Hiteligénylés kockázati tőkebefektetés mellett

Hiteligénylés kockázati tőkebefektetés mellett
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-28 Frissítve: 2021-06-11
 

Kockázati tőkebefektetéssel rendelkező vállalkozások számára is nagyon vonzóak a bőven infláció alatti kamatozással elérhető kedvezményes hitelprogramok (Széchenyi Hitelek, Növekedési Hitelek). Az olcsó plusz forrásnak az intézményi befektetők is örülnek. A speciális tulajdonosi szerkezet miatt  a hitelfelvétel nem a legegyszerűbb, megoldások azonban léteznek erre a problémára is.

Minden hitel elengedhetetlen része a biztosíték

Függetlenül attól, hogy saját forrású hitel kihelyezéséről, vagy támogatott hitelekről van szó, a hitelek mögötti biztosítéki rendszer alapvetően három fő elemen alapul:

  • Ingaltan, az ingatlanon alapított zálogjog.
  • Állami kezességvállalás, mint például a Garantiqa Hitelbiztosító kezességvállalása.
  • Az állami kezességvállalás mögé a tulajdonosnak is adnia kell valamit, legtöbb esetben ez a tulajdonosi készfizetőkezesség.

A még standard kiszolgálásban részesülő vállalkozások számára a bankok jellemzően ezekkel a feltételekkel alakítanak ki hitelcsomagokat. Egyedi kiszolgálás esetén a biztosítéki elemek szélesebb használata, illetve kombinációja is szóba jöhet. Az, hogy mikor tartozunk még standard hitelezési kategóriába, illetve mikortól gondolkodhatunk egyedi hitelkonstrukcióban, bankonként eltérő. Függ az árbevételtől és az igényelt hitel nagyságától is.

Hirdetés

Hirdetés

A támogatott hitelek speciális biztosítéki elvárásai

A támogatott hitelkonstrukciók között a Széchenyi Hitelek kötelező biztosítéki elemként előírják a Garantiqa Hitelbiztosító kezességét, illetve a tulajdonosi kezességvállalást. A Növekedési Hitelprogram nem ad meg kötelező biztosítékot, a standard termékcsomagokban azonban több bank előírja a tulajdonosi kezességvállalást.

Kockázati tőkebefektetéssel rendelkező vállalkozások sajátosságai biztosítéki szempontból

Készfizető kezességvállalás nem jöhet szóba

Az intézményi befektetők tevékenységük jellegéből adódóan nem vállalnak, nem vállalhatnak kezességet. Igaz ugyan, hogy a kockázati tőkebefektetések során a magánszemély tulajdonosok jellemzően többségi tulajdonosok a cégben, azonban az ő kezességvállalásukkal – azzal, hogy a cég kereteiből kilépve magánvagyonukkal vállalnak felelősséget – a vállalt kockázat mértéke és a cégérték növekedéséből történő részesedés egyenlőtlenséghez vezet.

Magánszemély tulajdonosok között jóval könnyebben egyeztethető, hogy az adott kockázatot ki, hogyan és milyen mértékben vállalja ilyenkor.

Legtöbb esetben nincs ingaltanvagyon

A kockázati tőkebefektetéssel rendelkező társaságok jellemzően nem rendelkeznek ingaltanvagyonnal (eltekintve természetesen a speciális helyzetektől). Hiszen egy vállalkozás korai fázisában az ingaltan bérlet jóval kisebb kockázatvállalást jelent, illetve nem igényel akkora tőkelekötést sem.

Mi lehet a megoldás a kockázati tőkével rendelkező vállalkozások számára?

Mint minden vállalkozás esetében, itt is elengedhetetlen a legalább egy teljes lezárt üzleti év ahhoz, hogy banki szempontból hitelezhetővé váljon egy cég.

A kockázati tőkével rendelkező társaságok esetében azonban nem elég pusztán a múlt. El kell érniük azt az árbevételt, illetve eredményességi szint alapján meghatározott hitelnagyságot, ami már az egyedi hitelezhetőség kategóriájába engedi őket. Ez jellemzően 300 millió forintos árbevételt és legalább 100 millió forintos hiteligényt jelet, a határok azonban bankonként igen eltérőek.

Ha már elértük az egyedi hitelezhetőség szintjét, azaz a bankok a cég adottságainak és lehetőségeinek tükrében ránk tudják szabni a hitel feltételeit, a kapuk kitárulnak. Persze a Széchenyi Program kötelező készfizető kezesség előírását itt sem tudják felülírni, a Növekedési Hitelprogram azonban nyitott.

Bankunkkal közösen elkezdhetünk gondolkozni az alternatív biztosítéki elemek kombinációján. A teljesség igénye nélkül pár lehetséges elem:

  • Vevőkövetelésen, készleten alapított zálogjog.
  • Általános vagyont terhelő zálogjog.
  • Üzletrészen alapított zálogjog.

Ezek azok a biztosítéki elemek, melyeket a Garantiqa kezességvállalás mögé nagy valószínűséggel elfogad mind a bank, mind pedig a biztosító. Az elfogadható elemek köre természetesen nagyban függ a vállalkozás jellegétől és tevékenységétől, eredményességétől és tőkeellátottságától is.

A Bankmonitor kalkulátorával itt ellenőrizheted, hogy vállalkozásod alkalmas-e a Növekedési Hitel felvételére:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés