Hogyan dönthetsz jól lakáshitel kérdésben?

Hogyan dönthetsz jól lakáshitel kérdésben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-08 Frissítve: 2021-07-01
 

A héten az RTL Klub Híradója érdeklődött a Bankmonitornál, hogy milyen hatást gyakorol a kamatemelkedés a lakáshitelek törlesztő részletére. Kiszámoltuk. Mutatjuk. Segítünk a jó döntésben!

Ma már egyetlen érdemi pénzügyi kockázata van a lakáshiteleknek: a kamatemelkedés kockázata. Különösen érdemi ez a kockázat, ha figyelembe vesszük, hogy a forint kamatok történelmi mélyponton vannak és a lakáshiteleket jellemzően 15-20 évre vesszük fel (azaz nem reménykedhetünk abban, hogy ezen időszak alatt nem fog emelkedni soha a kamatszint).

Arra az érdemi kérdésre azonban, hogy mit jelent 1%-2%-3% kamatemelkedés konkrétan a havi törlesztőrészletre, meglehetősen ritkán kap az átlagember érdemi választ. Mi megadjuk egy 8 millió Ft-os 20 évre felvett hitel példáján keresztül:

  • minél biztonságosabb egy hitel (minél később változhat a törlesztőrészlete) annál drágább
  • a legolcsóbb, 3 havonta változó kamatozással (és törlesztőrészlettel) rendelkező lakáshitel induló havi részlete 48.072 Ft
  • a legdrágább, 20 évig fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelért havonta 60.782 Ft-ot kell fizetni
  • a különbözet 27,7% a két hitel között
  • az olcsóbb hitelért akkor kell ugyanannyit fizetni, mint a biztonságos, végig fix törlesztésű hitelért, ha a kamatszint 3%ponttal emelkedik (lásd a táblázatunkat)

kamatvalt-hatasa-20161006Fontos tudni; számításaink során azzal kalkuláltunk, hogy a hitelfelvevő számára legkedvezőtlenebb eset valósul meg, azaz a kamatemelkedés a hitelfelvétel után azonnal bekövetkezik. Érdemes mindig tisztában lenni a legkedvezőtlenebb forgatókönyvvel…

A táblázat jól mutatja, hogy ha 5 évig fix törlesztésű lakáshitelt veszünk fel, akkor 2%ponttal kell emelkednie a kamatnak ahhoz, hogy a törlesztő elérje a legdrágább (végig fix) hitel havi fizetési kötelezettségét. A teljesség kedvéért jó tudni, hogy ha ez az eset bekövetkezik, akkor is 5 évig alacsonyabb törlesztőt fizettünk, és ezt követően fizetnünk majd annyit, mint a legdrágább hitelért.

A jövőbeli kamatváltozást senki nem tudja előre jelezni. Egy család számára a döntés nem egyszerű kérdés, időt kell hagyni a mérlegelésre.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan dönt ma az átlagember? Biztonságos, vagy olcsó hitel?

Az MNB statisztikái szerint a lakáshitel felvevők 50%-a legalább 5 évig fix törlesztésű hitelt választ…

A saját jó döntésedhez kalkulálj, nézd meg a számodra nyitva álló alternatívákat és kérdezd a Bankmonitort bátran:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Végül, de nem utolsó sorban a fenti kérdések mozgóképes feldolgozása az RTL Híradó tálalásában:

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés