Hogyan igényelhető már várandósan Babaváró hitel és CSOK Plusz?

Hogyan igényelhető már várandósan Babaváró hitel és CSOK Plusz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-19
 

A szigorított, de egyben némileg fel is turbózott Babaváró támogatás és a CSOK Plusz hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése. De vajon igényelhetők úgy, hogy már úton van a baba, illetve a konstrukciók kedvezményei ebben az esetben is kihasználhatók? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

A Babaváró támogatás és a kamattámogatásnak köszönhetően szuperolcsó CSOK Plusz hitellel az állam a gyermekvállalást kívánja pénzügyileg támogatni, emiatt az ezekhez kapcsolódó kedvezmények minden esetben a folyósítást követően megszületett gyerekek után használhatók ki.

Mire számíthatunk a Babaváró hitelnél?

Amennyiben a feleség már várandós, a magzat pedig betöltötte a 12 hetes kort, akkor a Babaváró hitel igénylésével egyidőben a babát is le lehet jelenteni. Ha a magzat ezt követően elhal, akkor a gyereket a Babaváró szempontjából megszületettnek kell tekinteni. Ezzel egyrészt a futamidő végéig bebetonozható a kamatmentesség, másrészt kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Babavárót el sem kell kezdeni törleszteni, ha pedig viszonylag gyorsan jön a második és a harmadik baba, akkor előfordulhat, hogy végül egyetlen forintot sem kell visszafizetni belőle. (A második gyereknél újraindul a 3 éves törlesztési moratórium, valamint elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadiknál megszűnik az adósság.) Bár a moratórium opcionális, érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a kamatmentesség miatt ez nem jár plusz kiadással. Persze, ha a család szeretné a kölcsönt minél hamarabb letudni, akkor bármikor folytathatják a törlesztést.

Jó tudni
Amennyiben a baba a hiteligénylést megelőzően jön világra, akkor meglévő gyereknek számít, mint ilyenre pedig nem járnak a Babaváróhoz kapcsolódó kedvezmények.

Hirdetés

Hirdetés

CSOK Plusz igénylése várandósan

A CSOK Plusz esetében más a helyzet, itt igényléskor kifejezetten elvárás, hogy a házaspár legalább egy gyereket vállaljon. A felvehető hitelösszeg megállapításakor ugyanakkor a meglévő és a vállalt gyerekekkel egyaránt számolnak: egy gyerekkel 15 millió forint, két gyerekkel 30 millió forint, míg 3 gyerekkel 50 millió forint igényelhető maximálisan.

Fontos, hogy CSOK Plusz igénylésekor sem számít megszületett gyereknek a magzat, akkor sem, ha már betöltötte a 12 hetes kort. Vagyis, ha a feleség igényléskor várandós, akkor egy gyereket már gyakorlatilag kockázat nélkül vállalhat a család. Ez arra a sajnálatos helyzetre is igaz, ha a magzat a 12. hetes kor betöltését követően elhal, a gyermekvállalást ugyanis ebben az esetben is teljesítettnek fogják tekinteni.

A CSOK Plusznál van egy olyan átmeneti könnyítés, hogy amennyiben a baba 2024. január 1. és március 31. között születik meg, akkor ezt követően a kedvezményes hitel úgy igényelhető, hogy a már megszületett babát vállalt és teljesített gyerekként veszik figyelembe. Ennek oka, hogy a szülés előtt álló nőknek ne kelljen a bankba sietniük.

Nehezíti a hitelfelvételt a várandósság

Más kérdés, hogy a várandós feleség jövedelmét a bankok nagyon eltérően veszik figyelembe, ám minden pénzintézetre igaz, hogy ilyenkor óvatosabban járnak el, általában a terhesség tényének ismeretében a nő jövedelmét automatikusan a GYED maximumával – ez 2024-ben nettó 280 140 forint –  számolják. Persze ehhez a banknak tudnia kell a várandósságról, ami ebben az esetben akkor történik csak biztosan meg, ha a Babaváró igénylésével egyidőben a gyereket is lejelenti a pár azért, hogy ne kelljen megkezdeniük a hiteltörlesztést. Persze a bankok nem véletlenül óvatosak, hiszen a gyerekkel otthonmaradó feleség jövedelme drasztikusan csökken, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni már a hitelfelvétel előtt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés