Hogyan csökkentheted hatékonyan a befektetéseid kockázatát?

Hogyan csökkentheted hatékonyan a befektetéseid kockázatát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-29 Frissítve: 2018-07-02
 

Létezik olyan technika, amivel még a rizikós befektetések kockázati szintje is csökkenthető. Ráadásul ennek a technikának alapjait már nagyanyáink is ismerték: „Ne tegyél minden tojást egy kosárba!” – mondogatták. Ez a bölcsesség pénzügyi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy oszd meg befektetéseid, azaz alakíts ki egy portfóliót! Ezt kisebb összeggel is meg tudod tenni, ráadásul most pénzveszteség nélkül kipróbálhatod, hogy milyen valós kockázatot tudsz elviselni!

Mi az a portfólió?

Portfólió. Misztikusan hangzik, pedig semmi mást nem jelent ez szó, mint egy időben, több féle befektetés. Tehát, aki megtakarítását akár csak két fajta befektetésben tartja, az már egy mini portfóliónak számít. Például akinek különböző lejáratú állampapírjai vannak, az már egy állampapír portfólióval rendelkezik.

Portfólióhatás

És miért előnyös portfólióban gondolkodni? Mert a megosztott befektetések jelentősen mérséklik a befektetett vagyon kockázatát. Egy egyszerű számpéldával szemléltetjük: valaki csak pénzének felét tette kockázatos befektetésbe, míg a másik fele kockázatmentes eszközben pihent, akkor hiába esik a kockázatos befektetés értéke 10%-ot, az ő teljes vagyonában csak 5%-os visszaesés látható! Minél több felé osztjuk a pénzünket, annál kevésbé érint minket, ha valamelyik befektetésünk veszít az értékéből. Ám nem érdemes nagyon elaprózni a pénzünket. Egyrészt több száz befektetést nem biztos, hogy tudunk követni. Másrészt pedig a költségek (főként a minimumdíjak) is meghatározzák, mennyire osztjuk szét a pénzünket.

Portfólió befektetési alapokból

Ha befektetési alapot veszünk, azonnal egy portfóliót tudhatunk magunkénak. Ugyanis a befektetési alapok többsége több tíz befektetést tartalmaz. Viszont az olyan speciális alapkategórián kívül, mint például az abszolút hozamú vagy a vegyes alapok, a befektetési alapok általában egyféle (kötvény vagy részvény, stb) befektetést tartanak, sőt néha országokra vagy iparágakra specializálódnak. Pedig minél inkább specializált alapról beszélünk, annál inkább fontos az alapok között is megosztani a pénzünket. Sőt, bizonyos pénznagyság felett értelmét nyeri több féle alapkezelő által kezelt alapot vásárolni és egy nagyságrenddel feljebb több pénzügyi szolgáltatónál (bank, brókercég) is érdemes lehet számlát fent tartani.

De mekkora és milyen portfóliót alakítsak ki?

Ez a kérdés mindig nehéz, ráadásul mindenkihez más portfólió illik. Ennek a meghatározásához nyújtunk segítséget a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazásunkkal! Megmutatjuk a portfólió hatást az elérhető hozamra és a kockázatra (grafikusan is). Sőt, a megadott e-mailcímre elküldjük a beállított kockázati szint mellett melyik típusú alapokból, mekkora arányból érdemes vásárolni. Négy mintaportfóliót küldünk át, és a beállított portfólió részleteit. Mindez valós, múltbeli adatokkal számolva!

Ha a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazását már használtad, tedd próbára magad a Tudatos befektetés – Befektetési szimulátorát is, mellyel a kockázatos befektetések világába kalauzolunk el!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés