Hogyan lehet ingyen devizaszámlánk a Revolut és a Wise segítségével?

Hogyan lehet ingyen devizaszámlánk a Revolut és a Wise segítségével?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-18 Frissítve: 2022-06-10
 

Érthető módon sokakat sokkolt az, amikor nemrégiben 400 forint feletti összeget kértek el egy euróért, és bár mostanra visszatért az árfolyam a 370 -375 forintos szintre, a hullámvasutazás jó eséllyel megmarad. Emiatt sokan vásárolnak most devizát vagy valutát, hogy a megtakarításaik legalább egy részét ebben tartsák. Azoknak, akiknek nincs még devizaszámlája, akár a Revolut vagy a Wise is jó megoldás lehet erre. Mutatjuk, hogy mit tudnak ezek a szolgáltatások.

Valuta vagy deviza? Nagyon nem mindegy!

Amikor a forint hirtelen veszít az értékéből, akkor tömegek rohanják meg a valutaváltókat, pedig itt viszonylag drágán lehet vásárolni, illetve rossz áron lehet eladni. Miközben cikkünk írásakor a bankoknál 371,4-381,4 forintért vásárolhattunk devizában eurót, a valutáért 372,2-391,5 forintot kellett fizetni. Az eladási árfolyamokat illetően is hasonló a helyzet, vagyis valutában általában jóval kevesebb forintot kapunk ilyenkor az eurónkért. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a valutaváltók többsége még díjat is felszámol!

Igen ám, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb elszaladni egy közeli valutaváltóba, mintsem devizaszámlát nyitni. (A Revolut esetében a Standard számla az első bankkártyával együtt ingyenes, a Wise-nál a számla ugyancsak ingyenes, ám a bankkártyáért 2390 forintot kérnek.) A Revolut és a Wise ebből a szempontból jó alternatíva lehet, hiszen mindkettőnél könnyű ingyenes számlát nyitni, ha pedig ez sikerül, akkor máris számos devizanemben tarthatjuk a pénzünket. A dolgot úgy kell elképzelni, mint egy sokzsebes táskát, ahol a zsebek mindegyikében más-más devizát tarthatunk. Bármikor dönthetünk úgy, hogy egyik zsebből pénzt pakolunk át a másikba, ami nem más, mint devizaváltás az aktuális árfolyamon.

A Revolut esetében a Standard számlán ingyen tarthatunk pénzt, ám a Wise-nál a lakossági ügyfeleknek évi 0,4% díjat kell fizetniük a számlájukon lévő 15 000 euró feletti összeg után. A magyarázat az, hogy az euróövezetben jelenleg negatív kamatok vannak, emiatt a Wise számára kiadást jelent a pénz tárolása. Ebből is látszik, hogy a Revolut és a Wise alapvetően két különböző célcsoportra lő: a Revolut a kedvező devizaváltással főleg a sokat utazóknak hasznos, míg a Wise kifejezetten a kedvező árú utalásokra ment rá, ami miatt rendkívül népszerű például a külföldön dolgozók körében.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költsége van a devizaváltásnak?

A Revolut szolgáltatás legfontosabb előnye éppen itt érezhető, ugyanis rendkívül kedvező devizaárfolyamokkal dolgozik: az átváltás munkanapokon 1000 font/hónap értékhatárig díjmentes még az ingyenes Standard számlánál is. Hétvégén, illetve banki szünnapon 1%-os díjat számolnak fel, de ugyanennyit kell fizetni az adott csomaghoz tartozó havi váltási limit túllépése esetén is. (A 2500 Ft/hó díjú Prémium, valamint a 4200 Ft/hó díjú Metal csomagnál korlátlan értékben lehet költségmentesen devizát váltani.)

Mennyibe kerül pénzt utalni, akár más devizában?

Nagyon hasznos az is, hogy a Revolut és a Wise bankkártyái külföldön akár devizaváltás nélkül használhatók, ha például egy bécsi kávézóban fizetünk, akkor először automatikusan az euró zsebből költünk, és csak akkor kell váltanunk forintot, ha az adott pénznemből nem áll rendelkezésre a teljes összeg. Az árfolyam azonban még így is kedvezőbb, mint a legtöbb bank esetében.

A számlán lévő zsebekből azután természetesen pénzt is utalhatunk, például egy amerikai dollárban fizetendő út árát dollárban egyenlíthetjük, elkerülve a váltást. Maga az utalás két Revolut számla között minden esetben ingyenes, és ami nagyon hasznos, a pénz gyakorlatilag átvezetésre kerül.

Ugyancsak nincs díja annak, ha forintot utalunk egy másik magyarországi bankszámlára, mint ahogy az úgynevezett SEPA országokba (Egységes Euró Fizetési Övezet) is költségmentesen küldhetünk eurót. Amennyiben a célország a SEPA övezeten kívül esik, ám nem SWIFT-en keresztül utalunk, akkor az első tranzakció ingyenes, míg a többi egyenként 150 forintba kerül. Az amerikai dollárban történő SWIFT-en kívüli utalásokért 1000 Ft-ot, míg más devizanem esetén 2000 Ft-ot számol fel a Revolut a Standard számla tulajdonosainak. (A Prémium és Metal számlánál minden ingyenes, illetve az első SWIFT utalásért sem számolnak fel díjat.)

A Wise esetében is ingyenes, ha ugyanabban a pénznemben utalunk az egyik Wise számláról a másikra, ám ha eltérő a devizanem – például forint számláról utalnánk eurót -, akkor a váltásnak lesz valamekkora költsége. Forint számláról egy másik forintszámlára sajnos jelenleg nem lehet utalni, ám, ha például 1 millió forintot utalnánk euróban, akkor ez 4422 Ft-ba, illetve 11 146 Ft-ba kerülne attól függően, hogy mennyire sürgős a dolog. (Vagyis az ezzel csökkentett összeg kerül majd átváltásra.) Ha 1000 eurót utalnánk egy másik euró számlára, vagyis nincs szükség váltásra, akkor ennek díja 0,41-4,49 euró között lehet, ugyancsak az utalási idő függvényében.

A Wise-nál nagyon hasznos még, hogy a más devizanemben történő utalásoknál 2-48 óráig garantálják az árfolyamot, ami többek között hétvégén kezdeményezett tranzakcióknál jön jól, amikor a bankok csak a következő munkanapon dolgozzák fel a kérésünket. A garantált árfolyamú utalás azonban maximum 5%-os árfolyamingadozásra vonatkozik, ha ennyit vagy többet változik az árfolyam a garantált idősávban, akkor a Wise fenntartja a jogot az utalás törlésére és a pénz visszatérítésére. Ha ez megtörténik, a pénzt arra a számlára küldik vissza, ahonnan érkezett.

Készpénzfelvétel külföldön, devizában

Az ATM-ből történő készpénzfelvétel is lényegen olcsóbb lesz, ugyanis ilyenkor is első körben az adott devizaszámláról történik a pénzfelvétel, ha ez nem lehetséges, akkor költjük csak a forintunkat, persze átváltással. Készpénzfelvételnél arra kell ügyelni, hogy az ATM-ek felismerik a külföldi kártyát, és ilyenkor rákérdeznek, hogy kérünk-e váltást, ha pedig igent nyomunk, akkor nem a Revolut, hanem az adott bank árfolyamán történik majd a konverzió, amivel szinte biztosan rosszabbul járunk.

A készpénzfelvétel díja a Revolut és a Wise esetében eltérő. A Wise ügyfelek 200 euró összeghatárig két alkalommal 0,5 euró/tranzakció fix díjért vehetnek fel készpénzt, efölött a 0,5 eurón túl az összeg 1,75%-a lesz a jutalék. Revolut kártyával számlától függően 75 000 – 300 000 Ft készpénz vehető fel díjmentesen, efölött pedig 2% lesz a költség. Fontos, hogy bizonyos ATM-ek üzemeltetői plusz díjat kérhetnek, ám ezt minden esetben jelzik, ilyenkor pedig még a tranzakció előtt megszakítható a folyamat.

Ha a forint tranzakciók, utalások lebonyolításához keresünk bankszámlát, akkor még mindig a hazai pénzintézetek ajánlatai között érdemes keresgélni.

Hirdetés
Hirdetés