Hódít a pénzügyi sikertermék! Neked van már?

Hódít a pénzügyi sikertermék! Neked van már?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-06
 

A legfrissebb jegybanki statisztikák és KSH adatok szerint Magyarország lakossága 9,85 millió fő, a lakossági bankszámlák száma pedig 9,37 millió darab. Téves viszont az a gondolat, hogy még félmillió számlanyitás és minden magyarnak lesz bankszámlája, a bankok pedig hátradőlhetnek, mivel egy elmúlt évi európai uniós kimutatás szerint Magyarországon az emberek 27%-ának nincs bankszámlája, így bőven akad még feladata a pénzintézeteknek. Az MNB által közzétett adatok alapján megállapítható, hogy az érintőkártyák jogosan pályázhatnak az elmúlt időszak pénzügyi sikerterméke címre, ugyanakkor számottevő az érintéses fizetésre alkalmas terminálok számának bővülése is. Említést érdemel a kártyás vásárlások számának és forgalmának bővülése, ezzel együtt a hazai pénzforgalmi infrastruktúra fejlődése.

1

Félmillió lakossági számlával végzett a tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték bevezetését követő időszakban már valamivel több, mint 500 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg az ügyfelek, ennek következtében a lakossági számlák száma 9,4 millió alá csökkent. A banki költségek emelkedésének ilyen hatása az idei évben is folytatódott. Az első negyedévben tovább olvadt a lakossági számlák száma, igaz az előző negyedévhez képest már csak kevesebb, mint egy százalékkal.

A költségek hatására a cégek is jobban meggondolják, hogy hol és milyen számlát vezetnek. A számok azt mutatják, hogy – a némi zsugorodás ellenére – a gazdálkodó és egyéb szervezetek által vezetett számlák száma kicsivel egymillió darab felett maradt. Az interneten elérhető számlák száma már meghaladja a 8,1 milliót, vagyis már a fizetési számlák közel 80%-a hozzáférhető ilyen módon.

Tovább tart az érintőkártyák hódítása

Az idei első negyedév végén 8,86 millió darab hazai kibocsátású fizetési kártya volt forgalomban, ezek közül 7,47 millió darab betéti, 1,39 millió darab pedig hitelkártya. A forgalomban lévő plasztikok közül 8,35 milliót a lakosság, 511 ezret pedig a gazdálkodó szervezetek használnak.

Dinamikusan bővül az érintőkártyák száma, amíg 2012 végén még csak 580 ezer darab ilyen kártya volt forgalomban, addig a számuk mára megközelítette a négymilliót. A pénzügyi sikerterméknél az idei első negyedévben 6%-os bővülést regisztráltak, ennek köszönhetően ma már az összes fizetési kártya 44%-a alkalmas érintéses fizetésre.

Nincs még esetleg bankkártyád? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb!

Már a POS-terminálok több mint fele érintőkés

A fizetési kártya elfogadói infrastruktúra fejlődését jellemzi, hogy a 77 ezer különböző elfogadóhelyen működő 95 ezer POS-terminálból már közel ötvenezernél lehet érintőkártyával fizetni. Az idei első negyedévben 7,5%-kal emelkedett az érintéses fizetési funkcióval rendelkező terminálok száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az internetes elfogadóhelyek esetében 8,5%-os bővülést mértek, így a kártyabirtokosok már 7200 internetes áruházban tudnak ilyen módon fizetni.

A belföldi vásárlási tranzakciók számában 18%-os, a vásárlások összértékében 17%-os emelkedést mértek az idei első negyedévben a megelőző időszakhoz képest. Tavaly az utolsó negyedévben a kártyákkal elkövetett visszaélésekkel okozott kár összértéke 166 millió forint volt. A csalások kétharmada a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, leginkább nemzetközi pénzfogalomban bonyolított internetes tranzakciókhoz kapcsolódott.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés