Hogyan igényelhetünk lakáshitelt osztatlan közös ingatlanra?

Hogyan igényelhetünk lakáshitelt osztatlan közös ingatlanra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-24
 

Elképzelhető, hogy egy osztatlan közös ingatlanban szeretnénk lakást vásárolni. Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti, hogy az adott lakás nincs jogilag teljes mértékben elkülönítve az épületben található többi lakástól. Ez megbonyolíthatja a lakásvásárlást, a hitelfelvételt. A helyzet még nehezebb, ha az épület egy másik lakásának már korábban is mi voltunk a tulajdonosai. Összeszedtük, hogy mire kell figyelni ebben a helyzetben.

Amikor lakást keresel találkozhatsz az osztatlan közös tulajdon kifejezéssel. Ez azt jelenti, hogy az adott lakás nincs jogilag teljesen elkülönítve az épületben lévő többi lakástól, vagy esetlegesen egy telken lévő többi háztól.

Ez azt jelenti, hogy a kiszemelt lakás nincs külön albetéten, nincs külön tulajdoni lapja. A vásárlással gyakorlatilag mi nem egy önálló ingatlan kizárólagos tulajdonosai lennénk, hanem egy többlakásos ingatlanban szereznénk tulajdonrészt.

Ez nem is jelent alapvetően problémát, hiszen mindenki csak a saját lakását használná. Lehetnek közös részek is – lépcsőház, udvarrész -, melyek használatáról pedig megállapodást lehet kötni. Problémát akkor okozhat a dolog, ha hitelt szeretnénk igényelni.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet hitelt igényelni osztatlan közös ingatlanra?

Mivel egy tulajdoni lapja van az egész ingatlannak – a tulajdoni lap az a hivatalos okmány, ami egy ingatlan valamennyi alapadatát tartalmazza -, ezért azon látható valamennyi tulajdonos és az általuk felvett összes hitel. Viszont ebből az okmányból nem derül ki, hogy melyik ingatlanrésznek, lakásnak ki is a tulajdonosa valójában.

Ezért a bankok használati megosztást kérnek be, melyből kiderül, hogy a tulajdonosok külön-külön melyik önálló lakást birtokolják. Csatolni szoktak hozzá rajzot is, melyen megjelenítik az egyes lakásokat és jelölik azok tulajdonosait. Ezt a dokumentumot hiteligénylése nélkül is érdemes elkészíteni, elkerülendő az esetleges vitákat a tulajdonostársak között.

Használati megosztási szerződést abban az esetben lehet kötni, ha egy osztatlan közös ingatlanban több önálló lakóegység van, melyeknek mások a tulajdonosai. Fontos, hogy önálló lakások szerepeljenek a megosztási szerződésben, a bankok általában elvárják az önálló forgalomképességet, a külön bejáratokat, de a közüzemi szolgáltatások elkülönült használatára – külön mérőórák, vagy megállapodás a fogyasztás felosztásáról – is kell valamilyen megoldás. A bankok nem fogják elfogadni azokat a megállapodásokat, amelyek egy családi ház használatának megosztásáról szólnak, mivel ezzel nem jönnek létre olyan lakóegységek, melyek önállóan is megállnák a helyüket.

A bank a használati megosztás és vázrajz alapján már tudja, hogy melyik ingatlant szeretnénk megvásárolni. A lakáshitelhez kapcsolódó jelzálogjogot is úgy jegyzik be az ingatlanra, hogy abból egyértelműen kiderüljön, az csak a mi tulajdonrészünkre vonatkozik. Ezáltal nem akadályozzuk a többi tulajdonos hitelfelvételét.

Speciális helyzet: ha már van meglévő tulajdonunk az ingatlanban

Bonyolultabb a helyzet, ha már van tulajdonunk az ingatanban, ami mellé szeretnénk újabbat vásárolni. Példaként vegyünk egy háromlakásos osztatlan közös tulajdonban lévő házat. Ebből az egyik lakás már a miénk, és most meg szeretnénk venni egy másik ingatlanrészt is.

Ebben az esetben használati megosztást csak a harmadik tulajdonossal tudok kötni. Olyan nyilatkozatot ugyanis nem tehetünk, ami alapján két saját tulajdonunkban lévő lakásunk használati jogát osztanánk meg.

Ez hitelfelvételnél jelenthet problémát, ugyanis ebben a helyzetben az általunk birtokolt teljes tulajdonrészt meg kell terhelnie a banknak a hitellel. A fenti példánkban ez azt jelentené, hogy mindkét lakásra rákerülne hitelünk jelzálogjoga.

Ez akkor lenne igazán gond, ha a meglévő lakásunkat eddig is terhelte jelzálogjog – a korábbi vásárláshoz is hitelre volt szükségünk -, mert ez leszűkítheti hiteligénylési lehetőségeinket.

A bankok ugyanis nem szeretik, ha a fedezeti ingatlant már más pénzintézet hitele terheli. Így két megoldási lehetőségünk maradt. 1. Ugyanattól a banktól igényeljük meg az új hitelt is, melytől korábban is felvettük a kölcsönünk. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy most is a korábbi hitelezőnk kínálja a legkedvezőbb kamatozású konstrukciót.

2. Megkereshetjük a legkedvezőbb hitelkiváltási kölcsönt, majd abból előtörleszthetjük meglévő hitelünket. Az utóbbi időszak kamatcsökkenése miatt ezzel akár több százezer forinttal csökkenthetjük a régi hitelünkre visszafizetendő teljes összeget, és lehetőségünk nyílik a kiváltási célú hitelt nyújtó banktól további kedvező kamatozású kölcsönt felvenni az új lakás megvásárlására.

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok esetében elég sok buktató lehet. Ha ilyen ingatlanban szeretnél lakást vásárolni, akkor érdemes lehet a Bankmonitor szakértőivel felvenni a kapcsolatot. Ők segíteni tudnak megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés