Hogyan kaphatsz telekvásárláshoz hitelt?

Hogyan kaphatsz telekvásárláshoz hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-21
 

Nem csak a lakásárak lőttek ki, hanem a telekárak is rakétaként száguldanak felfelé. Nem csoda tehát, hogy aki csak teheti, előrehozza a későbbre tervezett családi ház építését, vagy legalább a telek megvásárlását. Nem ritkán azonban már ehhez is hitelre van szükség. A telekvásárláshoz felvett hitel azonban számos specialitással bír, amit a gondos (pénzügyi) tervezéshez mindenképpen ismerni szükséges.

Ha építkezésre szánod el magad, elsőként a megfelelő telket kell kiválasztani és megvenni. Pont annyira nehéz ez is, mint egy minden szempontból jó lakást, házat megtalálni.

A nulladik lépés, avagy a telekvásárlás buktatói

Hitel szempontjából (is) fontos tudni, hogy mindig az ingatlan- nyilvántartás a mérvadó. Ebből tudhatod meg, hogy valójában mi is az adott telek minősítése, besorolása. Többféle övezeti besorolás létezik ugyanis. Lehet bel, vagy külterületi, építési, vagy üdülő telek.

Ideális eset az, ha belterületi építési telket néztél ki, mert ez biztosan minden banknál befogadható ahol építési hitelt is nyújtanak.  Ha azonban üdülőövezeti esetleg, zártkerti telket találtál már nehezebb a helyzet, mert ez a típus csak elvétve fogadható el fedezetként.

Először tisztázd, hogy pontosan milyen telekről is van szó!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen telek lehet fedezet?

A hitel fedezete csak Magyarország területén levő per-, teher- és igénymentes, továbbá önállóan forgalomképes telek lehet. Első sorban belterületi építési telek vásárlását hitelezik meg a bankok, de nem kizárt, hogy külterületi telekre, vagy zártkertre is kapsz egy-két banknál hitelt. Bár erre elég kevés esélyed van.

Nézz utána, hogy a helyi építési hatóság ne tiltsa az építkezést a területen!

Szükséges önerő telekvásárláshoz?

100%-os finanszírozásra telekvásárlás esetében sincs lehetőség. A törvényi korlátozást ugyanis itt is szem előtt kell tartani. Az elvárt önerő mértéke minimálisan 20%, de általában elmondható, hogy a bankok jellemzően a piaci érték 50-60 százalékát nyújtják telekvásárláshoz. Persze ha van pótfedezet, akkor akár önerő nélkül is belevághatsz. Sőt! Meglévő gyermekek esetén a CSOK összege is önerőként funkcionál.

Milyen és mekkora hitelt igényelhetsz telekvásárlásra?

A telekvásárlást csak és kizárólag piaci kamatozású hitelből valósíthatod meg. Ebben a kategóriában azonban pont olyan hiteltípust, pont olyan kamattal és kamatperiódussal kaphatsz telekvásárlásra, mintha lakást vennél. Választhatsz rövid és hosszú, de akár a teljes futamidő alatt fix kamatot is. Még a folyósítás is azonos, hiszen ebben az esetben is az eladó kapja meg a pénzt és nem te.

Az elérhető hitelek közötti eligazodásban kalkulátorunk segítségedre lesz


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Telekvásárlásra, mivel azon építkezni fogsz, az erre a célra nyújtható kölcsönök kamatozása azonos a lakáscélú hitelek kamataival.

Egyrészt az igényelhető hitelösszeg felső korlátja a telek vételára. Másik oldalról az adható hitelösszeget a jövedelmed nagysága befolyásolja. Hiába vonsz be pótfedezetet, ha a jövedelmi oldalról nem tudod alátámasztani a hitelkérelmedet, sajnos nem kapsz hitelt.

Lehet-e hitelből építkezni hitelből vett telekre?

Az építési kölcsön fedezetét első körben az a telek jelenti, amin építkezni fogsz. Kezdetben maga az építési telek, a későbbiekben pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt lesz a hitel fedezete. A bank megállapítja a ház majdani értékét, hiszen ez lesz a végső fedezet a hitel mögött. Ez, valamint a jövedelemvizsgálat alapján mondják meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz.

Mire figyelj a bank kiválasztásánál?

Egy lépéssel érdemes mindig előrébb gondolkodni. Ha veszel egy telket, azon feltehetőleg építkezni is fogsz. Amennyiben már a telek megvásárlásához is hitelt kell felvenned, az építkezéshez is szükséged lesz bizonyos összegre. Mivel telekvásárlási hitelnél is jelzálogjogot jegyeznek be, ezért úgy válassz bankot, hogy majd az építési hitellel is hozzá kell fordulnod.

Hol lehet a banánhéj?

Például olyan banktól igényelsz a telek megvételéhez hitelt, ahol építési kölcsön nincs a termékpalettán. Vagy van ugyan építési hitelkonstrukció, de a finanszírozás utólag történik és nem előre. Ez azt jelenti, hogy be kell építened amid van, majd megnézik, és a beépített összeget utalják ki. Ha csak 500 ezer forintot tudsz beépíteni, akkor 500 ezer forintonként fognak utlani.

Azt a bankot válaszd, ahol mind a telekvásárlást, mind pedig az építkezést megfinanszírozzák!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés