkal kell többet fizetned, mint egy évvel korábban. Az éves infláció mértéke viszont „csupán” 11,7 százalék volt júniusban.

Vagyis mindkét kocsitípus jelentősen drágult, viszont a használt autók értéke nagyobb ütemben emelkedett. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján még az is előfordulhat, hogy többet ér majd ,két év múlva az autód, mint amennyi vételárat jelenleg fizetsz érte.

Az biztos, hogy nem érdemes kivárni a vásárlással egyik esetben sem. A használt autók ára azonban jóval gyorsabban emelkedik, mint az újaké. Még az is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra ugyanazt a kocsit már csak drágábban tudod megvenni. A jó ajánlatokat pedig pikk pakk, néhány nap alatt elviszik előled.

3. Mennyire sürgős a vásárlás?

Ilyen kiadás esetén érdemes előre tervezned: átgondolnod milyen autóra és mikor lenne szükséged. Persze lehetnek rendkívüli élethelyzetek is, amikor sürgőssé válik a gépjárművásárlás. (Tönkrement az előző autó és azonnal szükséged van egy újra.)

Tisztában kell lenned azzal, hogy a jelenlegi piaci környezetben az új autókat nem tudod csak úgy elhozni a szalonból, sőt, alsó hangon fél évet kell várnod az új autó átvételére. De akad olyan modell is, amelynél 1-1,5 évet várakozás után kapod meg vadonatúj autód kulcsát.

A sürgős csere esetén ennyit biztosan nem tudsz várni, de könnyen lehet, hogy előre tervezett vásárlásnál sem szeretnél még hosszú-hosszú hónapokig új kocsi nélkül maradni. Természetesen ilyen probléma egy használt autónál nem áll fent, ott a megállapodást követően szinte azonnal átveheted a megvásárolt autót.

Fontos
Ha a gyorsaság lényeges szempont, nem szeretnél minimum fél évet várni az autóra, akkor mindenképpen használt kocsit érdemes választanod.

4. Miből finanszírozhatod meg az autóvásárlást?

Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor lényeges kérdés lehet az, hogy miből is finanszírozhatod meg a vásárlást. Ebből a szempontból is lényeges tehát, hogy vadonatúj, vagy használt gépjárművet vásárolnál. Mind az autóhitel, mind a lízing jó megoldás lehet, de nem alkalmazható mindkét megoldás minden esetben.

Autóhitel

A klasszikus autóhitel gyakorlatilag egy személyi kölcsönnek felel meg: nem szükséges hozzá sem az autódat, se más dolgot fedezetkén felajánlani, kizárólag a jövedelmed alapján dönt a pénzintézet a hiteligénylésről. A gépjármű azonnal a tulajdonodba kerül, a vásárláshoz önerőre sincs szükséged feltétlenül. A kölcsön jellemzően fix kamatozású, vagyis a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt kiszámítható. Ez a konstrukció használt és új autó vásárlás esetén is tökéletes megoldás lehet.

Autólízing

A lízing esetén jellemzően minimum 20-40 százalék önerőre is szükség van, ráadásul az autó csak a futamidő végén kerül a tulajdonodba. (Előfordulhat, hogy tulajdonjog átruházásához a maradványértéket is rendezned kell még.) Kamatozás szempontjából van fix és változó kamatozású megoldás is, ez is lényeges szempont lehet a döntés során. Jellemzően speciális szempontokat szükséges teljesíteni a finanszírozáshoz: lehet előírás az autó korára vonatkozóan, sőt magánszemélytől történő vásárlásnál jellemzően szigorú ellenőrzéseken kell átesnie az autónak.

Jó tudni
Jellemzően az új, vagy fiatalabb autók esetében szélesebb a lehetőségek tárháza: az autóhitel és a lízing is szóba jöhet. Ugyanakkor ez nem feltétlenül lényeges szempont, ugyanis a lízing korábban tapasztalt kamatelőnye szinte teljesen eltűnt, számos autóhitel elérhető hasonló – sőt egyes esetekben még kedvezőbb – kondíciókkal is.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

5. Mennyit kell költeni javításra, szerelésre?

Az idő és a kilométerek előrehaladtával a kocsi állapota egyre romlik. Ez sajnos akkor is igaz, hogy nagyon kíméled szeretett autód. Ez azt is jelenti, hogy egyre többet kell költened javíttatásra, ugyanis amortizálódik, egyre több hiba bukik majd ki.

Ezt a vásárlás során is figyelembe kell venned. Egy új autóra jó eséllyel jó pár éven keresztül nem kell költened érdemben. Egy 10 éves kocsi esetében azonban már számíthatsz az elkövetkező néhány évben egy-két komolyabb hibára, amelynek helyrehozatala akár több százezer forintos tétel is lehet.

Ötlet
Ha nem szeretnél a közeljövőben nagyobb összeget költeni autódra, akkor érdemes új, vagy fiatalabb használt autót vásárolnod.

Új, vagy használt autót érdemes vásárolni napjainkban?

6. Mennyire ismert az autó tényleges állapota?

Új autó esetében jó eséllyel a gépjármű állapotáról egészen pontos képünk van. Természetesen előfordulhatnak olyan – utólag kiderülő – típushibák, amelyekről még nincs tudomásod, de ez nem mindennapi eset.

A használt gépjárművek állapota már egészen széles skálán mozoghat, és ez sajnos gyakran független attól, hogy milyen idősek, hány kilométert mentek. Például egy baleset komoly mértékben befolyásolhatja egy kocsi állapotát, ezáltal az értékét is. Erről azonban sokkal kevesebb információd lesz, gyakorlatilag nagyrészt a vevő elmondására kell hagyatkoznod.

Használt autó esetében mindenképpen érdemes szerelővel is átnézetned a kinézett járművet, de ne feledd, hogy a jó vételt igen gyorsan elviszik. Ha nincs megbízható szerelőd, vagy nem ismered az eladót személyesen, akkor ettől függetlenül is alaposan mérlegelni kell a döntést.

+1. Milyen támogatásokra lehetsz jogosult?

Manapság számos célra igényelhetsz támogatást, szerencsére ezek között az autóvásárlás is szerepel. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása keretében a vételár felét, legfeljebb 2,5 millió forintot megkaphatsz támogatásként. Erre akkor lehetsz jogosult, ha három gyermeket nevelsz és a feltételeknek megfelelő új autót vásárolnál.

Ezzel a lehetőséggel egy fiatalabb használt autó áráért kaphatsz egy teljesen új gépjárművet. A lehetőségről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Hirdetés
Hirdetés